Det här med att fasta

Det tvistas mycket om fasta, det vill säga att undvika och äta och bara fokusera på att dricka under en tid. Idag har de flesta provat periodisk fasta, som innebär att du hoppar över att äta till exempel vissa dagar eller vissa måltider och varvar det med att äta som vanligt. Det finns mycket forskning idag som pekar på att det är mycket nyttigt för kroppen. Genom att utöka tidsperioden när kroppen befinner sig i tillståndet energiförbrukning, som den gör under fastan,  istället för energilagring så ökar det vår förbränning. Vissa forskare menar att detta är ett sätt att efterlikna våra förfäders tidvisa brist på mat, att vår kropp är gjord för att hantera perioder av svält och inte en ständig ätande som idag.

När vi fastar längre perioder 3-20 dagar ser man att många intressanta saker händer i kroppen. Inflammationer minskar så autoimmuna sjukdomar som reumatism, allergier och mag- och tarmsjukdomar kan få hjälp att läka. Det finns också rapporter om att vår DNA repareras och att vår egen produktion av antioxidanter ökar. Nyare forskning har visat att vid kalorirestriktion som sker vid fasta aktiveras enzymet peroxiredoxin1 som har en föryngrande effekt då den tros bromsa åldrandet. Många menar att våra inre reningsorgan får vila under en fasta, men det är inte riktigt sant. Tvärtom kommer de att arbeta på högtryck för att slänga ut skräp och toxiner som har lagrats i din kropp.

Jag har bestämt mig för att juicefasta, det vill säga att jag dricker grönsaks- och vissa fruktjuicer till frukost och lunch och buljong till middag. Detta för att tillföra lite energi, samt ge kroppen mycket näring under tiden. Jag kommer även att öka mina näringstillskott under denna tid, mer om detta sedan. Efter att ha valt mellan olika sätt, bestämde jag mig för Ledins fastepaket, eftersom det är ganska skönt att slippa fundera på vad jag ska dricka.  Ledins är även ett märke som jag litar på och har använt mig av tidigare. Om du vill prova på att fasta och inte gjort det tidigare, så rekommenderar jag dig att köpa ett färdigt paket som Ledins, för att få rätt mängd och näring under tiden.

Jag minns från mina tidigare fasteperioder att jag de första dagarna brukar få huvudvärk, bli trött och få ännu mer ont i mina leder. Men ungefär dag tre vänder det och jag blir pigg, smärtfri och känner mig lätt och frisk. Därför börjar jag trappa ned redan nu och sätter igång på Skärtorsdagen, så kan jag ha några lediga dagar och ta det lugnt.

Du ska inte fasta om du tidigare har haft problem med ätstörningar, eftersom fasta lätt triggar vårt önskan att mixtra med maten. Undvik även fasta om du är utmattad eller mycket stressad, eftersom fasta ökar blodtryck och puls i början och kan stressa kroppen.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.