Viktigt att ställa sig själv frågan

Vad händer här? Plötsligt blev det december. Och nu räknar vi på något magiskt sätt 24 dagar ned till jul. Tiden sprang helt ifrån mig.

Varje år sedan 2012 har jag haft julfridskalender på min blogg. I år har jag valt att inte ha någon kalender och fokuserar istället på att ge mig själv 24 stunder av återhämtning. Tack alla som har hört av sig och frågat efter kalendern, det gläder mig mer än ni kan ana att den har betytt mycket för er tidigare år.

Idag vill jag berätta för er om hur knepigt det kan vara att hitta en balans mellan arbete och återhämtning. Som jag skrev i mitt förra inlägg, så ramlade jag in i stressfällan tills kroppen sa ifrån. I förrgår var jag hemma hos en vän som känt mig sedan jag var åtta år och hon sa ”Men Maria, du har alltid en intensiv jobbhöst och innan dess har du en intensiv jobbvår, så vad är skillnaden denna gång?”. Och plötsligt slog det mig att det är skillnad denna höst, mot tidigare år. Denna intensiva jobbhöst har jag varit singel. Elva år med en livskamrat som bromsade mig när jag rusade in i jobbfrossan och som tog mig till kravlös återhämtning i soffan framför en skön film. En livskamrat som var skicklig på att lugna oro och drama inom mig genom att vara logisk och rationell. Idag är det jag som måste bromsa och ge mig själv kravlös återhämtning. Det är jag som behöver inge mig lugn, när det stormar runtomkring. Det var en viktig insikt, för jag förstår att det är något jag behöver arbeta mot. Att hitta en stabil plattform i livet efter att ha varit två, innebär alltså inte bara att få ekonomin att fungera, att lösa praktiska problem själv och hitta vardagsnärhet hos vänner. Det innebär även att hitta balans och trygghet i mig själv, istället för att lita på att någon annan ska hjälpa mig.

Samtidigt skrattar jag lite inombords när jag skriver detta. Jag har ju redan så många redskap och han har gett mig många som jag kan ta fram om jag letar lite i minnesbanken. Kanske det viktigaste är att varje dag fråga sig – vad vill jag och vad behöver jag? Ibland strider svaren, som igår. Jag ville gå på ett julbord jag fått en inbjudan till, men jag behövde stanna kvar hemma i soffan med pudlarna.

Förra veckan och denna veckan var och är kryddade med massor av roliga saker och sociala evenemang. Nästa vecka har jag bokat in massage och satt kryss i kalendern för att lämna plats för återhämtning. Balans. En trygg plattform i allt drama.

Vad vill jag? Vad behöver jag? Och även om vi inte alltid kan ge oss det vi vill och behöver är det viktigt ställa sig frågan.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *