Tredje luckan – skapa dina känslor

Att gå och längta efter att något roligt ska hända så du kan bli glad eller vänta på att inspirationen ska ramla över dig så du äntligen kan skriva den där romanen som du alltid velat skriva är oftast slöseri med tid. Glädje och inspiration är sällan något som ramlar över oss, däremot kan vi skapa oss det om vi förstår våra signalsubstanser och hormoner bättre. En del i att vara självsnäll är att hjälpa sin hjärna att skapa positiva känslor, motivation och lugn.

Dopamin, serotonin och oxytocin är substanser som du och din hjärna mår bra av och genom att göra saker varje dag som ökar produktionen av dessa kommer du att känna balans även när livet är tufft.

Dopamin skapar du när du gör något som får dig skratta, bli upprymd eller glad. Det är som du förstår väldigt individuellt, vissa kanske får en kick av att se sina tomatplantor växa, medan andra behöver hålla en spännande föreläsning för en stor publik. Det viktiga är att du gör det du känner glädje av. Och eftersom dopamin är snabbverkande, kan det räcka med att sätta på riktigt bra musik och dansa framför diskbänken i några minuter för att få effekten av dopaminet.

Och jag vet att det kan kännas provocerande för den som är utmattad eller deprimerad när jag uppmanar dig att skapa din egen glädje. Men faktum är att du behöver börja någonstans. Även om du hellre vill krypa under täcket, gör saker som du vet tidigare gjorde dig glad. Sjung med i din favoritmusik, fika med din bästa kompis, bygg en snölykta med dina barn – saker som förut fick det att bli lycklig – gör det nu även om det inte känns i kroppen på samma sätt. Du hjälper kroppen att hjälpa själen.

Vad får dig att skratta, känna dig glad eller ger dig en kick? Vad ger dig dopamin?

Serotonin gör att du känner dig trygg, ger dig en skön känsla det minskar din ångest och oro. Ibland kan känslan av att hoppa över något som känns stressig som att ringa et jobbigt samtal, ge dig serotonin, men samtidigt har du skjutit det jobbiga på framtiden och det kan skapa större stress. Att söka efter sätt att hjälpa sig själv genom det jobbiga, kan vara ett sätt att stötta serotoninet. Men också att ge dig själv stunder av vila och återhämtning.

Vad behöver du för att känna dig trygg? Hur kan du underlätta för dig själv?

Det härliga närhetshormonet oxytocin vill du ha för att slappna av och känna empati både för dig själv och andra. Kan du varje dag ge dig själv av närhet och beröring? Kramas, bli masserad eller ge dig själv självmedkänsla.

Hur kan du ge dig själv oxytocin? 

Att se till att hjälpa dig hjärna att skapa glädje, trygghet och närhet hjälper dig att balansera ditt mående. Din självsnällhet kommer att belöna sig med att du känner dig glad, lugn och empatisk.  

Om du vill veta mer om hur du skapar dina känslor – läs boken Konsten att vara självsnäll. Där finns ett hel kapitel om den självsnälla hjärnan.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.