Det är inte du som bestämmer längre – det är din kropp

Många som kommer till min mottagning har blivit drabbade av en utmattningsdepression eller gått in i väggen. De söker upp mig för att hitta en väg tillbaka och hjälp att hantera vardagsstressen. Det allra första vi brukar göra när de sitter här i min terapisoffa, är att plocka bort skulden. Nästa alla känner en stor skuld över att de har blivit sjuka. Som om att det är deras val, deras beslut som har fått dem att braka in i väggen. Saken är det att vi lever ett liv idag, som vår kropp inte är gjord för att hantera. Och de beslut vi fattar, de saker vi gör – gör vi för att klara av en vardag som är övermäktig. Det är inte dig det är fel på – du har inte fattat fel beslut – du gjorde val på grund av att du inte kunde annat. 

Sen lär vi oss att från och med nu är det inte du som bestämmer längre, det är din kropp. Kroppen är i ett krisläge och det går omöjligt att förutse hur lång tid det kommer att ta att komma tillbaka till glädjen och energin. Att du känner dig ledsen, orkeslös och inte kan ta tag i något beror på att dina hormoner som i vanliga fall skulle ge dig glädje, trygghet, energi och motivation är slut. Och kroppen har viktigare saker att ägna sig åt just nu än att bygga nya gladhormoner till dig, kroppen behöver jobba på att reparera det som är akut. 

Men hur ska jag undvika att gå tillbaka in i väggen när jag väl har hamnat där första gången? De flesta av oss cyklar ned i diket några gånger innan vi lär oss att hålla oss på vägen. Du och din kropp behöver skapa en helt ny relation och det tar ett par dikeskraschar innan du är stadig på styret. En av de viktigaste och kanske svåraste sakerna att lära sig är att DU är den som bär ansvaret över din hälsa. Ingen kommer att ge dig tiden till återhämtning, ingen kommer att säga nej till saker du inte vill göra åt dig, ingen kommer att tvinga ut dig på den där promenaden, ingen kommer att säga till dig att det räcker nu. DU är den som behöver sätta gränserna och stå på din egen sida. Du är den som behöver vara aktsam om din kropp. Du är den som behöver lära dig att säga nej till det som tar av din kraft och ja till det som fyller på din kraft. 

Är du beredd att ta ansvar över din egen hälsa? Är du beredd att betala det priset det kostar att andra kanske blir besvikna på dig? Är det dags att våga bli självsnäll? 

Vill du lära dig mer om stresshantering? 

Stressrelaterad ohälsa kostar Sverige 70 miljarder i samhällsekonomiska förluster (årligen). En utbränd medarbetare kostar företaget ungefär 392 000 kronor om året. Att anlita en stresscoach kostar en spottstyver jämfört med detta – vilket allt fler företag börjar fatta. Företag runt om i landet söker med ljus och lykta efter kunniga coacher och föreläsare som kan hjälpa deras organisation att må bättre.

Vill du bli en av de kunniga Stresscoacher som kan hjälpa både privata och företag att hantera stressen och dess symptom. En coach som har en unik kunskapsbredd både kring vad som händer i kroppen och verktyg att hantera det som händer i huvudet.

Anna Hallén Buitenhuis och min nästa utbildning för Lic Stresscoacher med ACT-kompetens börjar den 9 februari 2019 och vi har några platser kvar. Läs mer om utbildningen till Stresscoach här 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *