Ett gräl börjar med svarsrepliken

“Förstår du inte vad jag säger?” hör jag kvinnan säga till sin man en sen eftermiddag på tunnelbanan. Båda är upprörda, men försöker att bromsa sina pulserande känslor av hänsyn till sina medpassagerare. Jag tittar djupare ned i min bok och försöker att låtsas som jag inte alls hör vad som pågår sätet bredvid mig. Varje ord de uttalar, formligen andas frustration. En argumentation som började spira i en alldaglig diskussion om var påskhelgen skulle firas. Missförstånd, underliggande känslor och skilda önskningar – blev till anklagelser och irritation. Jag kramar hårt om bokens rygg för att inte avbryta och börja medla.

Hur kommer det sig att vi gång efter annan hamnar i laddade diskussioner, när vi egentligen inte har som avsikt att skapa osämja. Visst finns det massor av orsaker, som känslor, tidigare erfarenheter eller kanske trötthet. Men många gånger kan vi undvika att hamna i grälfällan, genom att ta ansvar över våra ordval.

I våra relationer reagerar vi ofta med att fräsa tillbaka när vi blir attackerade. Om vi känner oss sårade, så vill vi såra tillbaka. ”Jamen du da! Du beter dig ju precis likadant som din pappa!” När vi blir insläppta att leva nära en annan människa, får vi i intimiteten även se varandras svaga sidor, varandras största rädslor och ömma punkter. Genom den gåvan vet vi även hur vi kan missbruka den. Vi vet var vi ska sticka för att det ska kännas mest.

Kom ihåg att du har ett ansvar när din partner attackerar dig. För ett gräl börjar inte med de första hårda orden, det börjar med svarsrepliken. Så ta ett djupt andetag.  Försök att känna dig stor, genom att tänka på att du har en människa framför dig som inte mår så bra. Istället för att sticka tillbaka, så tänk  ”Hur kan jag hjälpa dig att må bättre?”. Även om det är respektlöst av din partner att ösa sin frustration över dig, så kan du välja om du vill låta hans/hennes känslor såra dig eller inte.

Här kommer fem goda råd för att skapa en kreativ dialog istället för en hotfull argumentation:

1. Aldrig, alltid. 
Dessa ord kommer gärna in för att förstärka ett känslomässigt budskap vi vill ge den andre. “Du tar aldrig ansvar” eller “Vi är alltid hos dina föräldrar”. Orden får den andra parten oftast att känna sig missförstådd eller anklagad. Välj ett annat tillvägagångssätt där du istället bjuder in till en dialog. “Det skulle underlätta för mig om vi delade mer på ansvaret” eller “Har vi inte varit ofta hos dina föräldrar, jag skulle uppskatta om vi kunde åka till mina denna gång”.

2. Varför
Ordet varför skapar ofta ett behov av att försvara sig. “Varför gjorde du så?” Använd hellre orden hur, vad, när eller var istället. “Hur upplevde du situationen eftersom du valde att göra så där?”

3. Inte
Vår hjärna har en förmåga att hoppa över negationer. Istället för att säga “Tala inte så snabbt” uttryck istället vad som kan förbättras “När du blir ivrig, så upplever jag att du talar fort. Kan du tala lite långsammare?”

4. Måste
Ordet måste skulle jag personligen vilja stryka ur vår ordlista. Det uppfattas bara som något påtvingat och kväver vilja och lust. “Du måste tömma tvättmaskinen.” Säg istället “Kan du tömma tvättmaskinen?”

5. Men
Ordet men ger dubbla budskap och tar ofta udden av huvudsatsen. “Festen var trevlig, men du verkade sur.” Öppna istället för en dialog genom att säga. “Jag hade trevligt på festen. Hur upplevde du kvällen?”

Slutligen – vi kommer mycket långt i en kommunikation genom att bekräfta den andras tankar och åsikter, även om vi inte själva håller med. Sammanfatta alltså vad den andre säger, så denne har en chans att rätta till missförståndet och känner att du gör ett ärligt försök att förstå. “Om jag förstår dig rätt, så önskar du att vi firar påsken hos dina föräldrar, för att inte din mamma ska känna sig sårad? Finns det inget annat sätt att undvika det, så vi kan hälsa på mina i år?”

Och hur gick det för paret på tunnelbanan? Jag önskar att jag hade kunnat svara på det, men slutstationen kom snabbare än deras försoning.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.