Att nå sitt mål

Skrivet i november -08

När du arbetar med ett mål så är här några punkter att gå igenom:

Positivt
Fundera över hur du formulerar ditt mål. “Jag måste sluta röka” eller “Jag kan inte vara arbetslös längre”. Redan i formuleringen av ditt mål lägger du förväntningarna på att lyckas. Ordet måste är ett ord jag önskar att vi kunde stryka ur vår ordlista, för det skapar prestationsångest, krav och stress. Byt ut ordet måste mot vill eller kan. Då skapar du förtroende för din egen förmåga att lyckas.
Hjärnan tänker ofta i bilder och missar oftast ordet inte. Säg t.ex. till ett litet barn “Du får inte leka med tändstickorna” Vad tänker det lilla barnet då? “Åh, kan man leka med tändstickorna?” Så om ordet inte slinker in i ditt mål, får målbilden inte samma styrka. “Mitt mål är att vara rökfri” låter mer kraftfullt än “Mitt mål är att inte röka mer”.

Motiverande
Vi har alla olika saker som motiverar oss, men en sak är gemensam och det är att den starkaste motivationen kommer ur förtroendet att jag själv kommer att klara av att nå mitt mål. Ett inre förtroende på att jag kan. Därför att det av stor vikt att du tränar på att skapa en bild i ditt inre av att du har nått ditt mål. Visualisera dig själv som rik, smal, frisk, lycklig eller vad det nu är du vill uppnå. Den bilden ger dig motivation när du känner dig less eller har tappat sugen på arbetet med målet.
Tänk också ut några belöningar på vägen. Se till att i din tidsplan även fylla i vad du får ge dig själv, när du uppnått vissa delmål. Belöningarna är också en motivation.

Återfall
Det tar sex till åtta veckor att skapa en ny vana och runt sju återfall att bryta en gammal. Självklart är det olika från person till person. Min sambo gick från två cigarettpaket om dagen till inga från den ena dagen till den andra. Inga återfall.
Men betänk att det inte tar längre än två månader att få in vanan att motionera några gånger i veckan.
Och faller du för frestelsen att röka en cigarett eller äta ett kilo godis när du lovat dig själv att låta bli, använd tillfället till att försöka förstå vad det var som gjorde att du tappade motivationen. Var det en viss situation? Vad hade hänt innan eller under dagen? En särskild känsla eller tanke? Skriv ned vad du kommer fram till, så du kommer ihåg och kan undvika att hamna där igen.

Återkommande
Vi har ibland ganska kort minne. Motivationen som känns stark nu, kommer inte alltid att kännas lika angelägen utan kommer att mattas av med tiden. Därför är det bra att du redan nu lägger upp en strategi att motverka avklingandet av din nu så starka motivation. Vad håller din motivation uppe? Vad är viktigt för dig?
-Skriv påminnelser till dig själv i din kalender – belöningar till dig själv när du nått delmålen. Kanske köp små presenter till dig själv som du slår in och får öppna och använda när du tagit dig en bit på vägen eller nått slutmålet.
-Be en vän bli din supporter och ringa och påminna dig en gång i månaden.
-Skapa dig en stark bild av det du vill uppnå och visualisera den varje kväll eller morgon.
-Tänk långsiktigt när du skapar dig ett mål – “jag är rökfri resten av livet” “Jag är alltid nöjd med min kropp” “Jag har en framtid med hälsa och god kondition”. Risken är annars att du slappnar av när du nått ditt mål och lättare faller tillbaka efter ett tag som rökfri, smal eller sund motionär.

Ett mål i taget
Min kollega Cathrine Schück brukar säga “Du kan inte både gå ned i vikt och skilja dig på samma gång”. Ta en sak i taget. Om du tänker sluta röka, gå ned i vikt och bli vegetarian, så var så snäll mot dig själv att du gör en sak i taget. För många mål, förbryllar oss, tröttar oss och får oss att snabbt tappa motivationen. Ge dig rimligt med tid till varje sak, annars är risken att du misslyckas och blir besviken.

Lycka till!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

1 kommentar till “Att nå sitt mål

  1. […] gärna vidare för mer konkreta råd under Att nå sitt mål  Drivkraften att nå sitt […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *