Ett stöd på vägen till att vara självsnäll mot kroppen

Lusten av att ta hand om kroppen växer ur självsnällheten. Jag märker mer och mer hur jag börjar sortera bort måsten/borden när det kommer till hälsa och istället möter vad jag vill göra för att må bra. I alla projekt jag har haft med min kropp har jag ofta styrts av vad andra tycker och vad resultatet ska bli. Då är det så lätt att jag tappar bort mig i kraven och inte landar i glädjen. Och plötsligt kommer det dåliga samvetet galopperande och tillsammans med det självanklagelserna.

I Projekt SjälvSnäll börjar vi i andra änden. Vi börjar med att fråga oss vad vi vill och längtar efter, vi hör efter vilka hälsovanor vi vill få plats med i livet för att kroppen är viktig. Sommaren är en underbar tid att börja med nya vanor, därför att dopaminet ofta är högt eftersom vi gör lite fler roliga saker, därför att vi får ordentligt med solljus genom att vi oftast är mer utomhus och tempot många gånger blir lite lugnare och vi kan ge oss själva fler stunder av återhämtning och må-bra-tid. Allt det gör det lättare att hantera det som brukar lägga krokben för våra försök till att må bra.

Om du ger dig själv möjlighet att lyssna in dig själv när du planerar din SjälvSnäll-sommar finns det helt andra förutsättningar för dig att föra in hållbara hälsovanor. Ta fram din självsnäll-bok och fundera över vad du vilka vanor du känner att du vill ha. Är det att få rutin på att äta vissa tillskott? Kanske du vill hitta tider för din träning eller stunder av mindfulness? Eller behöver du få in mer roliga aktiviteter i din vardag? Försök att se till vad som är rimligt i ditt liv. Försök också att låta rutinerna vara enkla, gå snabbt och vara roliga – annars kommer det bara kännas som ett oöverstigligt berg. Och kom ihåg, för varje vana du vill ha i ditt liv – ställ dig frågorna 1. Vill jag detta? 2. Behöver jag detta? 3. Hur kan jag stötta mig själv att göra det möjligt?

Sen gör du plats för det i din kalender eller lånar mitt Projekt SjälvSnäll sommar (pdf)  (öppnar en ny sida där du klickar på en länk)Men kom ihåg, det här schemat är bara för dig som vill ha stöd och tycker om att kryssa i för att komma ihåg. Om du märker att det ger dig prestationsångest eller obehag, så använder du inte det. Schemat är inte till för att trigga din perfektionism eller fröken Duktig inom dig, det är till för att du ska tycka det är roligt och påminna dig själv. Fråga dig – vad Du behöver för att vara snäll mot dig.

Låt mig ge exempel på hur det kan se ut:

Min morgonrutin ska inte ta lång tid, men skriver jag inte upp det så glömmer jag det. Jag börjar dagen med att göra min morgondrink (pressad citron, raw äppelcidervinäger, collagen och vatten). Sen behöver min kropp ett par minuter på en foamroll för att få igång cirkulationen och lymfsystemet. Och därefter mår jag bäst om jag ger mig själv 5-10 minuter med andning eller mindfulness eller några yogarörelser. Startar jag dagen på detta sätt vet jag att jag mår så mycket bättre. Det tar inte lång tid och på ett par veckor sitter det som en rutin. Men du kanske behöver yoga i sängen, läsa tidningen, äta frukost, ta dina tillskott, ta en promenad, komma upp ur sängen, lymfmassage, hångel med din partner. Vad behöver du för att starta din dag?

Jag behöver mina tillskott varje dag för att hålla inflammationen borta, men jag glömmer det ofta. På sommaren händer det även att jag glömmer att äta lunch och middag eller så slarvar jag tyvärr och det blir en glass eller ett par ägg istället. men min kropp behöver näring, annars blir jag vrålhungrig eller orkar inte med det jag vill göra. Min lever behöver gröna grönsaker och pektin, så jag försöker påminna mig om att lägga det på tallriken. Och vatten… är det bara jag som slarvar med vatten när det är varmt ute? Vad behöver din kropp varje dag? Kanske är det kramar, egentid, din medicin, sova middag, en stadig frukost, andningsminuten eller andra kosttillskott?

Nu gillar jag inte förbud. Men jag vet att jag betalar ett högt pris när jag äter gluten. För det mesta låter jag bli, men under sommaren blir man plötsligt bjuden på rabarberpaj eller äter en mjukglass med rån. Och då säger min hjärna till mig hur dålig jag är som alltid äter gluten. Jag gillar att påminna mig om de dagar jag faktiskt inte äter. Och motivationen att få sätta ett kryss i schemat gör att jag hellre hoppar över frestelserna. Vill du undvika något eller är du som jag som inte gillar förbud? Kanske vill du undvika mellanmål, alkohol, småätande eller att alltid ställa upp för alla?

Träningen brukar vara de flestas dåliga samvete. Men i min värld handlar det om att all rörelse räknas. På sommaren kanske en lång cykeltur blir träning eller att måla om staketet. För min kropp är det viktigt att varje dag få någon rörelse och får jag inte någon form av styrka så får jag lätt ont i ryggen eftersom jag sitter mycket stilla vid datorn. Vad behöver din kropp? Hundpromenad, lättare yoga, dansa, jogga, studsmatta eller lek med barnen?

Och sen det sista Övrigt – det är det livsviktiga dopaminet. Att skratta, dansa, fika med en kompis, leka, ha sex, titta på en rolig film, sjunga, lära dig att hjula, köra bil – vad tycker du är roligt? Vad är bara för din skull? Vad kan du ge dig så du mår bra?

Prova schemat i en vecka. Kanske det hjälper dig eller så gör det inte det. Nästa söndag hjälps vi åt att utvärdera. Vad har funkat och vad har inte funkat. Lägga till, dra ifrån? Tanken är att du ska hjälpa dig själv, inte använda schemat för att tala om hur dålig du är. Kanske blir det bara ett par kryss – blir du arg på dig själv är kan du använda det för att ställa dig frågan vad du behöver för att lyckas nästa vecka? Vi provar tillsammans och vi utvärderar. Och grunden är alltid att vi hittar ett sätt som passar var och en av oss att vara snälla mot oss själva.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *