Vad ska grannarna säga?

Om jag hade lyssnat på andras åsikter om vad jag borde eller måste göra hade jag varit någon helt annanstans i mitt liv. Jag hade haft ett fast jobb, kanske hade jag tagit det jobbet som utbildare/handläggare på Arbetsförmedlingen som jag blev erbjuden. Jag hade sett annorlunda ut, inte levt singel med två hundar, inte bott som jag gör och framför allt haft mer pengar på banken. Ett bra och ordnat liv hade jag haft. Städat och tryggt.

Jag har ett bra liv. Inte så ordnat, inga pengar på banken, men roligt och rörigt. Men jag vågar inte påstå att jag är immun mot andras åsikter om mitt liv, mina val och min kropp. Så länge jag kan minnas har det betytt mycket vad andra tänker och tycker.
– Vad ska fröken tänka om du skriver så där i din uppsats?
– Vad ska damerna i kyrkan säga om du har den där röda kjolen på dig?
– Vad kommer killarna tänka tror du om du har urringat?
– Vad ska mamma säga om att du har tatuerat dig?
– Vad ska grannarna säga när du inte bjuder dem på kaffe?
– Vad ska andra tycka om att du går upp eller ned i vikt?

Och eftersom min superkraft är att jag har lätt att läsa av andra människor, så vet jag oftast vad andra tycker och tänker.

Under några dagar har jag känt mig ganska låg. Det finns ingen och samtidigt massor av anledningar till det känslotillståndet. Och det är just när modet sjunker som andras åsikter börja betyda något. Hjärnan halkar in på gamla spår, där jag plötsligt använder andras tyckande till att slå på mig själv. Jag suger åt mig skuldkänslorna. Jag vågar inte säga vad jag tycker. Jag börjar till och med se ned på min fantastiska kropp.

Igår kväll satt jag på min väns altan och beklagade mig över att jag var låg. Och under tiden vi pratade så slog det mig att just på grund av min oro för att andra ska tänka och tycka saker om mig och mitt liv har jag inte bloggat på hur länge som helst. Bloggen som alltid varit min egen plattform där jag väljer att berätta om både framgångar och misstag. Där jag kan vara öppen om det jag tycker och den jag är. Och visst har många tyckt och tänkt, men vad spelar det för roll?

Det var så skönt att i tryggheten genom min väns blick, komma fram till att andras tyckande inte är betydelsefullt. Vad händer om någon tycker att jag gör fel? Blir jag mindre värd om någon tycker att jag är tjock? Kommer mitt liv gå åt skogen om jag fattar i andras ögon fel beslut?

Jag föreläste om kroppsfred på Kreta för några veckor sedan. Jag hade en krona på huvudet och slängde av mig solklänningen och föreläste i bikini. Publiken jublade när klänningen åkte av mig och jag stod där i med alla mina skavanker och härligheter. Det blev en av mina bästa föreläsningar.

Det är så fint att bli påmind om vem jag är. Med misstag, dumheter, spontana beslut, icke-normkropp och allt bra och fint. Jag tar tillbaka min blogg och mina åsikter. Och det känns lika härligt som att slänga av sig solklänningen. Tack Bea för att du påminde mig om vad som är viktigt i livet.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *