Lucka 11 – inbrottssäkra dig mot energitjuvar

Om du inte låser din ytterdörr innan du går hemifrån och dessutom lägger några tusenlappar på hallbordet så skulle ingen tycka att det var konstigt om någon klev in hemma hos dig och tog dina pengar. Därför låser du ditt hem, sätter in dina pengar på banken och skyddar dina ägodelar. Men hur gör du med din energi?

Låter du din energi ligga synlig, så vem som helst kan kliva in i dig och knycka åt sig vad den behöver? Får vem som helst ta av din tid, din glädje och din handlingskraft? Och plötsligt står du där och känner dig fattig på kraft och mentalt uttröttad. Då är det dessutom lätt att gräla på sig själv för att du inte har vilat tillräckligt eller tagit ordentligt hand om dig själv. Eller så kanske du blir arg för att du inte orkar vara närvarande med dina barn eller hinner sitta ned och ta en fika med en kär vän.

Egentligen är det enkelt, men samtidigt så svårt. Det handlar om att sätta gränser och inte tillåta vem som helst att kliva över dessa gränser. Det kokar ned till att du känner att du har ett val. När du känner att du kan säga stopp eller nej, har du satt upp ett staket runt din energi. När du känner att du själv kan välja att öppna grinden och släppa in någon kommer det inte att kosta din energi. Ditt val är vad som styr om du känner dig tömd eller påfylld av kraft.

Vi ser det runtomkring oss hela tiden, människor som drabbas av empatitrötthet. Som inte längre orkar ge eller känna värme inför andra människor. Och det händer ofta vid jultider. Många av oss har sett våra mödrar rasa ihop på julaftonskvällen efter att de har hållit uppe ångan hela vägen fram till julafton för att se till att alla andra ska må bra. Och det som skrämmer mig allra mest är när andra människor tar det för givet. De blir besvikna om du säger nej eller sätter upp en gräns. När vi egentligen borde applådera varandra när vi tar mod till oss och säger ”Nej, jag vill fira en självsnäll jul och lyssna på vad jag själv behöver i år.”

Och du som vill börja sätta upp ett staket kring din energi. Börja med att fundera på din drivkraft när det kommer till dina val. Säger du ja för att slippa få dåligt samvete? Låter du andra ta av din energi för att du känner att du måste?

Öva dig i att fråga dig själv och din kropp vad den behöver. Öva dig i att fråga dig själv vad du vill. Kanske du inte alltid kan eller har möjlighet att följa din egen önskan, men bara genom att lyssna på dig själv ger du dig respekt och har börjat bygga upp ditt staket.

Sök efter ditt eget vill i det du gör i jul.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

2 kommentarer till “Lucka 11 – inbrottssäkra dig mot energitjuvar

  1. Så klokt men ibland svårt att leva efter. Min man har Precis Gått bort I hjäRncancer och att våRda honom är det värsta jag gjort i hela mitt liv. Det sög all kraft ur mig och jag blev sjukskriven för depression och utmattning. Dagarna efter han gått bort släPpte en hjärnhuva Från mig. Jag Blev näStan euforisk och tänkte ”jag är fri”. Sorgen fanns där såKlart. Saknaden. Men han hade ju varit Sjuk i flera år, förändrats OsV. Mitt skratt kom tillbaka. Jag orkade höra av mig till folk för min empatitrötthet Försvann! Och jag känner ingEn skam för denna lättnad. Sorgen Har jag kvar, men nu Orkar jag Finnas där
    För mina barn igen Och nära och kära. Och så är jag otroligt selektiv när det kommer till människor. Känner jag energitjuvsvarning lägger jag ned direkt. Ibland måste man risa ut stormen, belöningen kommer.

  2. Sara, tack för ett vackert och berörande inlägg. Så fullt av kärlek. Att våga se kraften i att släppa taget och ljuset bakom. Självklart finns sorgen kvar. Den kommer alltid att vara en del av dig, men när vi omfamnar det svåra , finns det även plats för glädjen och energin.
    Kärlek och kramar till dig.
    Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *