Kategoriarkiv: Uncategorized

Längtan efter mitt bästa jag

Rehabilitering. En tid av uppbyggelse och tålamod. En balansgång mellan återhämtning och träning. Det var nu 12 dagar sedan jag opererade mitt knä och hade nog förväntat mig att kunna träna vid det här laget. Idag hade jag satt upp som mål att jag skulle gå till gymmet. Nu sitter jag här i mina träningskläder och känner att knät värker och är svullet, så jag får stanna hemma idag.

Flera i min närhet vittnade om att efter att opererat menisken kan man röra på sig som vanligt direkt efter. Dessvärre blev det inte en helt vanlig operation, eftersom ortopeden hittade både artros, en slemsäck som satt fel och inflammation i knäleden. Så hen hade lite att pyssla med under operationen och nu får jag sköta mig ordentligt och verkligen ta det lugnt.

Det finns få saker som man kan sakna så mycket när den inte finns där – som sin hälsa. Och samtidigt är det lätt att ta den för givet när vi har den. Löpningen och mina skogspromenader är så viktigt för min hälsa – både för kroppen och för psyket. Jag blir ledsen, rastlös och irriterad när jag inte får röra på mig. Och mina stackars pudlar blir slöa när de inte får sina långpromenader.

Samtidigt är jag så tacksam att jag har tagit hand om min hälsa så bra under så lång tid. Var hade jag annars varit idag?

Jag kommer att långsamt smyga igång ett nytt MBJ-projekt (Mitt Bästa Jag-projektet). För att det är skönt att ha ett fokus när vi bygger upp stryka och hälsa. Det kommer att se lite annorlunda ut. Inte 100 dagar som vi brukar, utan vecka för vecka. Dock kommer vi att ha ett långsiktigt perspektiv som en drivkraft och en motivation. Under de närmsta dagarna kommer jag lägga ut tips och verktyg som du kan använda dig av om du själv längtar efter att införa hållbara hälsovanor i ditt liv. ”Innan semestern och sommaren?! Då vill man ju unna sig och ha det skönt!” kanske du tänker. Och vet du vad, det finns knappast bättre tid att bygga upp sina hälsovanor är nu. När ekorrhjulet snurrar som snabbast är det svårt att hitta ro för att arbeta med sig själv, under sommaren och semestertider kommer du att hitta både motivationen och tiden att ge dig själv de minuter du behöver för att få fatt i din motivation. Och ”unna sig”? Om ett liv inte ger utrymme för ett gott glas vin eller något gott att äta, då kommer jag inte kunna hålla mig till det livet särskilt länge. I min värld innebär sunda vanor att även kunna njuta sunt.

Längtar du efter inspiration och hjälp med att införa fler goda vanor i din vardag? Önskar du få möta ditt bästa jag igen? Följ med mig här på bloggen och eller vår Facebookgrupp, så bygger vi upp tillsammans. 

På väg till Nerja

Här sitter jag i flygplanet på väg till Spanien. Där kommer jag att möta upp Anna Hallén för några dagars jobb. Förhoppningsvis blir det även en hel del sol och känner jag Anna och mig rätt så kommer vi även att skåla i Cava, äta gott och ha det skönt. 

En av jobbanledningarna handlar om att vi ska titta på lokal inför nästa års utbildning till Lic Stresscoacher. Vi planerar att hålla en på den skånska västkusten på Annas gård och den andra i Nerja Spanien. Visst är det en fantastisk idé att hålla utbildningen utomlands, så du får möjlighet till kunskap OCH semester samtidigt! Du kan läsa mer om utbildningen och nästa kursstart på annahallenutbildningar.se 

Vi startade två gäng blivande Lic Stresscoacher med ACT-kompetens under några intensiva utbildningsveckor i november. Under fem dagar fick de lära sig om vad som händer i kroppen och hjärnan vid stress av Anna. De fick kunskap om andningen påverkan på kroppen och psyket, fick öva sig i att leda varandra i andningsövningar och blev rustade för att kunna coacha människor till hälsa och återhämtning genom andning. 

Under resterande tre dagar fick de kunskap om hur det kommer sig att vi stressar och de fick öva sig i att jobba med ACT för att vägleda människor att hantera sin stress. Det var 16 rätt trötta,  men glada och inspirerade deltagare som nu fram till april kommer att ge sig i kast med övningsklienter och att lära sig mindfulness. 

Jag längtar efter att få licensiera dem i vår och skicka ut dem på uppdrag! Människor idag mår så dåligt och vi får allt fler som insjuknar i följdsjukdomar av långvarig stress. Våra Stresscoacher behövs och de kommer att få massor att göra. 

 

Vill du starta en ny karriär eller fördjupa den du redan har. Vill du jobba med individuell coachning och grupper och vägleda dem till hälsa? Jobbar du med hälsa- eller personalfrågor på arbetet och önskar kunna hjälpa dina medarbetare i stresshantering?  En investering både ekonomiskt och i din egen och andras hälsa. 

Veckans mindfulnessövning – andrum

välkommenDu som följer mig vet hur viktigt jag tycker mindfulness är som ett redskap för att hantera livet. Du vet också att jag ger ut övningar gratis i mindfulness och meditation, därför att jag vill sprida det till alla. Men för dig som vill fördjupa dina kunskaper i mindfulness, för dig som vill öva dig i att göra mindfulness till en del av din vardag kommer jag inom kort kunna presentera en upplevelsebaserad utbildning via nätet. En utbildning för både nybörjare och för dig som har arbetat med mindfulness tidigare.

Du kommer att kunna ladda ned den till din dator, platta eller telefon och ha möjlighet att använda dig av den när som helst. Den kommer att lanseras under augusti. Men tills dess kommer här veckans mindfulnessövning. Nio minuters andrum.

Varsågod.

Att förlåta gör dig fri

Andra budordet som jag strävar efter handlar om att förlåta sig själv och andra. 

Att förlåta handlar inte om att tillåta någon annan att göra en illa, det handlar om att kunna lägga en smärtsam händelse bakom sig för att andas lättare. Så länge du bär på ilska och sorg över vad någon har gjort dig – så fortsätter den andra människan att såra dig varje dag. När du släpper taget och förlåter – släpper du även taget om deras makt över dig.

Det är en svår konst att förlåta, för det som någon har gjort kan som en liten envis skogsmus knapra på ditt hjärta så fort du tänker på den personen som gjort dig illa. Upprepa högt för dig själv, även om det till en början tar emot – att du förlåter denna människa för det den har gjort dig. Och vila i tanken att när du förlåter blir du starkare och mår bättre.

Likadant gäller förlåtelsen till sig själv. Förlåt dig själv för att du är människa, för att det inte alltid är så lätt att göra som man har ambitionen att göra, att ens bästa inte alltid blir bra nog och att det ibland är lätt att såra andra människor. För varje gång du förlåter dig själv ökar din egen kärlek och omsorg för dig själv.

Dagens affirmation: Jag förlåter dig (personens namn) och släpper dig fri. Du har ingen makt över mig längre.

förlåt

Hoppsan

Vänner! Ber om ursäkt att sidan ser lite rolig ut just nu, det lovar jag att ändra på så fort jag kan. Men alla mina gamla inställningar försvann när jag skulle uppdatera…

Uppdatering: nu tror jag minsann att det börjar se lite bättre ut. Men oj vad irriterad jag blev när hela utseendet på bloggen ändrades för att jag gjorde en uppdatering. Det var bara att börja om från början. Har lite kvar att fila på, men det börjar se fint ut.

Vi hörs snart igen.

När jag tappar perspektivet över vad som egentligen är viktigt i livet

Om ni visste vad jag har längtat efter den här stunden. Min alldeles egna stund med er och min kravlösa blogg. Det känns som om min själ andas ut när jag lägger händerna på tangentbordet och vänder tankarna mot er och mot mig.

Du som följer mig har märkt att jag inte har skrivit så mycket den senaste tiden. Det handlar om att jag helt enkelt inte har haft tid. Inte på det där slentrianmässiga sättet man hasplar ur sig meningen för att slippa baka muffins till barnens klassresa eller hjälpa grannen att flytta. Nej utan snarare ”det finns inte en endaste minut över till något annat än det jag för närvarande har bokat in i min kalender”. Jag tycker det är lite läskigt. För när jag har så mycket arbete att jag inte har tid till något annat – tappar jag perspektivet. Jag har bara de saker jag behöver göra framför mig och plötsligt har jag ätit fyra rostade mackor till middag eller glömt att ringa min syster på hennes födelsedag. Arbete är det som är viktigt och mina nära och min hälsa är helt underprioriterat.

Då längtar jag efter att kunna stanna tiden och studera ett blad. Eller njuta av sensommarens sista varma strålar ute på altanen utan att behöva tänka på nästa ögonblick.

Och just nu har jag inget klokt råd till mig själv, eller till dig som är i min situation. Bara att – så här blir det ibland. Låt det inte hända för ofta. Och sänk dina egna krav just när det händer. Nu är det som det är – och om en liten stund blir det bättre.

Så jag plockar upp en fin sten och lägger i min ficka – en mementovän. Varje gång jag känner den stenen med min hand, sänker jag axlarna, blundar en kort stund och fokuserar på ett lugnt andetag. Så får det bli just nu.

Snart kommer jag att landa. Om en liten stund återfår jag fast mark att stå på.

blad

Tack för att du läser min blogg. Du betyder mycket för mig.

Den bästa måttstocken

Den bästa måttstocken som håller oss på rätt köl är att tänka sig att den som älskar oss betraktar oss medan vi gör det. Kan vi rakryggade och med gott samvete fortsätta – då är det rätt och riktigt.

betraktade

Jag ska bara…

Alldeles straxt ska jag skriva något klokt på min blogg. Snart ska jag svara på mejlen och skriva några fakturor. Om en stund ska jag gå ut med hunden, ta hand om disken och kanske till och med duscha. Vi ska bara skriva färdigt boken…

Så just nu lever jag i nuet. Med orden. Med maten. Skriver någon mening och släpper allt och andas. Den här boken handlar om mindfulness, den här boken ska vara skriven med hjärtat.

Det kinesiska tecknet mindfulness är sammansatt av två skilda tecken med två olika innebörder. Det ena betyder ”hjärta” och det andra tecknet betyder ”nu”.  Så mindfulness betyder ordagrant ”Att uppleva nuet med hjärtat”.

Allt annat får ligga på paus idag. Vi ska jobba med hjärtat.

6 goda råd till att lyckas

Hänger du med i Bästa jag-projektet? Hur ser din mat ut i så fall? Du som har följt min resa vet att jag har valt att undvika mjölkprodukter, socker och spannmål. Det kan tyckas vansinnigt – för vad blir kvar? Ofta är det en reaktion som ramlar över oss när vi avstår något, att vi känner oss ruskigt ynkliga som måste låta bli, medan andra sitter och smaskar i sig godsaker. Allt handlar om var du lägger ditt fokus – väljer du att se allt du inte får äta eller allt som du får äta?

Själv väljer jag att se hur mycket gott det finns att äta – istället för att fokusera på det jag inte får äta. Det bästa du kan göra är att lägga upp en bank med recept, goda mellanmål, smarriga rätter och saker du älskar att äta. Införskaffa en ny fin kokbok eller skriv ut recept från nätet. Gör en matlista och ha alltid med dig goda mellanmål. I mig vaknade en experimentlusta och jag började baka, testa och läsa på. Det måste ju finnas massor med godsaker att äta – utan mjölk, mjöl och socker. Men en stor fråga är hur står jag emot frestelserna och hur klarar jag mig att hålla mitt löfte till mig själv?

Det är viktigt att du tar dig själv på allvar! Det som vi ofta gör – att bestämma oss på söndagen att börja banta på måndagen – hjälper inte mycket. Att börja ta hand om sig själv handlar om en långsiktig inställning – en livsinvestering. Och precis som att börja spara på obligationer, så vet du att det tar tid. Satsa minst tre månader av ditt liv för att ändra en vana. Det har du råd med. Tre månader.

Bästa råden för att lyckas!

1. Börja med att skriva ned en lista på dina vinster med ditt beslut. Denna lista får bli din bästa kamrat under resan. Ha med listan i fickan, sätt upp den på kylskåpet, läs den varje dag!
2. Lägg upp en bank med recept eller skriv en matlista som du kan hålla dig efter den första tiden medan du lär dig att stå på vingliga ben.
3. Ha alltid bra mellanmål med dig och se till att ligga steget före dig själv. Om du ska på konferens, ett hårt träningspass eller en flygresa – stoppa väskan full med nyttiga godsaker så du inte i panikhunger frestas att slänga i dig det som bjuds.
4. Ett avsteg någon gång då och då är inte jordens undergång och det innebär inte att du har misslyckats. Det är snarare en lärorik stund för dig hur du ska lyckas bättre nästa gång.
5. Se över hur du har det med din självempati. Var peppande, snäll och förstående mot dig själv. Det är inte alltid lätt att vara en människa.
6. Just do it! Vänta inte på lusten, orken eller disciplinen. Det är bara DU som kan fixa detta!