Din viktigaste relation

Du har viktiga och kanske livslånga relationer i ditt liv. Människor som du vet kommer att finnas där för dig och som alltid kommer att stötta dig. Du vet också att det finns en relation som du kommer att ha hela ditt liv och den relationen är till dig själv. Hade du behandlat andra människor i ditt liv som du behandlar dig själv emellanåt? Hade du sagt samma saker till dem du älskar som du säger till dig själv? Ställer du upp för dig själv på samma sätt som du ställer upp för dem?

Det är viktigt att ibland påminna sig om att vi har en relation till oss själva och om vi tar den för givet år ut och år in så kan kroppen tillslut svika oss eller att vi blir utmattade. Du behöver dig själv. Du behöver stötta dig, stå på din egen sida och ta hand om din kropp och själ. Ibland mer än du behöver stötta andra människor. Det finns inget egoistiskt i den handlingen, det handlar om att du behöver sluta ta relationen till dig själv för givet, så du kan leva det liv du vill och behöver leva. Om du ska fortsätta att orka ge ut omsorg och värme, behöver du också ge det till dig själv. Inga relationer klarar av ett ensidigt givande i längden.

Ett fint sätt att påminna sig om relationen vi har till oss själva är att minnas sig själv som barn. Du kan till och med ta fram en bild på dig själv när du var liten. Ingen mer än du vet vad det barnet hade behövt i svåra stunder under din uppväxt. Kanske hade det barnet behövt att någon lyssnade eller sa hur fin och bra det var. Kanske hade det barnet behövt ett knä och en famn att vila i. Idag är det bara du som kan ge barnet den famnen och bekräftelsen. Om det var ditt barn, hade du svikit det eller sagt de där kritiska orden till det som du säger till dig själv idag som vuxen? Föreställ dig hur du tar med dig det lilla barnet du var en gång och tar hand om det. Jag har klienter som då och då frågar sitt lilla barn hur det mår och vad det vill göra idag. En klient tog sitt inre lilla barn till en lekpark och gungade, när hen kände sig ledsen och sviken. En annan tog för vana att sitta ned i soffan och föreställde sig hur hen tog upp sitt inre barn i knät och tröstade det i svåra stunder. Bilden av dig själva som liten, kan hjälpa dig att vara mer varsam om dig själv.

Tid för reflektion
Avsett en stund för den här reflektionen. Ta fram papper och penna och skriv ett brev till ditt lilla barn. Vad hade du behövt höra när du var liten? Vad hade du önskat att någon vuxen hade gjort för dig? Här är två korta exempel. Jag tror att ditt brev kommer att bli mycket längre.

”Kära lilla jag. Jag vill säga till dig att jag ser hur du kämpar för att någon ska se dig och lyssna på dig. Du behöver någon som säger hur mycket du betyder och hur värdefull du är. Jag säger det till dig nu, att du är värd all kärlek och omsorg. Att jag vill ta dig i mitt knä och hålla om dig.”

Eller

”Lilla vän, du är full av glädje och bus. Jag vet att du kommer att växa upp till en härlig tjej, som trots motgångar tar sig fram i livet. När du ibland är ledsen och orolig, vill jag berätta för dig att allting kommer att bli bra. Jag är stolt över dig och din livsglädje. Du är så bra även om andra säger ibland att du inte kan eller borde skärpa dig. Jag står på din sida och kommer alltid att göra det.”

När du har skrivit brevet, läs upp det högt för dig själv eller be någon annan läsa det för dig. Vad väcker det inom dig?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Din viktigaste relation

  1. jag jobbar som kurator på en folkhögskola och vill vara säga att jag ANVÄnder det ordet skjälvsnäll så ofta som det bara behövs-och det är mycket! Det finns så lite kunskap hos människor om hur barndom påverkar oss , våra beteenden och val men också att hitta verktyg att SE ovannämnda utifrån, med barns ögon , och låta det passera med ett vuxet moget beslut – ok, jag vet varför jag gör på det här viset:)
    Snällegoist brukar jag ofta säga då jag påtalar att det är viktigt att man ska ta hand om sina egna behov först.
    Tack för att du också påminner om DEt VIKTIga bandet- till sitt egna lilla jag.
    / Kurator

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *