Kategoriarkiv: Personligt

Att vara det självet som är jag idag

Då är det dags att åka tillbaka till Stockholm. Två dagars utbildning för ett gäng blivande Livsstilskonsulter och Kostrådgivare i Skåne och några kvällar tillsammans med min bästa Anna. Vi har druckit champagne, pratat om livet, jobbat och dessutom hunnit med att spela in två poddavsnitt för Stresspodden. Vilken lyx att få kombinera jobb och vänskap. Trots intensiva dagar och kvällar så känner jag mig ändå påfylld av energi och glädje, tre veckor förkylning till trots.

Men självklart handlar det om att vara i en miljö där jag känner mig älskad och bekräftad. Att få njuta av en annan människas kreativitet och klokhet. Plötsligt kände jag mig full av energi, rolig, klok och snygg igen.

Jag lär mig hela tiden nya saker om vad separationen gör med mig utan att jag är medveten om det. Eftersom vi fortfarande delar hem i väntan på att han ska flytta till sin nya lägenhet, blir jag påverkad av att leva med en människa som jag inte längre delar ett ”vi” med.  Vi bor i ett undantag, i en väntan på livet som kommer efter han har flyttat. Det finns självklart en djup kärlek kvar, men samtidigt har vi ratat varandra och uttalat att vi inte längre är livskamrater. Vad gör det med oss?

I mitt fall känner jag skillnaden så tydligt när jag åker hemifrån. Då blir jag mig själv igen. Eller det självet som jag är idag… i den här stunden. Det är så märkligt att uppleva. Han är fortfarande samma människa, men trots det känner jag mig annorlunda i hans närhet. Det är också spännande att upptäcka mönster hos mig själv som elva år tillsammans har skapat, mönster som jag trivdes i för elva år sedan, men som inte passar mig idag. De blir plötsligt smärtsamt tydliga.

Det finns ett ”när han har flyttat”, men det finns också ett nu som jag inte vill missa i väntan på det som kommer. Jag ska fortsätta leta efter ett förhållningssätt till det jag upplever i nuet. Det är okej att ha sämre dagar, att sörja och att tappa fotfästet. Men jag tänker jobba för att hålla kvar mitt eget värde, som försöker smita iväg ibland. Och nu är det bara 45 dagar kvar tills lägenheten bara är mitt och hundarnas hem.

Massor med frågor – inga färdiga svar

Man måste ta in för att kunna ge ut. Där har jag varit nu under hösten. Tagit in. Därför har jag begränsat min närvaro på bloggen och i sociala medier. Faktum är att det har varit ganska skönt, även om en del av mig har saknat bloggen som man saknar en god vän.

Det som är spännande just nu är att jag bara har en massa frågor men inga färdiga svar. Den 15 september kickade jag igång oss för ett nytt MBJ-projekt, men därefter lämnade jag er helt själva.  Det spännande är att aktiviteten i Mitt Bästa Jag-projektet på Facebook har fortsatt och gruppen växer stadigt. Ni coachar, stöttar och tipsar varandra, vilket gör mig fantastiskt glad. Och ingen av er har frågat mig varför jag inte har bloggat, coachat eller funnits där för er – ni har istället visat mig värme och respekt genom att låta mig dra mig undan i kulisserna en stund. Tack.

Det som tagit min tid och mitt fokus är flera saker. Självklart har vår nya familjemedlem valpen Lizzy, tagit massor av min tid. Utöver det har tiden handlat om arbete och mitt eget MBJ-projekt. Jag går nämligen min egen kurs just nu – en webbutbildning som jag startade för en månad sedan för 20 kvinnor om att hitta sitt bästa jag med hjälp av ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Det är en otroligt spännande resa, som inte handlar om att titta tillbaka i livet, utan att lära sig att hantera nuet. Vi umgås med våra tankar och känslor, istället för att fly ifrån dem och det är en riktigt spännande resa. Känns lite som att nyktra till.

Jag har också fokuserat på mindful yoga. En snäll form av yoga som handlar om att använda kroppen för att få ned tankarna från huvudet till nuet. Med långsamma rörelser och en vänlighet och lyhördhet mot kroppen, är det ett skönt sätt att utöva mindfulness. Den 1 november kommer jag äntligen att lansera min baby – en e-utbildning i mindful yoga. Åh vad spännande och utelämnande det ska bli att ge er en del av mig själv.

Vänner. Det var lite tankar om vad som händer mig just nu. Jag mår bra. Tankfull och omtumlad. Full av frågor om vad nästa steg kommer att bli – men ännu inte där med färdiga svar. Dock har min närvaro inte försvunnit från Instagram – så där hittar du mig varje dag på @helandermaria

IMG_20151007_081646eld

Känslosvall, viktkurs och minsdulnessövning

Jag hinner inte vara aktiv på Facebook, jag hinner knappt blogga, det går länge mellan de tillfällen jag hinner svara på sms, mejl och telefonsamtal. Just nu hinner jag bara vara närvarande med valpen och vara närvarande i arbetet med mina klienter. Vilken svindlande härlig och samtidigt jobbig uppgift att träna en valp att bli trygg, rumsren och hålla den skyddad och frisk. Men lilla Lizzy övar mig att leva nära mina värderingar. Jag blir tvungen att släppa taget om jobb, städning och perfektionisten inom mig. Jag får varje dag träna mig i mindfulness och acceptera vågorna av känslor – allt från irritation, frustration, stress till bubblande glädje och kärlek. Allting har sin tid och det här är Lizzys tid.

Jag hinner dock själv arbeta med mitt eget MBJ-projekt. Jag funderade själv mycket kring mina egna värderingar och hur nära jag lever med dem just nu. Det är en del som behöver arbetas med och jag känner att denna höst kommer att få flera pusselbitar att komma på plats. Det ska också bli riktigt spännande att starta en ny webbkurs i Mitt Bästa Jag – med fokus på viktminskning. Jag har massor med nytt material och den här gången har jag bestämt mig för att själv gå kursen – det vill säga jag kommer att göra alla övningar samtidigt som mina deltagare. Det ska bli en spännande resa att göra igen – varje gång upptäcker jag nya saker om mig själv.

Du har väl inte missat att jag startar kursen i nästa vecka den 30 september. 10 gånger under hösten. Jag har fortfarande några platser kvar, men misstänker att de kommer att ta slut imorgon när jag kör en föreläsning i Uppsala och även berättar om kursen. Läs mer om Mitt Bästa Jag – webbkurs här.  Vi kommer att prata mycket om varför vi saboterar för oss själva, hur vi ska öka vår självmedkänsla, hur vi lär oss att leva med sårbarhet och känslor av stress, hur vi hanterar vårt känsloätande och hur vi gör mindfulness till ett redskap i vår vardag. Och vid vårt första möte kommer jag att slakta alla myter kring bantning och dieter.

Nu ska jag alldeles straxt ta en promenad i höstsolen med mina vovvar. Dagens Mindfulness på Instagram handlar om STAR – Stanna upp – Ta in – Acceptera – Respondera. En suverän liten formel när känslorna ramlar över oss. 1443200212788

 

 

Plötsligt kändes min hud genomskinlig

Vi går in i hösten och jag lämnar en intensiv sommar bakom mig. Jag tyckte jag var listig när jag planerade min semester i år och bestämde mig för att förlänga den genom att jobba två dagar i veckan med klienter via Skype. Hade en besökare i min terapisoffa lagt fram den idén, hade jag bestämt avrått från det. Av den enkla anledningen att semestern inte blir sammanhängande och det är svårt att komma ned i varv. Lägg sedan till egenföretagarens jobb som aldrig sinar – bokföring, fakturering, planering, försäljning. Och ovanpå det mitt eget brinnande intresse för MBJ, bloggande, inre- och yttre hälsa. Krydda det hela med inspelningen av säsong 2 av Gift vid första ögonkastet och den nya utbildningsplattformen – och plötsligt krympte min semester till sammanlagt fem dagar. Maria Helander – stresscoachen som inte ger sig själv vila och återhämtning. Suck. När ska jag lära mig?

Så det började för några dagar sedan. Jag grät när någon sa något snällt. Sedan en stund senare grät jag efter ett klientbesök där några taskiga ord om mig hade uttalats. Sen grät jag när min sambo av misstag råkade låsa mig ute. Plötsligt kändes det som om min hud var genomskinlig och allt gick rakt in i hjärtat eller tvärt om som om alla känslor syntes på mig. Skyddslös.

Min sambo har jobbat utomlands i två månader och kom hem i början på veckan. Hur underbart som helst – men plötsligt kändes även det tungt. Allt han sa – eller snarare inte sa – gjorde ont. Så jag gjorde det jag behövde göra – jag tog semester. Packade väskan med böcker, tog med mig Selma och igår for jag upp till landet. Här kommer jag att landa. Andas lättare. Sova. Läsa. Titta på älven. Helt utan krav. Min sambo kommer efter, snart, först behöver jag vända mig inåt en stund för att orka vända mig utåt igen.

Så jag ger inga löften om när det kommer nya klokheter, något nytt MBJ eller Dagens mindfulness på Instagram. Kanske ikväll, kanske om en vecka. Nu ska jag vila i kravlösheten en stund så får vi se när jag får huden tillbaka.

IMG_20150904_143503IMG_20150905_094434

En magisk semester

Nu är Selma och jag hemma igen. Vi har haft en veckas semester i Skåne och njutit av goda vänners gästfrihet. Därför har jag inte uppdaterat bloggen under denna tiden, utan helhjärtat njutit av god mat, vänskap, djupa samtal, barn, hundar, kaniner  och storslagen natur. Jag känner mig ganska trött, men oändligt tacksam.

Första delen av resan var jag hos Anna Hallén och då innebar det även det att vi även smidde jobbplaner. Det blir minst två hälsoresor till Kreta nästa år och en viktvecka på Livsstilsgården i Ängelholm i höst. Sen har vi som vanligt en massa idéer och annat spännande på gång.

Andra delen av resan var jag hos mina vänner sedan 20 år tillbaka. Nu har vi inte setts sedan fyra år och hade massor att ta igen.

Idag ska vi spela in för teve. Det blir min sista insats innan programmet klipps. Jag återkommer när jag vet sändningsdatum för programmet Gift vid första ögonkastet 2.

Så snart kommer det fler uppdateringar med MBJ sommar. Fler övningar i självmedkänsla, fler mindfulnessövningar. Och jag funderar även på att kicka igång en ny yogautmaning.

Vi ses.

PICT_20150728_150206DSC_0040IMG_20150728_233921

En snabb hälsning…

… till er alla. Jag sitter just nu på tåget på väg till mitt älskade landställe. Därför kommer dagens uppdatering i vårt MBJ-projekt lite senare i eftermiddag. Nu ska vi njuta av tågresan och av att så småningom mötas av Dalälven. Var rädda om er så hörs vi snart.

påväg

Livsandarna återvänder

Regnet smattrar mot verandataket. Jag kurar ihop mig under en filt och njuter av en kopp starkt morgonkaffe. På stolen bredvid mig ligger Selma och sover under ett täcke.  Nu har jag varit på landet i fem dagar och jag börjar känna mig frisk och hur livsandarna återvänder. 2015-06-24_08.35.51

Juni har varit den mest intensiva månad under mina 15 år som egenföretagare. Jag har arbetat med nästa säsong av Gift vid första ögonkastet vilket har varit fantastiskt roligt och stimulerande. Samtidigt har jag jobbat med mitt eget företag, skrivit artiklar och tagit emot klienter och ovan på det har det varit en riktigt intensiv period med journalister som hört av sig. Så ni hör hur roligt jag har haft det! 2015-06-17_21.10.07Pang, så blev jag som vanligtvis har ett immunförsvar av stål, förkyld. Och eftersom jag inte kunde ligga i sängen och sova mig frisk, blev det en ordentligt besvärlig förkylning. Jag tappade rösten och blev tillslut så sjuk att jag var tvungen att vila mellan tagningarna och de var tvungna att pausa med jämna mellanrum för att jag hostade så. Hurra för bra smink, kaffe och förstående kollegor. Och jag visste att det fanns ett slut på arbetet. Att jag på midsommar kunde åka upp till vårt älskade landställe och bara vila. IMG_20150620_165526Så nu har vi haft några fantastiska dagar. Trots kyla, regn och mygg, så gläds jag åt varje ögonblick här. Och därför har det varit tyst på bloggen. Men jag har varit närvarande på instagram, så mycket jag orkat. Där kan du alltid ta del av Dagens mindfulness, tankar och övningar som hjälper dig att vara närvarande i nuet.

Snart återvänder jag tillbaka till Farsta. Några dagars intensivt arbete till, men nu känner jag mig utvilad och redo. Och snart finns det också tid och kraft över till bloggen och då tar vi upp både poddarna och Mindful måndag igen. Längtar. PICT_20150620_232907

Straxt tillbaka…

PICT_20150423_113948Mina härliga bloggläsare. Tack för ert tålamod med min frånvaro. Just nu har jag massor med arbete och försöker leva som jag lär och ta små pauser mellan uppdragen. Det innebär att jag inte hinner uppdatera lika ofta på bloggen och att både Pod och mindful måndag har kommit lite urfas. Men ni känner mig – jag kan inte hålla mig borta i långa stunder. När som helst kommer jag tillbaka.

Tills dess njuter vi så mycket vi kan av vårsol och stunder av närvaro.

Med värme
/Maria

 

Avkoppling genom arbete

Idag åker vi hem från landet. Det känns alltid lite nostalgiskt, för varje gång säger vi oss att vi gärna hade kunnat stanna längre. Om jag får drömma om framtiden, kommer jag bo här hälften av min tid och jobba mycket mer med att skriva och ta emot fler klienter via Skype. En dag kanske det blir möjligt.

Retreat. Jag har dragit mig undan och haft väldigt lite tid på sociala medier och framför datorn. Tänkt, mediterat och jobbat med kroppen. Helt otroligt vad vi har arbetat denna gång, med att kratta, sätta upp staket och pyssla i trädgården. Och det har varit oerhört avkopplande. Att arbeta tills kroppen värker och sedan sitta i bastun och låta stela muskler mjukas upp. En stor lycka. Att arbeta utomhus är mycket avstressande och ett fantastiskt sätt att låta själen komma ikapp.

Hoppas att du påsk har varit fin, avkopplande och att du har hittat små stunder då du har kunnat möta dig själv.
PICT_20150404_104229PICT_20150404_090005PICT_20150404_085909PICT_20150405_192236IMG_20150405_200324IMG_20150405_234827

Nyttiga matlådor, bubbel och glitter – vad mer kan jag önska av en helg?

Jag är riktigt nöjd med min helg och har fyllt på med energi från mina nära och kära, jag ska berätta mer om mina möten snart. Men som vanligt vill jag även använda en liten stund till att sammanfatta min MBJ-vecka som varit. Idag är det 46 dagar kvar till Valborgsmässoafton och det känns att våren ligger i luften.

Förra söndagen och igår gjorde vi här hemma matlådor till resten av veckan, för att slippa fundera över inköp och matlagning. Vi håller även på att experimenterar en del utifrån den senaste forskningen kring hälsa, träning och därför är det viktigt att veta vad det är vi har på våra tallrikar. Eftersom jag dagligen hjälper människor att hitta hållbara sätt att nå balans i sitt ätande och sin hälsa, behöver jag veta hur de senaste påverkar människor både i kroppen men också mentalt. Jag använder ofta mig själv som försöksperson. Sedan i januari då jag blev frisk från min käkinfektion har jag successivt ökat min träning. Då händer två saker, dels blir man ganska trött i perioder och dels kan man bli ordentligt hungrig om man inte äter rätt balanserad kost. Och ni vet hur det är att komma hem vrålhungrig från gymmet, det är lätt att alldeles knasigt och för mycket. Så nu har vi frysen full med smarrigheter som fiskgratäng, tacokyckling, fisk- och räkwok och pulled beef. Så skönt. Maten har med andra ord gott bra. Träningen känns riktigt roligt och mindfulness och yoga har känts naturligt. Så denna vecka är jag så nöjd med.

I fredags var jag i Bromma där Anna Hallén tillfälligt var på besök för att hålla sin Kostrådgivarutbildning. Jag tog med mig lite bubbel för att fira att hon och Åse 56kilo ska skriva en bok tillsammans. Det kommer att bli så läckert och jag längtar efter att få mitt eget exemplar. Underbara Anna, min goa vän, hon bor alldeles för långt bort! Därför gäller det att passa på att träffa henne när hon är i Stockholm.

IMG_20150313_190701Anna bjöd mig på en urgod middag på hotellets restaurang. En torskrygg med kryddsmör, gudomligt gott. PICT_20150313_182613Igår, lördag hade jag blivit övertalad att titta på Melodifestivalen med Lina och hennes dotter. Vi klädde oss riktigt glittrigt, åt sashimi och grönsaksdipp. Sen är väl schlager inte riktigt min melodi, men vem tackar nej till glittrigt sällskap en lördagskväll?

PICT_20150314_222855Enda smolket i lördagens bägare var min bästa vän Selma, som blev magsjuk. Hon fick ont i magen, kräktes och blev väldigt hängig. Lilla skruttan. Idag är hon piggare och har fått behålla lite mat.

PICT_20150314_213204Nu har jag även suttit en stund och planerat veckan. Jag älskar att få tiden till det på söndagarna. Det ger en känsla av ro.

Önskar er en fortsatt fin söndagskväll.