Frukost för oss AIP:are

När jag började med AIP så kände jag nästan lite panik över vad jag skulle äta till frukost. Egentligen är det ganska märkligt att jag upplevde frukosten som svårast, eftersom jag sällan äter något förrän vid lunch. Mina morgnar startar oftast med en rejäl balja svart kaffe innan hundpromenaden. Men jag tror det är känslan av att så mycket kändes förbjudet i början att till och med frukosten plötsligt blev viktig. Jag har lärt mig att många äter AIP äter rester från gårdagen till frukost, det vill säga lagad mat. Varför vet jag inte, men jag är sällan sugen på lagad mat på morgonen.

Idag varvar jag mellan fyra frukostar. Och jag tänkte dela med mig av dessa till dig.

Jordmandelgröt med kokosmjölk och bär

Jordmandelsgröten är en favorit nu under ruggiga höstmornar. Jordmandeln är ingen nöt, utan roten under ett gräs. Du köper det som mjöl och kan använde det till bland annat bakning, pajskal och gröt. Jag är mycket förtjust i smaken, för den påminner om hasselnöt.

1 dl jordmandelsmjöl
2 dl vatten
salt och valfri kryddning som vaniljpulver el kanel
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt den puttra på svag värme till önskad tjocklek.

Plättar av matbanan och äpple

Matbanan eller kokbanan är också ett helt nytt livsmedel för mig. Kommer absolut fortsätta att använda det i min matlagning, för det är riktigt gott. Ser ut som vanlig banan men lite större och hårdare. Du kan inte äta den som den är utan måste tillaga den. Dessa plättar är supergoda att äta varma eller kalla och du kan toppa dem med lite kokosyoghurt.

1 äpple med skal
1 matbanan
kanel, vaniljpulver, pyttelite salt
kokosfett att steka i

Riv äpplet och den skalade bananen. Blanda ihop med kryddorna och krama ur saften så mycket som går. Smält fett i stekpannan och stek små plättar av smeten ca 2-3 minuter på varje sida.

Kokosyoghurt med bär

Kokosyoghurt är inte lika syrlig som vanlig yoghurt. Den är sötare och har kvar sin smak av kokos. Men du kan använda den till fler saker än att äta till frukost, som till exempel en kall sås som du kryddar med limeskal och limesaft. Kokosyoghurt har jag hittat på Willys, men för det mesta gör jag den själv. Superenkelt, men det tar ett dygn.

500 gram kokosmjölk
3 kapslar probiotika

Blanda ordentligt och häll upp i en glasburk med lock. Lägg på locket löst och ställ burken på ett varmt, mörkt ställe förslagsvis ovanpå kylskåpet. Låt stå ett dygn för mild syra, två dygn för syrligare smak. Sen kyler du burken i kylskåpet innan du äter.

Grön smoothie

Grön smoothie är jag oftast mest sugen på sommartid. Särskilt på landet där jag kan plocka färsk grönkål och spenat. Annars är den fantastisk näringsrik och kan varieras oändligt. Min brukar innehålla

1 avokado
1/2 dl fryst mango alt banan
1 näve spenat
1 näve grönkål
lite riven ingefära
någon matsked citronsaft
Ibland smaksätter jag med bär eller färsk mynta eller citronmeliss

Mixa slät i en blender

Hoppas du fick lite inspiration. Önskar dig en trevlig helg!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Frukost för oss AIP:are

  1. Tack för inspirerande recept. Jag testar JUST NU AUTOIMMUNKOST OCH DET ÄR BRA ATT FÅ LITE TIPS. vAR KÖRPER MAN JORDMANDELMJÖLET? äR DET PÅ HÄSOKOST?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *