Yoga som om ingen såg dig

”Välkommen in savasana. Du behöver inte vara någon annanstans just nu. Du kan i stillhet möta dig själv.” säger min yinyogalärare och jag tillåter mig själv att slappna av på yogamattan och låta tankarna skingras. Kroppen får ta över och jag kan släppa taget om stress och prestation de närmsta 90 minuterna. Jag har blivit förälskad i yinyoga.

En av de saker jag älskar med yinyogan är att den är så fri från prestation. Den uppmanar dig att hela tiden lyssna på kroppen och låta den vägleda dig in i en rörelse, istället för att du pressar dig in i en position som både gör ont och är obekväm. Under yinyogapasset släpper du taget om att andras tyckande eller jämförande och i den stunden är det bara en dialog mellan dig och din kropp. Du yogar som om ingen annan såg dig. Till din hjälp har du filtar, bolster och yogablock.

I början av sommaren utbildade jag mig till yinyogalärare och påbörjade en ny resa i mitt liv. Under alla år jag har arbetat som beteendevetare och samtalsterapeut har jag utan att riktigt förstått det haft en röd tråd att hålla mig fast vid. Och det är just självsnällheten. I den stunden du som klient har bestämt dig för att går till en terapeut, har du i någon mån hittat till en önskan om att bli mer snäll mot dig själv. Vare sig du vill arbeta med att hantera din ångest, din stress eller att få hjälp att nå ett mål i livet. Och det är just där vårt arbete börjar, till att hitta en djupare förståelse och ett varmare förhållningssätt till sig själv. Och oavsett vad ditt mål med terapin är så behöver vi börja just där. I självsnällheten.

Titta på en människa som pratar om något stressigt eller jobbigt. Hur ser den här personen ut? Axlarna åker upp, andningen sitter i bröstkorgen, ögonbrynen dras ihop och rösten blir mer forcerad, ljusare. Kroppen speglar det som händer inom personen. Så allting hänger ihop. Och jag förstod att vi behöver ha kroppen med oss i arbetet mot att bli mer självsnälla.

Där började min resa till att söka efter sambandet mellan kropp och hjärna. För många år sedan utbildade mig till lärare i mindfulness och kom ett steg närmare vikten av att använda sina sinnen för att kunna vila från den inre kritikern en stund. Jag läste till kostrådgivare för att förstå näringens betydelse för en lugn och frisk kropp. Nästa steg var att förstå andningens betydelse för att hantera starka känslor, men också för att ge mer energi till utmattade kroppar. Men det var fortfarande något som fattades och den pusselbiten har ramlat på plats nu när jag blev yinyogalärare. Hela kroppens påverkan på sinnet. Allting hänger ihop.

Jag såg det på mina kurskamrater som mitt under en yogaövning kunde börja storgråta för att en spänning i kroppen plötsligt släppte. Eller märkte det hos mig själv, hur det under yogapasset plötsligt blev tyst i huvudet och jag kunde vila på riktigt. Vi kan möta oss själva genom kroppen.

I nästa vecka får jag äntligen möjlighet att börja lära ut det jag själv har lärt mig. Jag startar en yinyogaklass i Farsta som kommer att gå måndagskvällar under hela hösten. Jag har några platser kvar så du är varmt välkommen att anmäla dig. Du läser mer om klassen här.

I höst kommer jag även göra det möjligt för dig som vill både gå i terapi och använda kroppen för en djupare avslappning genom yogaterapi. Vi börjar då terapin med 30 minuter enskild yinyoga, för att sedan ha 45 minuter terapi. Ett fantastiskt sätt att möta sig själv med självsnällhet.

Lita på in kropp. Om du tar dig tid att lyssna på den kommer den att vägleda dig till självsnällhet.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Yoga som om ingen såg dig

  1. Hej!
    Önskar mer infOrmation om yin yoga o samtal.
    Och allt du håller på med låter mycket intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *