Är jag utmattad eller har jag gått in i klimakteriet?

Vi har upplevt en pandemi. Vi har gått in i en lågkonjunktur. Tillsammans i vårt land har vi upplevt saker som varit och är frustrerande. Men vi upplever alla perioder av livet som är frustrerande på ett personligt plan. Om jag skulle sammanfatta de tre senaste åren av mitt liv så skulle nog sammanfatta de som omtumlande. Så mycket har hänt och stora förändringar har skett.

Ur ett perspektiv kan jag se alla händelser – jag har flyttat från storstad till landet, jag har träffat kärleken och gift mig, jag har gått och går flera för mig viktiga utbildningar, jag har fyllt 50, vi har startat en ny verksamhet och vi håller på att bygga hus. Det låter väl helt magiskt ur det perspektivet? Så varför har jag bara blivit tröttare och tröttare? Hur kommer det sig att min motivation och ork har varit i botten under dessa år? Varför gör det ont i kroppen och sömnen sviker? Varför lyckas jag inte samla kraft till att göra saker i mitt arbete som jag tycker är roligt – som att podda och hålla utbildningar?

Tills för några veckor sedan var jag övertygad om att jag var på väg att bli utmattad. Kände igen signalerna med trötthet, yrsel och brist på motivation. Stora händelser i livet skapar stress, vare sig de är positiva eller negativa, eftersom kroppen inte känner skillnad på positiv eller negativ stress. Lägg sedan till att det har strulat med bygget, att min man har varit sjuk och att det är utmanande att bo i ett gammal sommarstuga på landet. Inte konstigt att även en terapeut som kan allt som stress och återhämtning går in i väggen. Eller?

Nej, det är det inte. Men det finns andra orsaker också. Och det slog mig inte förrän min vän Petra och jag i avsnitt 106 av Stresspodden intervjuade Malin Bengtsson och Anders Lönnedal om kvinnors hälsa. Många av de symptom jag känner hör till klimakteriet. När den insikten kom till mig, satte jag ned hälarna i marken. Klimakteriet är ju något som jag aldrig skulle gå in i – och framför allt inte än på många år! Och dessutom tar ju jag hand om mig själv, så det borde ju inte drabba mig.

Och så var jag ändå här och symptomen går inte att bortförklara. Även om merparten av symptom är samma som vid utmattning, så fanns det några som kom som ett kvitto på att kroppen är i en förändring. Men självklart har stressen triggat och påskyndat klimakteriet. Så vad är vad?

Frågan är om det spelar roll just i nuläget. Du som har följt mig genom åren vet att jag älskar lösningar som hjälper kroppen att läka på egen hand. Om det inte är en allvarlig och akut sjukdom, så jobbar jag med att ge kroppen förutsättningar att skapa balans. Och när det kommer till klimakteriet är ju just stresshantering och återhämtning lika viktigt som vid utmattning. Sen utforskar jag olika kosttillskott för hormonbalans just nu, äter linser och böner varje dag för att stabilisera östrogenet och boostar kroppen med vitaminer och mineraler. Det som stressar kroppen som alkohol, kaffe och socker har fått stå åt sidan ett tag. Så nu börjar en ny resa. Ännu en förändring. Och du kommer garanterat att få höra mer om den. För jag vet att jag inte är ensam på den här resan.

Om du vill kan du även lyssna på mitt senaste avsnitt av Självsnällpodden där jag berättar mer om detta.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *