Kategoriarkiv: stress

Bristen på återhämtning gör dig sjuk

Stresscoacher, stresshantering och återhämtning

I eftermiddag sätter jag mig på tåget och åker ned till Ängelholm igen. Framför mig ligger fem dagar med våra blivande stresscoacher. Vi träffade dem första gången i höstas och de har efter det studerat, samt haft egen övningsklienter. De här fem dagarna avslutar deras utbildning. Jag kan säga att jag är otroligt stolt över vilka kunniga och erfarna coacher vi kommer att examinera. Det unika med dessa är att de inte bara har verktygen till hur du hanterar stressen – de har även kunskap om vad som händer i hjärnan och i kroppen och vilka insatser som behövs för att läka.

Denna kunskap tillsammans med mindfulness, ACT och andningsverktyg gör dem ovärderliga i vårt stressade land. Redan innan de har tagit examen blir de uppbokade som kursledare, föreläsare och att coacha klienter. Stress idag är en av de vanligaste orsakerna bakom sjukskrivning. Det är ett allvarligt hälsoproblem och alla drabbas någon gång av det i någon form. Alla blir inte sjuka, men alldeles för många blir allvarligt sjuka och det tar lång tid att komma tillbaka om kroppen drabbas för hårt.

Våra stresscoacher har lärt sig en viktig regel och det är att – stress inte är farligt, det är bristen på återhämtning som kan bli riktigt farlig. Den naturliga återhämtningen blir svår att få i vårt samhälle idag. Jobb – barn – hem – mat – träning – hobbies – vänner – familj. När du sedan ramlar ihop trött i soffan på kvällen finns det inte energi kvar till att göra annat än att slötitta på teve. Om hjulet fortsätter att snurra på samma sätt år ut och år in, behöver du fundera kring vad som är viktigt i livet. Är det värt att betala med din egen hälsa?

Jag har själv sagt att mina hundar har varit min räddning. För oavsett hur mycket jag har att göra, oavsett om jag är tvungen att prioritera bort träning och dra ned på återhämtningen så behöver mina hundar gå ut. Och då får jag min återhämtning på våra skogspromenader. Jag märkte det väldigt tydligt igår när jag satt och betade av min Att-göra-lista. Hundarna bor tillfälligt hos min svärfar på landet, så jag fick fritt spelrum till att jobba utan att bli störd. Plötsligt när jag såg på klockan hade jag suttit framför datorn i 10 timmar. Jag kände mig inte trött eftersom jag har ett roligt jobb (för det mesta) och troligen var jag hög på stresshormoner efter som jag fick jobba utan återhämtning. Det är lätt att fastna i ett stressat tillstånd. Även jag som är medveten kan alltså göra det.

Så min vän, vilken slags återhämtning tänker du ge dig själv idag?

Vill du veta mer om Stresscoachutbildningen?

Du FÅR ingen tid för återhämtning – du behöver TA dig den tiden

Vi hamnar alla i situationer som stressar oss. Kanske har du massor att göra på arbetet, kanske går du igenom en separation, är arbetslös, har smärta eller brottas med orostankar. Oavsett var du befinner dig, så har du antagligen precis som alla andra ett listigt sätt att försöka lösa stressen. När obehaget kommer så försöker vi fly ifrån obehaget. Och det är inte det minsta konstigt – för om vi stannar upp för att ägna oss åt återhämtning har alla tankar och stressen en förmåga att komma ikapp oss.

Istället jobbar vi mer, distraherar oss med att ständigt hålla oss sysselsatta eller dämpar känslan av stress med mat, vin, cigaretter eller godis. Troligen hjälper det på kort sikt, för det dämpar obehaget – men problemet är att stressen inte försvinner. Dessutom har vi antagligen dragit in på vår återhämtning, går och lägger oss lite senare, hoppar över den där fikan med bästa vännen och struntar i att läsa en god bok innan sängdags. Återhämtningen är livsnödvändig, den hjälper dig att hantera din stress.

Boka in återhämtning
Om du tänker fortsätta att stressa – lova mig att du denna vecka bokar in minst två saker som ger dig återhämtning. Kanske något kul under fritiden, kanske en promenad i parken på lunchen, kanske en massage eller något du vet ger dig energi. Gör det nu – tänk inte att du gör det sen. Du är ingen superhjälte – du behöver återhämtning precis som alla andra.

Vad ger dig återhämtning
på fritiden
i arbetet
i relationer
med kropp/hälsa?

Se vad du svarar och hämta inspiration till dig själv.

Och du – nyfiken på framtidens yrke – läs mer om Stresscoacher med ACT kompetens. Vi startar två nya grupper i höst – en i Skåne och en i Spanien. stresscoachen.nu 

Ibland kan man behöva hjälp av en egen stresscoach

Att arbeta mot att få mer balans i livet är det många som önskar. Kanske du till och med vet vad du skulle behöva göra för att må bättre – meditera, jobba mindre, träna mer, sova … ja du vet nog exakt. Men trots det hamnar du gång på gång i samma mönster eller kanske till och med känner dig låst av tidsbrist, småbarn eller gnagande tankar.

Då är det dags att be om hjälp! Så nu ska jag ge dig ett unikt erbjudande.

Anna Hallén och jag utbildar stresscoacher med kompetens i ACT. De har lärt sig vad som händer i kroppen när man stressar, vad som gör att vi stressar och enkla redskap att ta sig ur stressen. De vet vad kroppen behöver för att hantera stressen och framför allt är de mycket medvetna om hur otroligt svårt det är att på egen hand ta sig ur ekorrhjulet.

Innan de tar examen behöver de jobba med stress. Och här kommer det fina erbjudandet in! De kan hjälpa dig till till priset av 250 kr per gång. Men observera – detta priset gäller enbart nu för att de ännu inte är examinerade och det finns bara några få platser.

Hör av dig till en av våra stresscoacher i närheten av dig.

Vindeln, Umeå
Annelie Jonsson
annelie.jonsson[at]vindeln.net

Stockholm
Viktor Widblom
viktor.widblom[at]gmail.com

Götene (Mitt mellan Skara, Lidköping, Skövde och Mariestad)
Anna Hallbäck
ninninas[at]yahoo.se

Höganäs, Helsingborg, Ängelholm
Veronica Bris
Veronicabris[at]mac.com

Västra Götalands regionen – Varberg, Borås, Göteborg.
Normunds Zariņš
normunds.zarins[at]gmail.com

Jönköping, Värnamo, Växjö
Linda Karlsson
lindaksson[at]hotmail.com

Värmland, Arvika
Jessica Karlsson
balanzarvika[at]hotmail.com

Höganäs
Marie Malmsjö
mariemalmsjo[at]hotmail.com

Vill du själv bli Stresscoach och jobba med framtidens utmaning? Vi startar två nya utbildningar i 2017 – en i Nerja, Spanien och en i Höganäs, Skåne. Läs mer och anmäl dig här. 

Lucka – 9 – hur du skapar kontroll över tidskaos.

Det blev ingen lucka 8 igår. Och det berodde enbart på att jag var för trött för att vara kreativ. Eftersom jag försöker leva som jag lär valde jag att bara göra det nödvändigaste i arbetsväg, så bloggen och vår Anti-stresskalender fick vila.

Alla går vi in i perioder av högre belastning och känner oss stressade. Som jag har skrivit tidigare ska kroppen klara av stress som uppkommer av hög belastning. Om du tar hand om din kropp och ger den återhämtning och rörelse, kan den balansera stresshormonerna så de inte påverkar din hälsa.

Men när du har mycket omkring dig kan det kännas svårt att få till återhämtningen, eftersom det inte går att stänga av hjärnan. Den går på högvarv även när du ska försöka sova eller vila. Då behöver du hjälpa dig själv genom att skapa kontroll, för det är ångestdämpande. Ett sätt att skapa en upplevelse av kontroll ska du få nu.

3 stycken Att-göra-listor
Ta fram din kalender och tre papper. Nu ska du skapa tre stycken att-göra-listor. På den första skriver du ned allt du behöver göra under denna månad. Sen ser du över de du behöver hinna med och delar upp det i delmål – det vill säga du skapar en att-göra-lista för denna vecka. Och när det är gjort är det mycket lättare att se vad du behöver hinna med idag och vad du kan spara och ta senare. Den sista listan blir dagens att-göra-lista. På så sätt har du fått en överblick och kan samtidigt strukturera upp din tid, så du upplever att du inte tappar kontrollen över dina uppgifter.

Listorna är även bra för de hjälper dig att se om dina planer är orealistiska eller om du faktiskt kommer att hinna med du tänkt. Du kan också använda listorna för att se när du kan få in tid för återhämtning och rörelse.

Om du lider av stressymptom som jag beskrev i mitt förra blogginlägg brukar jag rekommendera att du stryker minst en tredjedel av allt som står på dina listor och bokar in återhämtning. Vi har en förmåga att lägga på oss en tredje del mer av uppgifter än vad som faktiskt är nödvändigt – så stryk!

Nu ska jag straxt hålla årets sista föreläsning – i Linköping. Sitter just nu på tåget. Tänk på det – om du vill höra mig föreläsa, bjud gärna in mig till din arbetsplats eller be din chef kontakta mig så kanske vi ses. Läs mer om mina olika föreläsningar här.

Lucka 7 – allvarliga symptom på stress

Det är märkligt det här med stress. Om din kollega eller en vän till dig har jobbat lite för hårt ett tag, så säger du strängt åt hen att ta det lite lugnare. Du vet hur viktigt det är med återhämtning och uppmuntrar de du tycker om att stressa ned.

Men hur gör du med dig själv? Har du tänkt på att när vi behöver återhämtningen som mest är just de tillfällena vi prioriterar bort den. Vi tror att bara vi jobbar lite hårdare, fokuserar lite mer och disciplinerar oss så kommer vi at känna oss mindre stressade. Och kanske det tar bort vår känsla av stress tillfället, men på sikt kommer stressen för det mesta tillbaka och att vi dessutom inte har gett oss själva den livgivande återhämtningen.

Och plötsligt börjar du få symptom på stress. Har du inte lyssnat på din kropp tidigare så är det hög tid att du gör det nu, för det är din kropps sätt att varna dig innan du blir sjuk.

Tappar fokus
Du läser ett mejl eller en boksida men har ingen aning om vad du har läst och får läsa om den. Iband kan det gå så långt att du har svårt att följa med i handlingen i en tevesterie eller när någon berättar något för dig.

Tappar minnet
Plötsligt glömmer du ett inbokat möte eller att du lovade en kollega att skicka ett mejl. Att-göra-listan har blivit ett måste, för annars glömmer du hälften vad du hade planerat att göra. Eller om du inte skriver upp vad du ska handla, står du helt handfallen  affären.

Minskad självkontroll
Det brukar börja med att dina kollegor eller din familj säger något i stil med ”Du är alltid på så dåligt humör nuför tiden!” Du tappar tålamodet och blir irriterad för minsta lilla. Du börjar gråta nä du tittar på nyheterna om senaste svältkatastrofen eller du kanske till och med undviker nyheterna helt för att du inte står ut med allt hemskt som händer i världen.

Försämrad intellektuell förmåga
Alla beslut känns stora och svåra, även om det bara handlar om vad du ska äta till middag. Du har svårt att koncentrera dig och lära dig ny saker.

Minskad kreativitet
Plötsligt slår det dig att det var väldigt länge sedan du ägnade dig åt din favorithobby, eller provade att laga någon ny maträtt. Du har ingen lust eller ork att leka med barnen och motivationen att gå till gymmet är som bortblåst.

Sömn
Du drar ned på sömnen för att hinna lite till, så du slipper känna dig så stressad. Eller så kanske du försöker gå och lägga dig i tid men vaknar vid fyratiden eller kan inte somna på natten.

Nedstämd
Du har varken motivation eller känner glädje inför saker du förut tyckte var roligt. Kanske oro gnager inom dig och ångestattacker kommer tätare eller så känns saker hopplöst menlösa eller sorliga.

Om du inte tar kroppens signaler på allvar nu kommer du förr eller senare att bli allvarligt sjuk eller utmattad. Det tar lång tid att reparera sig från en depression eller utmattning och andra sjukdomar kanske du inte har sådan tur att du kan reparera dig ifrån.

Kom ihåg – du är ingen superhjälte. Du – precis som jag och alla andra behöver vila, återhämtning, rörelse och att ha kul. Börja göra något åt din stress idag!

feet-932346_1920

För ett liv i balans

Livet ska inte vara en kamp mot tiden eller mot stressen. Trots det är vi ständigt där och slåss för att få tiden att räcka till eller för att hinna, orka och kanske även känna lust att hantera dagens Att-göra-lista. Du kanske tänker ”Om jag bara tar mig igenom det här jobbprojektet eller småbarnstiden eller den här förändringen så blir allt bättre.” Men hur länge har du tänkt så?

Stress är inte farligt. Våra kroppar är gjorda för att hantera stressen. Det som är livsfarligt är bristen på återhämtning. Men det första vi drar in på när tiden inte räcker till är just återhämtningen, vilan och sömnen.

Men stress behöver inte bara handla om att ha mycket att göra. Stress kan även handla om oro för framtiden, negativ självbild eller stort kontrollbehov. Vad än din stress beror på är det dags att ta tag i den innan det blir försent.  Anna Hallén och jag har startat ett en grupp på Facebook och hälsar dig varmt välkommen till ett forum med fokus på möjligheter och lösningar.

Vår dröm och ambition är att hitta orsaken och skapa förändring i livet. Att du ska må ditt allra bästa.
Tillskott i all ära, men de skapar inte en bättre chef, mindre ”måsten” eller den så oerhört viktiga känslan att du duger som du är.

Det är ingen terapisida. Men en möjligheternas sida där du hittar kunskap som fungerar. Helander och Halléns stressforum

Unna dig en skön stressfri stund denna första advent. Gör en mindfulnessövning och landa i nuet. Du vet väl om att du hittar många gratis övningar här på min sida. 

Om du har Instagram så följ @helandermaria där får du varje dag enkla övningar i mindfulness. För att du ska hitta till ett liv i balans.

balans

Att koppla av är att inte göra någonting alls

Vi vill att våra liv ska vara meningsfulla, att vår fritid ska vara givande och vi ska kunna njuta av nuet. Samtidigt ska vi äta rätt, hålla oss smala och ge våra barn ett utvecklande uppväxt. Vårt arbete ska vara viktigt och våra relationer energigivande. Och dessutom vill vi gärna dokumentera det på sociala medier.

Stopp ett tag! Vad händer här? En småbarnsfamilj idag har aktiviteter från klockan 6 på morgonen till klockan 22. För 30 år sedan var ungarna ute och lekte efter skolan. För 20 år sedan satt vi och tittade på teve på kvällarna – idag tittar vi på teve, surfar på telefonen, datorn och Skypar samtidigt.

Vår stackars hjärna klarar inte av detta liv. När du vaknar på morgonen får du en dos kortisol (stresshormon) för att komma igång med dagen, sen ska du ägna dig åt aktiviteter och däremellan vila, för att på kvällen varva ned och låta kroppen trappa ned kortisolet så du kan sova. Vi ska göra en sak i taget, då mår vår hjärna bäst och presterar på topp.  Så vi lever inte ett ultimat hjärnliv. Vi sliter ut kroppen och hjärnan, får svårt att sova, går på högvarv och kommer knappt ur sängen på morgonen.

Vad vi behöver lära oss är att lata oss mer. Sova mer. Ägna tid åt att göra ingenting. Och skita i att prestera så jäkla bra hela tiden. Hjärnforskare Agneta Sandström säger ”Folk gör ofta saker när de kopplar av – som att titta på tv-serier – men det är inte avkoppling för hjärnan. Att koppla av är att inte göra någonting alls.”

Satsa på att boka in en stund varje dag då du inte gör någonting alls. Ställ ett alarm på 20 – 30 minuter och gör något av följande
– Ligg på soffan och titta i taket
– Ligg på spikmattan
– Räkna dina medvetna andetag
– Gör mindfulness
– Lyssna på avslappningsljud t.ex ljud av vatten, fågelsång eller regn.
– Bara var

1432047419179

Hur behåller du semesterkänslan i höst?

Sista semesterdagen. Sitter på altanen med datorn och en kopp kaffe. Bredvid mig ligger Selma och sover i solen. Fåglarna kvittrar, solen värmer och lyfter jag blicken rinner Dalälven långsamt förbi. Snart ska jag packa min väska, städa ur stugan och ta vovven med mig hem till Stockholm, hem till jobb och vardag. Många saker ligger på hög och väntar vilket självklart känns lite stressande. Men jag har också försökt boka in en del roliga saker, en utbildning, en resa till Ängelholm, några kalas och en och annan ledig vardag, för att behålla semesterkänslan. Jag är också glad att mitt MBJ-projekt sommar pågår en stund till, för att skapa ro och påminna mig själv om att vara snäll mot mig själv.

Hur ska du göra för att behålla semesterkänslan? Här är

  1. Vad gjorde du i somras som du tycker är roligt? Finns det möjlighet att få mer av det även i vardagen? Kvällspromenad, umgås med vänner, yoga i naturen, ett glas vin en vanlig torsdag, sovmorgon en måndag? Kan du ta med dig lite bus, lite mys, lite skön vänlighet och omsorg in i din vardag kommer du hålla stressen på avstånd.
  2. Boka in händelser under hösten. Utbildningar, resor, SPA-besök och utflykter. Om du har en begränsad budget, så sätt dig med datorn i knät och surfa reda på allt gratis man kan göra i din kommun. I Stockholm har vi en särskild plats där allt roligt gratis samlas gratisistockholm.nu

  3. Planera ganska tidigt in dina arbetsrutiner och se till att det finns tid för träning och återhämtning. Hur vill du att din höst ska se ut med det som är bra för dig och din hälsa? Var kan du få in din yoga-, mindfulness- eller vilostund? Låt den bli helig, även om den bara blir fem minuter, så är den din vaccination mot höstens stress.
  4.  Köp dig själv ett smycke, en liten figur, en tavla, eller kanske en minnessak från sommaren – som en påminnelse om att ta med dig självmedkänsla och lugn från sommaren. För att du ska vara rädd om dig själv.
  5. Mjukstarta hösten. Om det är möjligt, ta det lite lugnare i början med arbetstakten. Ge dig själv mer tid än du brukar för att komma igång.

1439532972442

Mirakelövningen hjälper dig att möta stressen

När känner du dig stressad? Har du lyckats koppla bort stressen under sommaren eller följer den med dig? Ibland är det svårt att se varifrån den kommer, den kanske bara finns där inom dig. Kom ihåg att du bara kan ta itu med problemet genom att möta det. Så att fly ifrån stressen och hoppas på att den försvinner av sig själv är ingen lösning.

Ett effektivt sätt att coacha sig själv genom stressen är genom att göra mirakelövningen. Pröva och se vad dina svar säger dig.

Blunda en stund och tänk dig att du vaknar en morgon och alla dina problem och all din stress har försvunnit. Fantisera i några minuter över hur det känns och vad du gör. Öppna sedan ögonen och skriv ned svaren på följande frågor:

1. Vilka problem försvann? (Till exempel ekonomiproblem, oro kring hälsa/vikt, jobbstress, en dålig chef)

2. Vilka av problemen fanns inom dig? (Till exempel oro, sorg, bitterhet, dålig självkänsla)

3. Vilka av problemen fanns i din omgivning? (Till exempel mycket att göra, en sjuk anhörig)

4. Vilka av dessa problem/stressmoment skulle du kunna arbeta med? (Kanske du kan jobba med din oro, arbeta med ditt jobbstress)

5. Hur skulle du kunna arbeta med dem? (Till exempel söka hjälp, börja med mindfulness, yogakurs, söka nytt jobb, be någon avlasta dig)

6. Vilka av dina stressmoment kan du inte göra något åt? Hur ska du stötta dig själv för att känna mindre stress kring dessa?

Kom ihåg vår övning med händerna på hjärtat. Önska dig kärlek, trygghet frid (eller de ord du har valt) när du arbetar med stressfrågor. 1437542694162

 

 

 

Fem sätt att minska stress genom att öva på kravlöshet

I kravlösheten finns återhämtningen. Vilan. Vad händer om du stoppar undan tankar om att göra, att tänka på att andra har det bra, ansvar och prestation och bara  – är. Här är några sätt att öva på kravlöshet:

  • Öva dig på att vara lat. Ta det som en allvarlig uppgift att några gånger om dagen hitta olika sätt att vara lat på. Ligga på soffan. Strunta i att vara duktig. Skjuta något på framtiden. Och se hur du hanterar de tankar och känslor som kommer. Stanna kvar i motståndet och fortsätt att öva.
  • Sätt äggklockan på 3 eller 5 eller 10 minuter, beroende på hur svårt du tycker det är. Och sitt under denna stund och gör ingenting. Ta emot tankar och känslor som dyker upp. Låt dem passera och försök låta bli att bedöma dem. Se dem som moln på himlen som passerar.
  • Gör något som är bara för din skull. Något som inte är för att du ska kunna skriva det på Facebook eller blogga om det, något som inte är för att du ska lära dig något eller inspirera någon. Utan bara för din skull.
  • Lek: Spela datorspel, lägg patiens, klättra i ett träd, kladda med färger på ett papper, läs en barnbok eller lek med ditt husdjur. Låt den kravlösa leken och skratten få läka din stress.
  • Vistas i naturen. Utan pulsklocka, GPS och Runkeeper. Bara vila och låt naturens kravlöshet vägleda dig.

1429903032090