Hamnar du längst ned på prioriteringslistan?

Att vara människa
Att vara människa är extremt svårt. Vi är operfekta, vi misslyckas, vi snubblar och faller och gör bort oss, om och om igen. Så är det för oss alla. Många gånger är vi fulla av medkänsla för dem som vi älskar och står oss nära. Men hur är det när det kommer till oss själva? Har vi förståelse och empati för att det är svårt att vara en ickeperfekt människa? Kan vi kärleksfullt klappa oss själva på kinden och säga “Det är okej, du är fin som du är.” ? Som vi har konstaterat tidigare, så gör vi sällan det. Men nu har vi börjat jobba på att vara mer medkännande och snälla mot oss själva.

Fyller du på ditt konto?
Om inte någon annan anledning får dig att börja ta hand om dig själv, så gör det i så fall för att du kommer att bli bättre på att ta hand om andra. För vi ser det överallt, människor som faller ihop för att de plötsligt tog slut. Att marken under dem försvann, för att de har gett och gett och gett och inte satt upp tydliga gränser för sig själva och andra. Vill du stoppa det i tid? Tänk dig själv som en bankomat. Din omsorg är pengar som plockas ut, ofta eller kanske hela tiden. Men ingen är begåvad med obegränsat med pengar. Tillslut kommer de att ta slut om du inte fyller på ditt konto. Så för att du ska orka fortsätta ge och vara stark, så måste du fylla på. Glöm aldrig det. Men särskilt nu när midsommaren stundar – är det lätt att sätta andras önskemål högst på sin prioriteringslista. Många viljor kanske behöver samsas och det kan hända att du är van att alltid prioritera andra först.

Din omsorg för dig själv är att sätta in pengar på kontor. Om vi arbetar mot att ta hand om oss själva, förstå oss själva, visa respekt för oss själva, peppa oss själva – så skulle det innebära att vi blir motiverade att göra bra saker för oss själva OCH andra. Vi städar för att vi mår bra av ett rent hem, inte för att vi måste – men självklart finns risken att en självempatisk människa struntar i städningen när svärmor kommer på besök och prioriterar att vara utvilad och glad istället för att städa sig trött.

Vad behöver jag?
Idag ska jag skicka med dig ett stort kliv mot självmedkänsla. Det är en enkel liten fråga som jag vill att du skriver ned på en lapp. ”Vad vill jag?” Den lappen sätter du upp där du kan se den så du kan ställa frågan till dig själv om och om idag. Ingen kanske kommer att fråga dig vad du behöver idag och troligen kommer du vara så upptagen med att försöka förstå vad andra vill ha att du glömmer bort dig själv. Så glöm inte bort dig själv idag. Behöver du vänlighet – istället för kritik? Behöver du ta en andningsminut? Behöver du gå ut och ta en promenad? Behöver du en kram? Behöver du lyssna mer på dig själv? Kanske ditt konto börjar ta slut – så du behöver fylla på med någon rolig aktivitet, en fika med en god vän eller att gå tidigt från jobbet?

Börja med att fråga dig vad du behöver och vill.

Och som ett litet tips, om du vill landa i dig själv – tidningen Hälsa har nylanserat min webbkurs i Mindful yoga. Där får du lära dig att lyssna in dig själv i din egen takt. Att ta några stunder då och då – kortare eller längre och bara varva ned. Läs mer här

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Hamnar du längst ned på prioriteringslistan?

  1. Hur fixade du dina känslor vid inbrott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *