Ta ansvar över din glädje

Jag har en stark längtan till den känslan jag kände under mina barndomsjular. Jag vill så gärna känna det pirret, det lugnet och den glädjen som jag kände då. Och tänk vad skönt om jag bara kunde kliva in i dessa känslor eller om mamma och pappa kunde fixa det igen, så kunde jag bara luta mig tillbaka och njuta.

Visst låter det lite absurt, för så här fungerar det ju inte. Men ofta, ofta agerar vi omedvetet på detta sätt. Vi förväntar oss att andra ska hjälpa oss att känna vissa känslor och när det inte händer blir vi så besvikna.

Efter det att jag blev singel för två år sedan, bestämde jag mig för att skapa min egen önskejul. Jag vill inte att någon i min familj ens för en sekund ska fundera över att de behöver ”ta hand om” mig på julen. Eller bjuda in mig för att jag är ensam med mina hundar. Behöver jag ha de människor jag älskar omkring mig på julen för att må bra? Nej, jag kan skapa min egen lycka. Sen kom det dåliga samvetet. Att det finns andra som vill ha mig i sin närhet när de firar sin jul. Men här kände jag mig stark. Om jag tar ansvar över att jag mår bra, får andra ta ansvar över att de mår bra. Deras önskejul kan inte hänga på om jag är där och firar med dem.

Så under två jular har jag firat ensam på landet. Mina hundar och jag. Och det har varit så mysigt. I år visade det sig att min familj kommer till mig på landet. Och det känns magiskt. Men det är inget som jag har begärt av dem och de kommer inte till landet för min skull, utan för att de vill.

Därför vill jag idag påminna dig om att din lycka är ditt ansvar. En viktig del i att vara självsnäll är just att ta ansvar över sin egen glädje. Lägg inte det tunga ansvaret på någon annan, för de kommer förhoppningsvis att ha fullt upp med att själva må bra. Förvänta dig inte att att alla ska vara glada för att du skulle må bra då, eller att alla vill följa traditionerna eller att alla vill fira på det sättet du vill – man kan be om det – med den kärleksfulla och mogna insikten om att alla inte fungerar som en själv. Berätta för andra hur du önskar att saker var, för dina nära och kära kan inte läsa dina tankar. Men var då beredd på att alla har olika viljor och önskemål, så respektera det och kompromissa. Om du vill gå en promenad och din älskling vill spela spel, kanske det går att göra både och?

Viktiga steg mot Julefriden:
1. Berätta vad du vill för din omgivning
2. Acceptera andras önskan – din lycka ligger inte på dem
3. Ta ansvar över din egen glädje

Din glädje är ditt ansvar.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *