Lucka 2 – att stötta sig själv

Vi människor längtar lika mycket efter frid, som vi längtar och strävar efter att känna lycka. När jag har frågat personer om vad själsfrid innebär för dem har jag fått svar som handlar om att känna ett inre lugn eller att kunna stå på sin egen sida. Min vän Lina svarade mig ”Själsfrid, är att vara hemma och hel i sig själv och i sin själ. Jag är det genom att möta det som skaver, gör ont och gnager och hjälpa min själ att läka gamla sår. Också genom att lyssna på mig själv och följa magkänslan även om förnuftet inte förstår. Att låta själen navigera och leda mig på livets väg ger själsfrid. Tillit till min själ ger frid.”

Syftet med denna kalender är att du ska kunna landa i själsfrid och sluta kriga med dig själv. Vad själsfrid är för just dig, kanske inte är samma sak som det är för någon annan. Men jag tror att jag likagärna hade kunnat kalla det för självfrid, för genom att bli snällare mot dig själv kommer du kunna känna just frid i och med dig själv.

Varför just frid i själen?
Du behöver inte tro på att vi människor har en själ för att förstå ordet själsfrid. Ordet själ är en översättning av det hebreiska ordet nẹfesh och som bokstavligen betyder ”en varelse som andas”. Grekerna var de som skapade filosofin om en dualism, det vill säga att vi människor både har en kropp och en själ och de använde ordet psykhẹ̄ som betyder ”en levande varelse”. För att läsa vidare behöver du inte utgå ifrån att vi alla människor har en själ, för syftet med den här kalendern är inte att diskutera religion eller filosofi. Under mina yogaklasser händer det att jag använder ordet själ för att hjälpa människor att komma i kontakt med sitt inre. Jag vägleder mina deltagare i att ta kontakt med hjärtat eller lyssna på sin själ. Utan att veta om de tror att vi kan prata med vårt hjärta eller ha en själ som har en egen vilja, blir det en enkel symbolik för att stanna upp och känna efter.

Att ha själsfrid är just att stanna upp, känna efter och skapa fred med det du känner. För många är det en känsla av lugn och harmoni. Jag vill också påstå att det är en process. Det är möjligt att i stunder av stress, obehag eller smärta kunna skapa själsfrid. Du slåss inte med det du känner, du tar hand om det och det är en aktiv handling som du väljer att göra.

Själsfrid kommer ur att kunna möta det som skaver inom oss, utan att kritisera, bedöma eller ifrågasätta. Jag vill inte påstå att det är lätt, för vi har en förmåga att bli hårda mot oss själva när det gör ont. Den stunden när vi som mest behöver vår egen omsorg och värme, blir vi istället taskiga. Något som vi aldrig skulle göra mot en annan varelse.

Idag ska du få en kort övning som du kan göra när som helst under dagen, gärna upprepa den flera gånger. Den kommer att påminna dig själv om att du behöver din egen självsnällhet.

  1. ta tre medvetna andetag
  2. observera vad du känner
  3. ställ frågan ”Hur kan jag stötta mig själv just nu?”
  4. lyssna in vad du får för svar på den frågan

Ibland får du inget svar och det kan bero på att du är ovan att fråga dig själv vad du behöver. Kanske är du så van vid att lyssna på andras behov att du har slutat att lyssna in din egen själ. Låt det vara okej om du inte får något svar, det innebär bara att du behöver öva. Så fortsätt att under dagen ställa dig frågan, för snart kommer din själ att svara dig.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Lucka 2 – att stötta sig själv

  1. Tack, väljer att skriva ner detta varje dag för att komma ihåg att jag skall vara snäll mot mig själv. Gör en inre resa just nu och har mycket krav på mig själv, vilket jag inte vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *