Yinyoga för mindre stress, värk och stelhet

”Jag sov en hel natt för första gången på 15 år!” utbrast en deltagare efter att hade varit på min yinyogaklass. Och hon är inte den enda som upplever yinyogans välgörande effekter. Andra deltagare berättar hur deras stelhet släpper och värk som lindras. En kvinna berättade i slutet av terminen att hennes migränanfall hade kommit allt mer sällan sedan hon hade börjat yoga regelbundet.

Vad är det som är så magiskt med yinyoga? Jag älskar att vägleda i denna form av yoga för att alla kan ha glädje av rörelserna. även om du har en värkande kropp eller aldrig tidigare provat yoga och känner dig stel och otymplig så kan du anpassa ställningarna så de passar just din kropp. De flesta positionerna gör vi när vi ligger ned på en ullmatta, för att kroppen ska vara avslappnad och inte göra motstånd. När en rörelse gör ont, spänner sig kroppen och då släpper inte bindväven efter. I yinyogan vilar vi oss mjuka och rörliga. Och med hjälp av filtar och bollster stöttar vi upp leder och muskler och stannar kvar i en yogaposition tillräckligt länge så att bindväv mjukas upp och försiktigt stretchas.

Samtidigt hjälper du dig att stanna kvar i det parasympatiska systemet, så att du får återhämtning. Andningen blir lugnare, blodtrycket sänks och stresshormonerna sjunker i kroppen. Du blir påfylld av oxytocin och serotonin. Vi inleder och avslutar varje pass med att du ligger under en filt och vägleds i mindfulness eller medveten andning. Du släpper taget om dina tankar och ger dig själv en stund hjärnvila.

Flera av mina deltagare gör några yinyogarörelser hemma mellan passen, för att de har upptäckt hur skönt det är att hålla kroppen rörlig och att de annars lätt får tillbaka värken i kroppen. All rörelse räknas, det behöver inte vara många positioner eller att du håller på särskilt länge. Men att använda kroppen gör skillnad i vardagen.

Den 3 februari kl 18.00 startar jag en ny yogaklass. Du är varmt välkommen att anmäla dig för att ge dig själv rörligare och mer stressfri vardag. Läs mer under denna länk.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.