Självsnäll och snäll mot andra

Det går att vara snäll mot sig själv och ändå finnas till för andra. Jag skulle våga påstå att självsnällhet är en förutsättning för dig att orka vara empatisk och hjälpsam människa. Om du inte väntar in dig själv är det lätt att hamna i skuldträsket och plötsligt drunknar du i måsten.

Yinyogaläraren Surya Kontis har kloka tankar om självsnällhet. Han beskriver människan som ett träd där våra grenar handlar om allt vi gör, ger ut till andra och alla människor vi bär. På samma sätt som trädet har en krona har den en lika stor krona under marken och det är rötterna. Vi behöver ge oss själva lika mycket självsnällhet som det vi ger ut till andra. Om vi inte gör det är det lätt att trädet faller när det kommer en storm.

Så hur ser ditt rotsystem ut? Hur kan du vara mer självsnäll? Eller behöver du ansa en del bland dina grenar, för att kronan är större än dina rötter?

Öva på att se dina behov och att uttrycka dem. Sök efter att förstå vad som driver dina handlingar är det att du ”vill” eller känner du att du ”måste”. Och att skjuta en konflikt på framtiden löser ingenting på lång sikt. Det kanske känns som en lättnad för stunden, men konflikten och känslorna av obehag kommer tillbaka.

Så vad händer om du står för vad du behöver och vill och konsekvensen blir att du får dåligt samvete?

Att göra det som är bäst för oss själva är inte alltid det bästa för vår omgivning. Du kanske behöver vila en stund, men då vet du att dina barn hamnar framför teven och ni inte får kvalitetstid tillsammans. Du vill gå hem tidigare från arbetet, men du vet att dina kollegor kommer att stanna kvar och jobba tills dagen är slut. Du behöver ha hjälp att städa ur källaren, men din sambo vill hellre njuta av kvällen och titta på Netflix. Det är så lätt att välja alternativet som är bättre för alla andra, för du slipper skuldkänslor. Och det är också något skrämmande i att stå upp för sina behov. Om du står på din egen sida och uttrycker ”jag vill” eller ”jag behöver” innebär att någon annan kan bli besviken på dig. Det är smärtsamt. Den smärtan är det många av oss som försöker undvika hela livet, vilket resulterar i att de ständigt prioriterar andras välbefinnande. Tillslut kan det gå så långt att kroppen börjar protestera och de hamnar i en utmattning.

Men det är ett faktum. Vill du bli självsnäll kommer det innebära att människor runt omkring dig blir besvikna. Dina behov kommer inte alltid att vara i samklang med andras behov. Är du beredd att möta den smärtan eller vill du fortsätta som du tidigare har gjort och prioritera andras önskemål?

Tid för reflektion
Vilka val har du gjort eller gör som innebär att du prioriterar någon annans vilja framför din egen?

Vad har dessa val kostat dig?

Är du beredd att bli mer självsnäll även om det kommer att innebära att du gör andra människor besvikna?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *