Kroppsfred

Jag la ut en bild på mig själv på Instagram igår. Den fick mig att förlora en handfull följare, men gav också en enorm positiv respons. Tänk att en bild kan skapa så olika känslor hos människor. Det stärker mig i tron att vi behöver fler bilder som kommer med samma budskap.

Samtidigt är det skrämmande, eftersom det budskapet var ”Här är är en bild på mig där jag är helt naturlig.” Det är tillräckligt provocerande för några för att de ska ta avstånd, medan det upplevs befriande för andra. Och mitt hjärta värker när jag tänker på innebörden – att det inte är naturligt att vara naturlig. Vi kommer tillbaka till att vi inte tillåter oss själva att vara den vi är född till att vara.

Vår kropp är det mest föränderliga vi har. Den växer från en cell till en människa och skapas om gång på gång. Som jag ser ut idag, såg jag inte ut för 40 år sedan, 10 år sedan eller ett år sedan. Och om några veckor kommer den garanterat se annorlunda ut. Mitt i detta lever vi med den övertygelsen att det är vi själva som kan bestämma hur den ser ut. Vi bestämmer att den ska var muskulös, smal, slät och fräsch. När kroppen inte ser ut som vi har bestämt, så beror det helt på vår karaktär eller snarare brist på karaktär. Kroppen blir ett bevis på en av våra dåliga sidor, den blir en spegling av att vi har misslyckats.

Jag känner mig som om jag har hamnat i sagan om ”Kejsarens nya kläder”. Är det ingen som ser hur galet detta är?! Vi lever i en värld där du förväntas att skapa din egen kropp. Där din tid, kraft och dina pengar ska offras för att du ska godkännas och passa in i ramen som vi har tillverkat. Och vad blir resultatet? Har vi en värld av A-människor som inte misslyckas med att se unga, fräscha och smala ut?

Nej, 98 procent av alla kvinnor har inte en den kroppen som vi har som mall för vad som är perfekt. Vi har skapat en värld där varannan kvinna är missnöjd med sin kropp och var tredje kvinna har ätstörningar eller ortorexi. En värld där människor dör av självsvält, för att de förlorar kampen om att passa in. En värld där de få som bryter sig loss och visar upp sin icke-normkropp får hatbrev, blir avstängda från sociala medier eller blir hotade till livet. Är inte detta beviset på att något är rent åt helvete med den här bilden av den perfekta människan? Om en vägkorsning är olycksdrabbad så görs något åt det, vi sätter upp ett rödljus, varningsskyltar eller gör en rondell. Men här har vi en olycksdrabbad samhällsbild och alla väljer att köra rakt in i den om och om igen. Hur är det möjligt att vi fortsätter att tillåta det?

Jag vill leva efter det som är viktigt i mitt liv. Om jag fyller åttio år en dag, så hoppas jag att någon håller ett tal för mig där hen säger att jag har gjord världen lite gladare. För att det är viktigt för mig. Vill jag i detta tal istället höra ”Det är fantastiskt hur smal och snygg du har varit i hela ditt liv”? Nej, det känns helt absurt och oviktigt.

Och det är just den frågan som har betydelse ”Vad är viktigt?” Så ofta i mitt liv som jag inte har låtit den frågan styra mina val, utan istället varit vägledd av känslan av att min kropp speglar en dålig karaktär. Jag har valt bort fester, badstränder, möten och tillfällen att njuta av stunden för att mitt fokus har varit på att dölja mitt misslyckande. Jag möter kvinnor i mitt arbete som lägger hela livet på vänt tills den dagen då de har erövrat sina drömkropp. Och när den dagen aldrig tycks komma, försvinner åren och drömmarna.

Om jag fick önska så skulle jag vilja skicka med dig just den frågan. Att du i alla stunder frågar dig ”Vad är viktigt just nu?” och att svaret blir din karta. Det är viktigt för mig att min kropp är stark, att den kan hjälpa mig att njuta och ta mig dit jag vill och göra det jag längtar efter. Det vill jag ska styra mina val. Det som inte får styra mina val är huruvida den ser ut på ett särskilt sätt – för det är en lögn att den bilden speglar vem jag är eller vill vara.

Så bilden på Instagram som väckte så mycket känslor – den visade mig med silverglitter i håret och hår under armarna. En helt naturlig kropp. En kropp som lever, andas och har hälsan i detta ögonblick. DET är viktigt.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

8 kommentarer till “Kroppsfred

  1. Tack vilket bra inlägg! underbar bild!

  2. Tack! Det här är det bästa inlägget jag läst på evigheter. Du är en fantastiskt person och en vacker människa ❤

  3. Jag har bara följt dig på facebook innan, men nu ska jag följa dig på insta med. 🙂

  4. Jag är så med dig! FantAstiskT Bra, maria ❤️

  5. Tack! Någon fler som ser och reagerar på det osunda i det sunda ”ytan” SOM alla eftersträvar och målar upp. Jag är okej, du är okej. Oavsett. Så ska det vara.

  6. Det viktigaste är att man mår bra så himla sant..

  7. Ja det är sorgligt, hur vi har blivit så främmande för oss själva att vi inte ser hur våra kroppar älskar andra kroppar för att de är friska och varma och kärleksfulla. att ägna så mycket tid åt att inte älska och njuta av dessa underbara kroppar är mänskligt och förståeligt i en värld som saknar kontakt med djupet och känslan inom oss. men om vi verkligen frågar oss vad vi älskar hos andra, är det sällan bara ytan utan alltid en kombination av känsla, kemi och estetik som skapar attraktionskraft! Ändå är vi så blinda för att detsamma gäller åt andra hållet, dvs hur andra skapar sin bild och kärlek för oss ❤

  8. SÅ UNDERBART BEFRIANDE! Här landade du dig en sprillans ny följare på dina sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.