Jag har inte tid – jag övar mig i att vara uttråkad

När jag föreläser i stresshantering brukar jag fråga min publik när de senast ägnade sig åt att göra ingenting. Det är sällan någon som kan påminna sig att de har gjort det den senaste tiden. Och då bli min nästa fråga – vad händer när du inte gör någonting? Jag får svar som att man blir rastlös, irriterad, sötsugen eller trött. Men en gång var det en kvinna i publiken som svarade ”När jag blir uttråkad, blir jag som mest kreativ!”

Men vad gör vi egentligen när vi blir uttråkade? Jo, vi plockar upp vår telefon, läser vår e-post, kollar på Netflix eller sätter igång att göra något på vår att-göra-lista. Många gånger samtidigt. Själv sätter jag på en ljudbok eller lyssnar på en podd när jag städar, promenerar eller gör något annat monotont för att slippa bli uttråkad.

Vår fantastiska hjärna får en liten belöning varje gång den uppmärksammar något nytt. Och det var galet bra på den tiden vi levde i en värld när prassel i gräset eller en skugga i skogen kunde innebära ett bytesdjur eller ett rovdjur. Men idag blir vi istället belöningsknarkare på den där lilla dosen dopamin när vi hör ett pling i telefonen eller när vi ser hur det rör sig på teveskärmen.

För bara tio år sedan skiftade vi fokus var tredje minut. Idag gör vi det var 45:e sekund. Genomsnittsmänniskan kollar sin e-post 74 gånger om dagen och byter fokus på datorn runt 400 gånger. Vi spenderar 2 timmar per dag tittandes på telefonen och tar upp den runt 60 gånger per dag. Och forskning visar att när vi är stressade så tittar vi oftare på Facebook och ju mindre vi sover desto fler gånger tenderar vi att försöka göra flera saker samtidigt.

Vi tror att vi kan göra flera saker samtidigt, men saken är att vår hjärna använder massor av energi när den skiftar fokus. Tänk dig att du befinner dig i ett mörkt rum med en ficklampa, du kan bara rikta ficklampan på en sak i taget, se en sak åt gången. Så funkar din hjärna. Och varje gång du byter program på datorn eller plockar upp din telefon, riktar du din ficklampa på just den aktiviteten du har framför dig.

När din hjärna istället får en paus blir den som mest kreativ, precis som kvinnan i publiken beskrev. Den börjar att dagdrömma och kommer i kontakt med vårt undermedvetna och skapar nya tankar. Samtidigt sparar hjärnan energi och du ger den möjlighet till en stunds återhämtning.

Manoush Zomorodi, som forskat i uttråkning, startade ett projekt för att få människor att lägga undan sina telefoner och upptäckte att de bara på en vecka kände sig mer utvilade, sov bättre på nätterna och kom på kreativa lösningar på problem de grubblade på.

Det kanske känns obehagligt i början att avsiktligt vara uttråkad, men snart kommer du upptäcka hur vilsamt det kan vara. Kan du prova idag att låta telefonen ligga kvar i fickan när du väntar på bussen eller viker tvätt i tvättstugan? Kan du ta en promenad utan att lyssna på något? Kan du nästa gång du väntar på något, bara ägna dig åt att vänta? Och när den första stunden av rastlöshet eller uttråkning lägger sig, vad händer sen? Prova. Att vänta är att vila. Att vara uttråkad är att vara kreativ. Att inte göra något är att vara självsnäll.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *