Idag föds Projekt SjälvSnäll

Tänk dig att du har en liten tjej eller kille framför dig. Ni sitter mitt emot varandra. Tänk dig att du nu säger till denna lilla människa alla de sakerna du säger till dig själv varje dag. ”Du är så tjock!” ”Du har så små ögon och så jättestor dubbelhaka.”  ”Usch, varför äter du så mycket.” ”Men varför är du så lat och misslyckad?!” ”När ska du skärpa dig, hopplösa människa?!”

Hur skulle det kännas? Skulle det inte vara som att gå sönder lite inuti att kasta elaka ord till en oskyddad, liten person? Och ändå är det detta du gör dig själv, varje dag. Men troligen är du så van vid det att du sällan reflekterar över att du säger allt det här till dig själv och för att trots allt stå ut med det, så tänker du ”Men, jag ska ta hand om mig själv och bli en bättre människa imorgon.” Och kan det vara så att när morgondagen kommer och livet händer, så blir du inte den där människan som du hade tänkt dig.

Jag har på olika sätt kämpat med mig själv i alla tider. När jag var liten kämpade jag med att jag var blyg och inte vågade prata med människor. När jag blev tonåring kämpade jag med min kropp, för att jag tyckte att den var tjock, hårig och ful. När jag var i sena tonåren kämpade jag med värk i kroppen och ville bli frisk från inflammation. 45 år senare och kampen pågår – vad andra ska tycka, hur kroppen ser ut och hur kroppen mår. Jag för inte ett världskrig mot mig själv längre, men jag lever heller inte i fred.

Om jag tar ett steg utanför mig själv så blir det tydligt att de tankar som jag använder som vapen mot mig själv är de tankarna som skapar hur jag mår. För om jag stressar över hur jag borde vara, se ut och må – så glömmer jag bort det som är viktigt. Och för att stå ut med stressen flyr jag in i saker som får mig att sämre eller får ont för att jag spänner mig och inte gör det som både jag och min kropp faktiskt älskar. Så har det varit i alla tider, mer eller mindre.

Det som har fått mig att känna vapenvila och stillat tankarnas smatter är självmedkänslan. När jag tar ansvar för den där lilla människan framför mig som jag i alla år har sagt elaka saker till. Vet ni, att i vintras under den första dejten jag gick på efter separationen, så bad jag om ursäkt för min kropp. Som om jag hade sagt till den där lilla tjejen framför mig ”Ursäkta, hon duger inte riktigt som hon är just nu, hon är faktiskt inte så fin som hon skulle kunna vara.” Jag vill bara be mig själv om ursäkt när jag tänker på det. Som jag skrev i inlägget för några dagar sedan Jag tänker inte ta ansvar för vad du tycker om mig har jag börjat resan mot att inte be om ursäkt över vem jag är, vad jag vill och hur jag ser ut.

Under många år har jag flera gånger varje år startat upp Mitt Bästa Jag-projektet. Det har handlat om att coacha via bloggen och Facebook till att ta bättre hand om sig själv och sätta sin hälsan först. Genom att göra det till ett projekt så blir det lättare att prioritera sitt mående. Det har varit uppskattat och vi är många som har hittat till bättre vanor genom dessa 100-dagars utmaningar. Fast nu är det slut med mitt bästa jag-projektet. Och vet du varför – därför du är varje dag ditt bästa jag. Du ska inte behöva sträva efter att vara ett bästa jag – när du är bra nog precis där du är just nu.

Så ur kunskap från MBJ-projektet föds idag Projekt SjälvSnäll. För om du inte visar medkänsla för dig själv – kommer du inte kunna ta ansvar för din egen hälsa. Att vara självsnäll är att stå på sin egen sida och sluta fred med alla bråkiga, taskiga och hårda ord. Att vara självsnäll är att ta hand om sin kropp, sin hälsa och mående. Att vara självsnäll är att även kunna möta de dagar som är tuffa, som gör ont eller känns stressiga.

Alla ni som är med i gruppen MBJ-projektet på Facebook, kommer under dagen få vara med om födseln. Ni får gärna välja att gå ur – eller välkomna en spännande sommar där vi tillsammans utforskar självsnällheten. Om du fortfarande längtar efter att bli friskare, starkare och piggare – är min övertygelse att du behöver börja med att ta hand om där du står just nu. Du kommer alltid att vara ditt bästa jag just nu och ju mer du behandlar dig själv med värme, ju lättare blir det att sätta din hälsa i fokus.

Välkommen!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Idag föds Projekt SjälvSnäll

  1. Du fortsätter att dela med dig
    Tack snälla Maria♥️

  2. Tack och jag fortsätter gärna att följa

  3. Tack finaste

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *