Kategoriarkiv: Bra nog

Hur mycket av dig får stå tillbaka för att du skäms?

Kroppsskam och kroppsacceptans

Hur ofta ägnar du dig åt att kontrollera, gömma eller undvika? Kontrollera i spegeln att kläderna sitter okej, gömmer dig under kläder, bakom en kudde, bakom barnen eller undviker fester, utlandsresor, att gå på dejt? Kontrollerar, gömmer eller undviker för att du skäms över delar eller hela din kropp.

Tänk på hur din begåvning, din karaktär, din kunskap, ditt skratt eller din värme har fått stå tillbaka därför att du har varit upptagen med att försöka hindra andra från att tänka samma hemska tankar om din kropp som du gör. Hur mycket tid och hur mycket kraft ska få gå åt i kampen mot din kropp?

Du tröstar dig alltid i slutändan med ”Jamen, nu ska jag ju banta och gå ned i vikt.” Och så funderar du över någon ny diet eller nytt träningsprogram. Och tanken på hur det kommer att bli bara du har blivit lite smalare, är det enda som kan göra dig lite glad.

Var uppmärksammad på varje gång du gör något för att kontrollera, gömma eller undvika något som har med din vikt att göra. Antingen skriver du ned det när det händer eller så gör du en mental notering. Du behöver inte försöka ändra på det, jag vill att du upptäcker hur du behandlar dig själv. Alla de här små sakerna är säkerhetsbeteenden – handlingar vi gör som ger oss en känsla av kontroll så vi kan stå ut med obehaget. Så syna ditt eget säkerhetsbeteende idag och se vad du upptäcker. Skriv gärna ned vilka tankar och känslor det väcker hos dig.

Uppvakta kroppen
Tänk om du kunde behandla din kropp som det vore en god vän eller din livskamrat. Ge den kärlek, uppmärksamhet, omsorg och ta hand om den. Precis som vilken kärleksrelation som helst bör man uppvakta för att underhålla kärleken. Svenska forskare menar att man skapar en bättre relation till sin kropp om man börjar behandla den som om man tycker om den.

 • Prova att göra nya och roliga saker med kroppen – som att lära dig en ny dans, en ny sport, åka karusell, rida en kamel eller något annat helt nytt eller något du inte gjort på länge.
 • Lägg dig på något mjukt och skönt eller vira in dig i en varm och mjuk filt
 • Smörj in kroppen med något lyxigt eller väldoftande. Gå på massage eller fotbehandling, skäm bort kroppen.
 • Köp ett fint plagg i rätt storlek som du tycker om och inte ett plagg som döljer eller gömmer. I en färg du tycker om.
 • Smycka kroppen. Byt frisyr. Använd ett fint läppstift.
 • Bjud kroppen på en god måltid, på en restaurang eller ett spännande nytt recept.
 • Köp fina underkläder. En massagestav. Våga känna dig sexig och kramas, kela, smek. Ensam eller med någon annan. 

Att se det fina i sprickorna

Jag övar mig i att vara mänsklig. Det är inte lätt för det gör ont att ha fel, att göra misstag och att inte klara av att leva upp till förväntningarna.

Jag säger till mig själv att styrka på riktigt –  är att våga vara sårbar. Att vara snäll mot mig själv – är att vara modig. Att göra fel och be om ursäkt – är att vara en förebild.

Därför är jag medmänsklig med mig själv. Det gör jag bäst med hjälp av mindfulness. Stannar upp mitt i dagens villervalla och frågar mig själv – hur mår du nu? Sen gör jag plats för den känslan som finns där. Möter den med värme och förståelse. Och andas. En liten stund.

1442897787112

Hur chanslösa är vi inte i jakten på det perfekta?

Jag vill fortsätta att prata om perfektionism, för jag har förstått att jag inte är ensam om de känslorna. Någonting som jag har tänkt på länge är hur vi fostras in att vara perfekta av vårt samhälle. Dagligen möts vi via media hur idealbilden av en perfekt kvinna och man ska vara – i reklamen, i teve, tidningar och nu även i sociala medier. Och hur chanslösa är vi inte i jakten på det perfekta? I glappet som bildas mellan det perfekta som vi ser och det vi själva är skapas en smärtsam skam. Därför att någonstans på vägen har vi fått lära oss att – om vi bara skärper oss, tränar mer, äter rätt och blir disciplinerade – då kan vi nå det perfekta. Och vad betyder det? Jo – om du inte är smal, fräsch, ser ung ut – då är det DU som har misslyckats. Därför känner vi skam när vi ser på våra egna kroppar, därför hittar vi sätt att trolla bort våra rynkor, därför gömmer vi oss i stora kläder eller vägrar att gå till badhuset.

Och när vi inte står ut med vår egen skam, ser vi oss omkring och påpekar andras brister. Hur tjock den där kvinnan är, varför inte hon går till frissan eller tänk hur stökigt grannen har hemma hos sig. Det handlar bara egentligen om en enda sak – att vi inte står ut med skammen som skapas i glappet mellan det vi vill vara och det vi är.

Här är några av de områden där vi strävar efter att vara perfekta i

 • Glädje – vi får lära oss tidigt att det är lycka och glädje som räknas. Psykisk ohälsa, depression, sorg, ilska, skam, ångest – är alla skamliga känslor som vi försöker bli av med. Vi vill inte erkänna att obehagliga känslor är en del av livet, precis som glädje och sorg. I strävan efter att ständigt känna sig lyckliga är det många människor som glömmer bort att leva.
 • Kroppen – av alla de områden som en kvinna kan bli perfekt i så är och förblir utseendet det största och mest ångestskapande för majoriteten av kvinnor. Vi bedömer kvinnor utifrån hur de ser ut. Även en kvinna som har viktiga saker att säga, har en betydelsefull tjänst i samhället eller gör fantastiska saker – så bedöms hon efter hur hon ser ut. Vi kvinnor går hela tiden i uppförsbacke i kampen om det perfekta utseendet och lägger ned så mycket energi på tankar kring mat, träning, krämer, kläder och annat som kan påverka glappet mellan det perfekta och det vi är.
 • Föräldraskap – att ge förutsättningar för ditt barn att växa upp och bli perfekta. Och smärtan när det inte blir som du önskat. När ditt barn inte hamnar inom den ramen, kommer skammen krypande. Och så har vi den andra sidan – för oss som inte har barn – det ligger en skam i att inte vara förälder.
 • Pengar – om inte annat för att du alltid kan köpa dig tjänster, kläder, krämer, specialmat som hjälper dig att bygga över glappet. Det är viktigt att tjäna pengar – men kom ihåg att det även ligger en skam i att ha för mycket pengar. Att tjäna för mycket, att köpa för dyra saker, att unna sig ledighet, att leva lite för lyxigt – det är också en skam.

Orkar vi stå emot det perfekta? Kan vi stå ut med glappet mellan det perfekta och det vi själva är? Vet ni vad jag tycker att vi alla ska börja med – vi ska sluta snacka skit om andra. Varje gång det dyker upp en bedömande tanke om någon annan inom dig – tänk att det egentligen handlar om dig själv och din egen skam. Att när du ser brister hos andra – tänk med medkänsla på dig själv och hur enormt hård du är mot dig i din strävan mot det perfekta. Nästa gång du scrollar igenom Facebook och irriteras över andras framgångar eller misslyckanden – ge dig själv medkänsla, trygghet, frid, kärlek eller någon annan varm känsla. Aningen genom att lägga handen över hjärtat eller genom att tänka det. Pröva och se hur det känns.

Vägen till nykter perfektionist

Efter erkännandet om att jag är perfektionist i söndags, har saker och ting blivit väldigt tydliga. Jag märker av saker jag aldrig har reflekterat över tidigare.

– Jag sätter mig ned med en bok för att njuta av läsning och blir förbluffad över hur jag bläddrar framåt några kapitel och kalkylerar över hur fort jag ska läsa ut boken och att jag inte får gå ur fåtöljen förrän jag läst tre kapitel.
– Mamma ringer och frågar om jag har målat staketet ännu och jag får ren ångest över att jag inte har gjort ett jota och börjar genast fundera över hur snabbt jag kan få det gjort.
– Min sambo kommer hit till landet någon dag senare och jag kommer på mig själv med att dammsuga och städa. För att inte tala om att jag provar kläder och fixar håret.

Att få ångest över att man inte varit en duktig flicka eller att vilja vara fin när man ska träffa sin älskling, är inget märkligt eller gör en till perfektionist. Det är som att ta ett enstaka glas vin då och då för att slappna av efter en stressig dag. Men när du häller i dig en flaska varje kväll för att dämpa en oro då är du alkoholist. Jag är perfektionist för jag knarkar prestation, för att slippa känna mig liten och dålig. Och jag jagas av känslan att – om jag mår dåligt – så beror det på att jag inte är tillräckligt bra.

Just nu försöker jag öva på att göra saker för att jag njuter av det. Och jag övar mig på att inte göra saker för att andra ska tycka eller tänka och dessutom att inte be om ursäkt för det eller komma med bortförklaringar efteråt. Det ger ångest. Det är skitsvårt, på ren svenska. För var går gränsen? Jag måste fortfarande göra ett bra arbete för mina kunder och jag tycker om att göra saker bra. Men när tar jag steget över gränsen och gör det för att dölja en sårbarhet?

Jag tror att det handlar om medkänsla. Om att gå från ”Vad ska andra tycka?” till ”Jag är tillräckligt bra”. Att orka ta hand känslan av litenhet och uselhet när jag inte presterar. Och ett steg är att skriva om det här – utan att försöka städa eller även göra denna kamp till en offentlig prestation. För självklart går det att vara duktig i att jobba med sig själv. Men just nu har jag märkt att skamkänslan blir en balansstång att hålla sig i. När det sticker till och jag känner ”oh, nu tycker de att jag är för en pinsam människa?!” då är jag på rätt väg. Men fuck it! Ut med skamtrollet i solen! Där spricker det!

Och hörrni – tusen tack för det enorma stödet jag fick för mitt förra inlägg. Tack. Det gör allt lättare att veta att jag inte är ensam.

Hej jag heter Maria och jag är perfektionist.

Jag känner hur krafterna kommer tillbaka. Dagar tillsammans med tystnaden, hunden, skogen och älven ger mig den återhämtning jag har längtat efter. Då kommer också tankarna och frågorna. Jag har varit här förut. Första gången kände jag inte igen signalerna och traskade rakt in i en utmattningsdepression. Ett sammanbrott, som tog lång tid att ta sig tillbaka ifrån. Men samtidigt ett uppvaknande, som jag inte skulle vilja vara utan. För det var mitt i mörkret jag tog hjälp och tog mig vidare. Tack vare mörkret i den tunneln, hittade jag verktyg och glädjen i att hjälpa andra. Och det resulterade i att jag vågade ta steget och starta ett eget företag. Det var tolv år sedan.

Men jag gör det om och om igen. Uppslukas av arbete, njuter av det jag gör och prioriterar bort vilan. Precis som ett litet barn som vägrar att gå och lägga sig för att det är så roligt att leka. Trots att jag regelbundet tränar mindfulness, trots att jag föreläser om stress, trots att jag kan allt om återhämtning och vad som händer med oss om vi inte vilar. Visst – det beror på att en egenföretagare måste jobba dubbelt – för ingen betalar min semester. Visst – det beror på att det är så himla roligt det jag gör – kombination av hobby och jobb. Men det är inte hela sanningen har jag förstått de senaste dagarna.

”Hej, jag heter Maria och jag är perfektionist.” Det är bara att erkänna vad det är jag håller på med. Perfekt är motsatsen till färdig, till att kunna luta sig tillbaka och säga – ”Maria, det här är tillräckligt bra!”  Jag knarkar känslan av att ”Jag är det jag gör och hur bra jag gör det”, det vill säga ju mer och bättre jag gör saker desto mer värd är jag som människa och desto mer kommer de omkring mig uppskatta mig. Genom att jobba mer, prestera bättre, ge mer av mig själv – flyr jag ifrån rädslan att misslyckas eller från att inte bli uppskattad och älskad. Andra människors bekräftelse, känslan av att ha jobbat som en tok, att få höra av andra ”hur orkar du/hur hinner du/vad duktig du är” – är som en drog.

Aj, vad ont det gör att erkänna detta. Jag känner mig så otroligt liten och sårbar just nu. För när jag väl stöter på kritik, förebråelser och missnöje – känner jag automatiskt att det handlar om att jag inte har gjort något tillräckligt bra. Om jag bara ger lite till, jobbar lite till, kommer på ännu bättre idéer – då slipper jag vara medelmåttig – för vem skulle älska mig om jag var medelmåttig? Vem skulle läsa min blogg, vem skulle köpa mina tjänster, vem skulle vilja vara min vän, vem vilja vara min livskamrat om jag bara var tillräckligt bra.

Aaaah, skammen sitter som en eldgaffel rakt i magen. Orden jag skriver nu vrider om och gör så ont. Om du visste hur många gånger jag har tänkt att radera detta. Att jag i denna stund har fingrat på ”delete” och i huvudet funderar på om jag inte istället ska hälla upp ett glas rosévin och sätta på en film. Men jag vet allt för väl att det jag gör nu är min väg till att bli en nykter perfektionist. Att genom att se skammen i ögonen blir den mindre läskig.

Så nu ska jag inte publicera någon snygg bild. Jag ska inte fluffa till texten. Det här är jag. ”Hej, jag är Maria och jag är perfektionist.”

Att vara en tillräckligt hälsosam förälder

Socker eller inte? Kolhydrater eller inte? Och hur gör man med skolmaten – där ,man inte har en susning om vad de äter? Att vilja hjälpa sitt barn att äta rätt och hälsosamt är banne mig inte det lättaste idag. 

Vi lever i en spännande tid, där vi sitter på så mycket kunskap och forskning om hur vi kan äta och leva för att må vårt bästa jag. Förutom att bli friska, kan vi beroende på vad vi äter bli piggare, gladare och mer balanserade. Vi har fått redskap till att skapa vår hälsa och påverka vår egen kropp. Och som förälder betyder det samtidigt att du har ansvar över ditt barns hälsa och välmående.

Hälsostress
Samtidigt som vi tar del av det stora utbudet av insikter kring hur vi ska laga sund mat till våra barn, gäller det att hitta en hållbar balans i vår egen vardag. Det är så lätt att ryckas med och förutom att vi vet vad vi ska lägga på våra barns tallrikar, ska vi se till att de har en aktiv vardag, stressar ned mellan varven och ägnar sig åt något annat än datorn och teven på fritiden. Eller? Finns det inte risk att vi sätter på tok för höga mål och pressar oss själva för hårt för i jakten på ett hälsosamt liv?

I mitt arbete som samtalsterapeut möter jag många människor som upplever att de har dåligt samvete för sina barns hälsa. När de inte lyckas med att få barnen att äta hälsosamt och släppa datorn och gå ut och leka i naturen känner de sig misslyckade.

Motivation istället för disciplin
När det kommer till våra barns hälsa har många av oss en förmåga att ha väldigt höga ambitioner som att lägga om kosten eller ändra på osunda vanor från en dag till en annan. På det sättet lyckas vi sällan med våra mål och den nedslående känslan när barnen åter vägrar äta din ångkokta ekologiska broccoli kommer på sikt bara göra att du tappar sugen.

Därför är det viktigt att dela upp målet i mindre delmål, vilket gör att vi kan tänka mer kreativt hur vi ska uppnå våra mål och känna oss mer sporrade. För mig tog det ett år innan jag hade lyckats hitta ett levnadssätt som var bra för min och min familjs hälsa. Ett levnadssätt som även tillåter avsteg.

Jag är övertygad om att vägen till hälsa går genom motivation och inte disciplin – genom peppning istället för pekpinnar. Hälsa ska inte handla om av stränga regler, utan en strävan efter att vara tillräckligt hälsosam.

Hälsosam istället för hälsostress
1. Var din bästa vän och coacha dig själv, istället för att klanka ned på dig själv de dagar du slarvar med maten eller när barnen inte äter som du önskar.
2. Lita på din egen erfarenhet. En gasig mage, finnar eller trötthet efter maten ger dig mer kunskap, än en kvällstidningsrubrik om vad dina barn behöver.
3. Sänk ambitionsnivån i köket. Vad gör det om ni äter mindre bra en dag, du kanske behövde prioritera en tupplur på soffan, istället för långkoket med linsgrytan.
4.  Släpp kontrollen i köket och låt hela familjen hjälpa till och vara med och bestämma.
5. När du ska ändra en vana tänk som en maratonlöpare – börja långsamt och orka hela vägen.
6. Om du märker att ditt hälsotänkande tar för mycket av din tid och du känner dig stressad av det du äter och gör, ta en hälsopaus och sök efter vad som gör dig och din familj glada istället för hälsosamma. Glädje är det nyttigaste ni kan ge er själva.

Ur tidningen Skolfamiljen, där jag skriver krönikor om inre och yttre hälsa för barn och föräldrar. En superfin tidning för alla föräldrar till barn i skolåldern. In och beställ om du inte har den!

1501002_794761077245708_7591822454794385234_o

 

Lämna kvar dåliga ursäkter, kritiska tankar och vikthets när du går mot MBJ

Imorgon sätter vi igång! Mitt Bästa Jag projektet 2015 – med 101 dagar kvar till Valborg. Jag är supertaggad – hur är det med dig? Kom ihåg att vi hjälps åt och börjar med låga mål för att öka på vår motivation och vårt förtroende för oss själva.

Gå gärna igenom dina mål och dina kommande hälsovanor idag. Behöver du förbereda dig med något? Handla så du har rätt mat hemma? Planera in din träning? Ställa klockan 10 minuter tidigare så du kan gör dina mindfulnessträning? Låt en liten stund av söndagen gå åt till att planera veckans MBJ. Själv satt jag för en stund sedan och summerade veckan som gått, såg över vad som gått bra och vad som gått mindre bra. Hur ska jag jag hjälpa mig själv nästa vecka. Jag har planerat in när jag ska hinna träna eftersom jag ofta har långa arbetsdagar de dagar jag har mottagning. Nu vet jag när jag ska ge mig till gymmet eller ut i spåret. Imorgon kommer jag handla för veckan, så idag ska jag planera veckans mat. Superkul!

2015-01-18_14.06.48Nu önskar jag dig att du lämnar kvar bromsande tankar denna söndag när du tar steget imorgon mot MBJ!

Släpp taget om behovet att jämföra dig med andra. Det är du och din kropp som avgör vad som är bra för dig. Om dina vänner på Facebook, dina arbetskamrater eller någon annan i din närhet går ned i vikt snabbare, hinner träna mer eller bakar fantastiskt glutenfritt bröd – så har det ingenting med dig att göra. Ge dig själv friheten att glädjas åt dina framgångar. Inspireras av andras motivation, träningsglädje eller resultat – men jämför dig bara med dig själv.

Släpp taget om dina dåliga ursäkter. När du väljer att hoppa över ett träningspass eller att äta något fel, kommer det mer eller mindre frivillig en dålig ursäkt över dina läppar. Många gånger är dessa ursäkter lika mycket för vår egen skull som för att förklara något vi skäms lite över för någon annan. Sluta genast med ursäkterna. Ta ansvar över ditt eget beteende istället. Det är inte din chefs, sambons eller väninnans fel att du inte har hunnit eller orkar. Du har alltid ett eget val. Och du kommer uppleva det valet lättare om du står upp för dina handlingar.

Släpp taget om dina kritiska ord och tankar om dig själv. Vilket barn utvecklar sina gåvor bäst tror du – det som blir uppmuntrat eller det som blir kritiserat? Möt denna stund med en vänlig och uppmuntrande attityd till dig själv. Påminn dig om allt bra du har åstadkommit hittills. Och när den kritiska rösten smyger sig på dig, kan du alltid ge moteld genom att tänka på saker hos dig själv du är tacksam över. “Jag är tacksam över att jag är så charmig, vill mitt eget bästa och har starka armmuskler”.

Släpp taget om dina begränsande tankar. Om jag hade varit kvar i mina begränsande tankar om mig själv hade jag aldrig upptäckt hur stark, snabb och smidig min kropp är. Eller hur mycket jag älskar att röra på mig och känna träningsvärk i mina muskler. Börja inte med att säga eller tänka “nej”, säg “vad spännande, det måste jag ta reda på”. Ha en nyfiken, utforskande inställning till dig själv och vad din kropp kan prestera. Hur bra kan du må? Hur stark kan du bli? Hur snygg kan du känna dig?

Släpp taget om vikthetsen och ställ undan vågen. Din vikt säger ingenting om hur bra det går för dig eller hur du ser ut. Du kanske upptäcker att byxorna sitter lösare, men när du ställer dig på vågen har du gått upp ett kilo och blir otroligt besviken. Besvikelsen kommer inte att hjälpa dig, utan bara att få dig att vilja tröstäta. Beroende på hormoner, mat, dryck, träning och flera andra orsaker kan din vikt gå upp och ned från dag till dag och säger egentligen ingenting om din prestation. Använd ett måttband, ett favoritplagg eller kanske hur snabbt du springer fem kilometer som en målbild istället för vågen.

Släpp taget om att vara duktig. Du kan inte skynda på dina resultat genom att öka takten för snabbt. Du kommer inte att bli mer vältränad och få sundare vanor snabbare, istället är risken att du tappar sugen eller i värste fall skadar kroppen genom att pressa den för hårt.

Släpp taget om att misslyckas. Det här är något jag kommer att komma tillbaka och påminna dig om. Men redan nu kan jag berätta för dig att de gånger det inte blir som du har tänkt dig är inga misslyckanden, det är möjligheter för dig att ta reda på mer kunskap om dig själv. Du kommer snart att få lära dig hur.

1420229253878

Vad spännande…

Det här blir en riktigt spännande dag. Jag hade redan tidigt bokat den full med saker – både jobb och mysgrejer som jag vill göra idag. Bokföring, skrivjobb och sen inviga mina nya Fivefinger skor och därefter skulle jag unna mig en skön Hots Stone massage. Men det börjar redan i natt med att jag fick tillbaka min gamla värk i nacken! Den som jag inte haft besvär av på flera år! Jag fick snabbt hasa mig upp och proppa mig full med medicin så det inte blir migrän av värken, eftersom den brukar komma som ett brev på posten. På morgonkvisten fick jag ett sms av min massör som berättade att hon var magsjuk och måste ställa in dagens massage. Och fem minuter senare välter jag en full kaffekopp över köksbänken och golvet.

Nu släpper jag taget om alla planer och väljer att känna mig nyfiken på vad dagen ska föra med sig. Eftersom jag inte har några klienter inbokade denna vecka, min kära sambo åter utomlands några veckor – så har jag bara Selma och mig att ta hänsyn till. Nu släpper jag alla måsten och planer och ser vad som händer.

1420618931632Dagens mindfulness passar också bra idag:

IMG_20150107_074855Dagens mindfulness får du om du följer mig på Instagram @helandermaria

 

 

 

Det finns inga lata människor

Om jag ger dig rådet att vara snäll mot dig själv, så tittar det fram en disciplinär uppfostran hos de flesta av oss. “Jo, det kan jag vara, men…” och efter det kommer olika uttryck som vi har lärt oss sedan barnsben om att vara snäll mot sig själv är lika med att bli lat, fåfäng eller dekadent. “För människan är i grunden lat och odisciplinerad och behöver en rejäl spark i baken för att gå ut och tjäna sitt leverbröd”, anser man. På något sätt har snällhet mot sig själv blivit ett fult ord, som innebär att man tillåter sig själv att missköta arbete och hem.

För mig hör inte de sakerna samman. Jag har brukar hävda att det inte finns lata människor – bara oinspirerade. De allra flesta kan jobba och gno hur mycket som helst för något de tycker om eller känner sig motiverade inför. Så därför tycker jag att det är fel att blanda ihop att vara snäll mot sig själv och att vara lat.

Att vara snäll mot sig själv är viktigt för att kunna balansera upp alla gånger vi tvärtom är riktigt hårda, stränga och rent av negativa mot oss själva. Du vet de där självkritiska tankarna som håller tillbaka oss, får oss att känna oss nedstämda och ledsna. Då behöver du vara snäll mot dig själv, genom att ta hand om dig, vara varsam när det behövs och lika omsorgsfull som du kan vara mot en riktigt god vän. Blanda inte ihop snällhet med att vara mesig eller undergiven.
Att vara snäll mot sig själv innebär att sätta gränser, tro på det du gör och inte slösa med din tid och kraft på fel saker. Saker som bränner ut dig eller slösar med din värdefulla energi. Så ibland är det att vara snäll mot sig själv att säga nej och ha integritet.
Att vara snäll mot sig själv innebär att välja ett hälsosammare alternativ till fikat än den där bullen, därför att du vet att det är att ta hand om din kropp.
Att vara snäll mot sig själv innebär också att ge dig själv en inre kram om det inte blir som du tänkt dig , om du snubblar och gör bort dig.

Vad kan du göra för att vara snäll mot dig själv idag? Känn efter vad som skulle få dig att må bra. Behöver du säga ifrån till en krävande vän, be någon om hjälp eller se till att hinna med en ordentlig promenad på lunchen? Kanske du ska vila ikväll eller är du allra snällast om du går till gymmet? Du förtjänar att vara snäll mot dig själv.

lata

Att acceptera och tycka om sig själv som den man är idag

Jag har tänkt mycket den senaste tiden på att vår strävan efter att gå ned i vikt, nå vårt bästa jag, börja träna och meditera många gånger handlar om att vi har svårt att acceptera och tycka om den vi är just nu. Vi ser oss själva i spegeln och är inte nöjda med det vi ser. Därför kämpar vi och försöker nå framgång genom att banta eller flåsa runt i spåret. Om vi sen misslyckas blir vi besvikna och får ännu svårare att stå ut med det vi ser.

Under min sommarsemester såg jag mig knappt i spegeln. Jag gick runt och skrotade i samma kläder, osminkat och opiffat och mådde mycket bra i det. Och jag upptäckte hur skönt det är att landa i att tycka om den jag är. Det är där du behöver börja – om du önskar förändra något med dig själv – börja med att tycka om dig själv. Och de som går kurs hos mig eller möter mig i terapisoffan vet att det är alltid det jag prioriterar – att träna dig i att tycka om dig själv. 
1408780683465

1 . Att gå ned i vikt är en läkande resa .
Det handlar inte om att gå på en diet och börja banta. Permanent viktminskning handlar om att inse att den enda person som är ansvarig för din hälsa är du. Du går ner i vikt naturligt om aktivt väljer att flytta fokus till att bli ditt bästa jag och ge din kropp den maten, den träningen och den återhämtningen den faktiskt mår bra av.

Ställ undan vågen och sluta med dina dieter. Att läka sig själv innebär också att börja uppskatta det du har just nu – att öva dig på att se vad fantastiskt din kropp är. Att öva dig i att sluta jämföra dig med andra. Att öva dig i att sluta berätta för dig själv hur ful/avskyvärd/tjock/misslyckad du är och istället se hur stark/vig/snabb/frisk/mjuk/varm du är. Öva dig i att vara varsam med dig själv.

2 . Läker din kropp 
Mat har inte bara förmågan att förändra hur du ser ut, den kan också skifta hur du tänker och känner. Mat som är bra för dig hjälper din kropp att läka, känna sig mätt länge och glad. Sök inte efter den maten som kommer att göra dig smal, sök efter mat som är så naturlig som möjligt, fri från konstgjorda smakämnen, tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. Flytta fokus från allt du inte får äta, till allt fantastiskt gott du får äta. Börja med att lägga till en god kostvana istället för att dra ifrån. Många som med min hjälp strävar efter att nå sitt bästa jag, väljer att lägga till en grön drink och upptäcker hur pigga, starka och friska de bli av den vanan.

3 . Läker ditt sinne
Dina tankar är en del av din inre värld och måste tas i beaktande om du skall nå ditt bästa jag.

Börjar helt enkelt genom att notera vilka tankar som stödjer dig. Var uppmärksam på de tankar som får dig att må bra, tillsammans med de som inte gör det. Ju mer stödjande tankar du har, desto hälsosammare, snällare och mer kärleksfull blir ditt sinne. Odla  de stödjande tankarna, som kommer att hjälpa dig att ändra dina gamla vanor och mönster på ett positivt sätt .

Det finns många enkla övningar som du kan använda för att ändra hur du tänker på din kropp. Några av mina favoriter är visualisering, mindfulness, yoga – upptäcka din inre dialog och uppmärksamma dina språkmönster.

4 . Läker dina känslor 
Att bygga en hälsosam känslomässig värld är grunden inte bara för att gå ner i vikt utan också för att behålla den för gott. Alla elaka och stränga ord till dig själv genom åren har skapat ledsna känslor och dessa skapar ett sug efter fel mat. Dessa tankar och känslor behöver du ta hand om, istället för att försöka stoppa undan år ut och år in. Skriv ned dem, prata med någon, gråt ut, var varsam mot ditt inre barn, möt dem i tystnaden eller i meditationen – genom att förstå dem och acceptera dem läker du dem. Det ökar din självempati och minskar ditt sug efter tröstmat.

Flytta ditt fokus från viktnedgången och sök efter att må, leva och vara ditt bästa jag istället. Gör det som är gott för dig och viktminskningen kommer naturligt.

Vill du jobba mer med dessa steg? Följ med mig i vår på distanskursen Nå din hälsovikt med KBT och mindful eating.  Jag har platser kvar.