Du blir inte av med stressen genom att undvika den

”Åh, jag läste om er podd i tidningen och har tänkt länge att jag ska lyssna på den. Men samtidigt drar jag mig för det, eftersom jag är så stressad nu.” sa en kvinna till mig för ett tag sedan. Nu blir jag inte längre förvånad när människor säger så till mig. Att undvika att jobba med sin stress när man är stressad är väldigt vanligt.

Petra och jag startade Stresspodden för att vi vet att det går att göra något åt sin stress. Dessutom behöver det varken ta särskilt lång tid eller vara svårt att göra förändringar som kommer att påverka dig idag, imorgon och för resten av livet. Och trots det är den vanligaste sättet idag att hantera sin stress – att undvika den.

Vi mår allt sämre i vårt land. Sjukskrivningarna ökar, medicinering för ångest och nedstämdhet blir vanligare och var och varannan svensk har problem med magen, sömnen och sexlusten. Arbetsmiljöverket skärper lagen och gör arbetsgivaren ansvarig för stressen på arbetsplatsen, men det har fortfarande inte lyckats vända trenden.

Petra är chefredaktör för tidningen Skolfamiljen, men arbetar även som stresscoach. Och jag möter dagligen stressade människor i mitt arbete och utbildar stresscoacher. Vi ser hela tiden människor som vänder sina liv och skapar en tillvaro där de själva bestämmer och inte styrs av stressen. Därför kändes det angeläget att starta en plattform där vi tillsammans med våra gäster kan informera om stressen. Stresspodden har bara på 28 avsnitt fått 50 000 lyssnare. Intresset är stort och människor längtar efter att förstå vad som händer med dem och känna hopp om att det går att må bättre.

Trots det är det en vanlig reaktion att vilja fly ifrån det obehagliga. Hade vi ett piller mot stress – skulle vi bli miljonärer. Man vill ha en enkel lösning och förstår inte att det inte behöver vara svårt att göra något åt sin situation och sitt mående. Istället flyr människor från stress genom att tröstäta, dricka vin och distrahera sig med Facebook och Netflix. Och istället för att möta det som stressar en, så jobbar man mer.

Tillslut kommer stressen att påverka kroppen så kraftigt att man måste sjukskriva sig. Det finns ingen som kan vila sig frisk från en utbrändhet under en semester eller en långhelg. Vi behöver göra något åt det. Och det första steget är att acceptera sin stress, istället för att försöka undvika den.

Är det inte dags att göra något åt din stress? Vill du inte leva ett liv där du slipper slåss emot tiden och orken? Längtar du inte efter att äntligen sova gott på natten och ha en rik fritid? Du förtjänar att må bra. Gör något redan idag. Att investera i din hälsa är den bästa investeringen du kan göra.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *