Jag ska aldrig mera skämmas över att jag latar mig

Har du tänkt på hur många olika former av trötthet det finns? Du kan känna dig trött i kroppen om du har tränat eller varit ute i friska luften i flera timmar. Du kan också känna en helt annan form av trötthet om du har använt ditt huvud en hel dag när du lärt dig nya saker, fattat en massa beslut eller varit produktiv framför datorn. Sen har du tröttheten när du egentligen borde gå och lägga dig och den där förlamande tröttheten när du gjort massor av saker som du egentligen inte orkat göra. Och det finns en särskild trötthet som smyger sig på när du har umgåtts med energitjuvar, den som gör att du antingen vill krypa ned under en filt eller ta en lång dusch.

Jag tycker att det är lite spännande med trötthet. Egentligen är det en signal från din kropp, på samma sätt som kroppen säger ifrån när du behöver gå på toaletten eller fylla på bränsle i form av mat. Men trots det är det nog den signalen som vi slåss emot allra mest. Vi hinner inte vara trötta, eftersom vi har så mycket vi ska göra. Och eftersom vi inte hinner känna oss trötta blir vi besvikna på oss själva eller kroppen och söker med ljus och lykta efter något som kan göra oss pigga – vitaminer, mineraler, kaffe, sportdrycker och socker.

Men tänk om det är okej att vara trött? Att vi kanske har för höga krav på vår energinivå? Tänk om det är helt galet att jämföra sig med andra som minsann orkar jobba, hämta barn och fixa fantastiska middagar för vänner – eftersom trötthet är något i högsta grad individuellt. Tänk om det faktiskt är okej att lyssna på när kroppen säger att den behöver återhämtning? Min poddkollega Petra och jag intervjuade sömnforskaren Göran Kecklund som sa att vi får räkna med att vara trötta idag, eftersom vi lever ett liv som vår hjärna inte är gjord för. Och kanske vi behöver bejaka vår trötthet mer. (Lyssna på det poddavsnittet här)

Jag är trött. Jättetrött. Min kropp ber om återhämtning, både fysisk och mental. Så jag ger den återhämtning och latar mig så mycket jag bara kan. Tackar nej till roliga saker, struntar i att dammsuga, skjuter jobb på framtiden, hör inte av mig till vänner och bara gör det jag måste göra just nu. Jo, jag vet att det är årets mest stressiga period. Jo, jag vet att jag borde ligga i framkant med jobb inför nya året. Absolut, vi behöver också göra roliga saker. Men återhämtningen är lika viktig som att ge kroppen näring. Så jag tänker aldrig mer skämmas över att jag latar mig. Nu ska jag slita på soffkuddarna och njuta av att vara trött. Det kommer säkert en jul nästa år också, med glöggkalas och lussebullsbak.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Jag ska aldrig mera skämmas över att jag latar mig

  1. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *