Äter Blossom aldrig chips?

Jag läser ibland självhjälpsböcker, uppbyggande artiklar och inspirerade bloggar av duktiga, kloka människor som visar mig bra vägar till framgång. Otroligt vilka fantastiska människor det finns. Och jag fascineras av hur kloka, bra, disciplinerade eller snygga de är. Inspirerade. Så länge jag inte jämför mig själv med dem. Då känner jag mig ruskigt dålig.

Jag har själv skrivit självhjälpsböcker. Bloggar om hur du ska göra för att må bättre till kropp och själ.

Och nu ligger jag på soffan. Har gjort det i omgångar idag. Och igår. Och dagarna innan. Det värker och molar i nacken och jag är stel som en gammal boxare. Jo så är det – för mycket stress, får många timmar framför datorn och i terapistolen har plockat fram en en 20 år gammal whiplash som sakta har intagit min kropp. Så nu ligger jag här, stel, yr, värkande och illamående med datorn på magen och lovar mig själv att ta mig till doktorn imorgon. Jag som älskar att använda min kropp och propagerar för träning och yoga. Jag som hytter med pekfingret åt alla stressade och predikar avslappning, vila och lek. Här ligger jag och betalar för stress och för lite rörelse.

Har Mia Törnblom en fantastisk självkänsla? Äter Blossom alltid nyttigt? Är Dr Phil fri från ångest och nojor? Hur ser det ut i Paulúns skafferi? Är Maria Helander alltid lycklig och harmonisk? Nej kära vänner, nej. Och varför? Därför att det alltid är hundra gånger enklare att ge råd än att följa det själv. Men vet ni vad, på något sätt gör det oss alla tyckare, vägledare och rådgivare mänskligare. Jag såg en känd hälsoprofil på gymmet härom dagen och hon var långt ifrån så smal som hon ser ut på bilderna. Det gjorde mig riktigt gott, för vi är alla människor, även du som har förmånen att vägleda andra. Min mamma berättade om när hon skulle köra upp och var nervös så hon skakade i knäna. När hon satte sig bredvid den fruktade uppkörningsmannen, så kände hon att han luktade svett och plötsligt rann all nervositet av henne. Han blev mänsklig och inte längre läskig.

Nå, det är inte mitt sätt att hålla ett försvarstal. Faktum är att jag har mött klienter och läsare som tycker att min trovärdighet sjunker som en sten när de får veta att jag ibland går upp i vikt, eller i perioder kämpar hårt med duktighetssyndrom och stress. Men så finns det andra som tycker att det känns befriande att veta att vi alla kämpar ibland. Jag tror det är viktig att du låter dig inspireras av andra. Men jämför dig inte med dem, utan dig själv. Jag har vänner på Facebook som är lyckliga, springer snabbt och långt, yogar, är framgångsrika och kokar äppelmos och bakar bröd.  När jag har mina dåliga dagar så tänker jag när jag läser ännu ett käck inlägg ”Hon/han luktar säkert svett ibland” och så känner jag mig lite nöjd.

Livet är galet och kämpigt. För oss alla. Och här ligger jag som ett bevis på det. Men för varje gång vi faller, kan vi göra vårt bästa för att resa oss. Jag ska plocka lite bland mina självhjälpsböcker och se om jag inte hittar lite inspiration.

🙂

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *