En vanlig missuppfattning kring självsnällhet

En vanlig missuppfattning är att självmedkänsla kommer leda till att man helt tappar greppet – slutar städa, bara äter glass och struntar i att sköta sig på jobbet. ”Jag måste vara hård mot mig själv, annars blir ingenting gjort!”

Men om du ramlar ned i soffan och äter glass och tittar på Netflix en hel dag, så kanske det var precis vad du behövde. Det betyder inte att du kommer att sitta kvar i soffan hela veckan. Och om du mot all förmodan skulle göra det beror det troligen på att du är helt slut och din kropp skriker efter återhämtning. Det är inte av snällhet mot dig själv som du dag ut och dag in struntar i att gå och träna eller äter alldeles för mycket godis. Det handlar om helt andra saker, som att du till exempel är helt slut eller att du känner dig stressad eller att du har slutat att lyssna på dina egna behov och alltid sätter andra före ditt eget välbefinnande.

Att vara självsnäll är att möta sig själv med medkänsla när du väl har hamnat i soffan med en skål glass igen – trots att du har lovat dig själv att skärpa dig. Att vara självsnäll är att vilja sig själv väl även i stunder när du föraktar dig själv eller tänker taskiga tankar.  Att vara självsnäll innebär att du ser till dina riktiga behov och inte till belöningshjärnans rop på snabb tillfredsställelse eller en flykt från jobbiga känslor.

Enklast är att tänka sig hur du skulle behandla någon som du tycker om. Skulle du säga ”skärp dig, din hopplösa tjockis” eller skulle du fråga hur du kan stötta och hjälpa? Troligen skulle du finnas där och göra vad du kunde för att coacha din vän. Är du beredd att prova det med dig själv?

Jag hittade en fin bok hemma i min bokhylla som jag har köpt i Spanien. Den har fått bli min SjälvSnäll-bok. Det tog ett dygn innan jag kunde skriva till mig själv i den, men nu har jag gjort det. Motståndet berodde på att jag i nuläget inte kände mig särskilt snäll mot mig själv. Dessa dagar innan midsommar har jag extra mycket att göra eftersom jag vill diska undan så mycket jobb jag kan innan jag ska åka till landet. Det ÄR svårt att vara snäll mot sig själv när man är stressad. Men jag vet att det är nu jag behöver mig själv som mest.

Så just nu landar jag i att se att jag bråkar med mig själv. Och ger mig själv en vänlig klapp på kinden. ”Det är stressigt nu. Men det är okej. Det är normalt att känna som du gör.”

Har du startat ditt självsnäll-projekt?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *