Fastedag 3 – nu börjar kaffeabstinensen lätta.

Då vaknar jag till dag 3 med fastan. När jag fastat tidigare har antingen dag 3 varit värst eller så är det då det brukar vända och allting blir skönt. Jag lär ju märka det. Under hela första dagen hade jag grym huvudvärk och jag vet att det kom av kaffeabstinens. Jag borde varit mer noggrann med nedtrappningen av kaffet, men slarvade, så första dagen kom en massiv huvudvärk.

Koffeinet stimulerar det centrala nervsystemet och gör att vi blir piggare och mer koncentrerade under en kort stund, så när vi slutar med kaffet kan man känna sig lite bedövad. Kaffe påverkar binjurarna att producera kortisol och adrenalin, som gör att du tillfälligt känner dig mer alert, men samtidigt är det hormoner som kroppen förknippar med stress. Så du som redan är utsatt för stress, bör ta det försiktigt med kaffet. Dessutom kan koffeinabstinens leda till huvudvärk, vilket beror på att koffeinet är kärlvidgande och när blodkärlen drar ihop sig blir passagen trängre. Sen finns det de som säger att kaffe innehåller så mycket antioxidanter, som är bra för oss, medan andra menar att vi inte får glömma att kaffe är ett gift som belastar levern och hela vårt nervsystem. Jag har valt att sluta med kaffe under fastan för att jag vill belasta min lever så lite som möjligt. Dessutom tycker jag att det är obehagligt att vara beroende av något överhuvudtaget. Vi får se om jag fortsätter att hålla mig borta från kaffet även efter fastan.

Trots huvudvärk gav jag mig ut på en skogspromenad med min vän Petra och pudlarna igår. Vi packade en matsäck eller drycksäck för min del och gav oss ut i halkan. Fortfarande mycket snö i skogen, framför allt på de upptrampade stigarna där det har bildats is. Efter fyra timmar kände jag mig rätt mör och vi traskade hemåt. Och under eftermiddagen och kvällen hade jag huvudvärk och låg mest under en filt i soffan.

Annars mår jag rätt bra. Jag besväras inte av hunger och har egentligen bara gjort det vid några spridda tillfällen under de första två dagarna. Det är extremt skönt att slippa tänka på mat och vad jag ska äta. Jag är riktigt nöjd med att ha valt Ledins fastepaket. Goda drycker, ett enkelt schema att följa och det är ett varumärke som känns pålitligt eftersom de har funnits så länge.

Jag kan känna av inflammationen mer, vilket också brukar vara vanligt de första dagarna. Symptomökning brukar vara vanligt eftersom en hel massa skräp kommer i omlopp i kroppen. Men jag vet att inflammationen och värken minskar och det är därför jag fortsätter. Varje gång jag fastat har jag märkt en stor förändring i min kropp och jag är övertygad om att den kommer även nu. 

Börjar dagen med linfrövatten (vatten och linfrön som stått över natten så linfröna bildat en gelantinliknande massa, bra för tarmen) och min ingefära- och citronshot. Sedan en kopp Ledins Curite ett riktigt gott örtte som innehåller bland annat innehåller brännässla som stärker lever och njurar.

Sen kommer dagens första mål. Plommonjuice, blandat med varmt vatten som jag äter med sked. Gott och brukar sätta fart på tarmen.

Örtte och vatten på förmiddagen. Är huvudvärken besvärlig brukar det lindra med lite vatten och supersalt.

Grönsaksjuice och lite fruktjuice till lunch.

Och till middag blir det buljong, som jag brukar förstärka med lite persilja och en pressad vitlök. Så gott.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Fastedag 3 – nu börjar kaffeabstinensen lätta.

  1. Känner igen det där med linfrö i vatten i köksskåpet från min uppväxt på 50-talet. Skulle själv behöva det till min griniga mage men har lÄst om att linfRö innehåller arsenik. Maken använder ”loppfrön” (psyllium) som TillsaTs vid frukosten. Skulle kanske prova att lägga dom i vatten.
    APropå koffeinabstinens så får jag rejäl värk i huvud o nacke när jag ibland pga magbesvär måste hålla upp några dagar. Och då dricker jag inga stora mängder annars. Och när jag ibland vaknar med nackont lättar det betydligt efter första kaffekoppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *