Stress och håravfall

Det är viktigt att prata om stress. Det är viktigt att prata om att stress kan ge olika symptom. Det är också oerhört viktigt att veta att du kan göra något åt din stress. Din kropp är fantastisk, den är gjord för att hantera stressen. Men det har ett pris att hantera stress under en lång tid.

Din kropp är som en bankomat, du kan förvänta dig att plocka ut hälsa, styrka och glädje från ditt konto – men inte obegränsat. En dag är det tomt på kontot om du inte regelbundet även gör insättningar.

Vad som är stress för din kropp är inte alltid lätt att veta. En flytt, en svårt sjuk anhörig, mobbing, för lite att göra på jobbet, oro och självkritik är kanske inte saker vi tänker ska stressa oss, men det kan skapa en stressreaktion i kroppen. Och om det pågår under en längre tid kan kroppen plötsligt börja reagera. Dessutom reagera på ett sätt som du kanske inte förknippar med stressymptom.

Håravfall vid stress
Jag får ofta höra av mina klienter att de upplever att de tappar mer hår än de brukar när de har varit utsatta för stress under en lång tid. Det ligger fullt med hår på huvudkudden när de vaknar eller de upplever att hårbotten syns tydligare genom hårsvallet. Kanske inte en symptom du kopplar ihop med stress, men det är rätt vanligt att man känner hur nagelkvalitén blir sämre och håret blir tunnare. Men det är inte konstigt, eftersom kroppen förbrukar mycket mer mineraler och vitaminer när den är utsatt för stress. Och är det under en lång tid, så kommer den att prioritera att lägga kroppens resurser på att hantera stressen, hår, hud och naglar är då rätt oviktigt för kroppen.

Vad kan du själv göra?
Självklart är det alltid bäst att försöka göra något åt stressen. Men ibland är det svårt – du kanske går igenom en separation, har en stressfylld situation hemma eller en tuff period på jobbet. Då är det viktigt att ta stötta din kropp på alla sätt.

Se till att du får i dig extra tillskott av mineraler – MSM, magnesium eller en riktigt bra multivitamin. Se till att det är bra kvalité på produkterna, så du vet att du får i dig vitaminer och mineraler som är lätt för kroppen att ta upp.

Jag brukar också rekommendera brännässla som är fantastiskt rik på mineraler och bra för håret. Koka upp ett par liter vatten och lägg ned en näve torkad brännässla och en näve torkad pepparmynta. Låt det sjuda i 30 minuter och sedan dra över natten. Sila bort bladen och häll upp på flaska som du ställer i kylskåpet. Drick ett glas av denna dryck varje morgon och skölj håret en gång i veckan med avkoket. Drycken håller i ca en vecka i kylskåp.

För de som upplever att håret inte kommer tillbaka så finns det idag bra behandlingar som stimulerar hårbotten och väcker upp de vilande hårsäckarna. Ett sätt man som man bland annat använder sig av på Akacia medical är att använda dina egna blodplättar direkt i hårsäcken vilket ökar celltillväxten. En metod som använts länge inom kirurgin och ger bra resultat.

Hjälp kroppen att hjälpa dig!

Du kan läsa mer om den behandlingen och hitta mer fakta om håravfall vid stress på https://www.akaciamedical.com/haaravfall-stress/

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

1 kommentar till “Stress och håravfall

  1. Hej,
    bara undrar vad det är meningen att brännässelavkoket ska göra, i resp form? rent faktiskt, alltså.
    har håravfall men ingen aning om huruvida det är pga stress, hormoner (är 46), mekaniskt slitage (har alltid syntetsjalar och jacka m pilefoder i kapuschongen på mig, samt är tvungen att använda en tempurkudde pga nacken).
    har provat alla möjliga tillskott etc, fönar inte, är snäll mot håret osv, enda jag låtit bli är rogaine. Vilket jag (och min pånbok) helst vill slippa. Tack på förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *