Vem bestämmer hur äkta kärlek ska se ut?

– Om du älskar mig så skulle du… Har du sagt den meningen någon gång? Eller tänkt den? Om du har gjort det så tror jag nog att du kände dig oerhört frustrerad på din livskamrat, vän eller familjemedlem. Du kände starkt att du behövde något, något som du upplevde att du inte fick. Och du skulle minsann ge det till den du älskar – så varför får inte du det av din kärlek?

Vem är det som bestämmer hur äkta kärlek ser ut? Ibland får vi nog vara försiktiga så vi inte blandar ihop vår egen vilja med kärlek. Vi har alla olika sätt att visa vår kärlek, somliga gör det med blommor, komplimanger och små presenter, andra gör det genom att finnas där med en tyst närvaro. Någon visar sin kärlek genom att underlätta för sin livskamrat genom att laga mat, tvätta och plocka ur diskmaskinen, en annan genom att komma med lösningar och goda råd på ens problem. En förtvivlad mamma ringer in till Knattetimmen på P1 och frågar psykologen vad hon ska göra med sin fyraåring som gråter, skriker och krånglar med sina föräldrar – men är som en liten ängel med dagispersonal och mormor. Psykologen vänder uppochned på allt genom att säga att mamman ska känna sig glad över att hennes lilla barn tar ut sin frustration på den hon älskar mest. – Ditt lilla barn känner sig så trygg och älskad att hon vågar spela ut den frustration och rädsla som hon bär på just nu och inte vågar visa inför andra, säger psykologen till en förvånad mamma. Kanske gjorde det lättare för mamman att stå ut med fyraåringens utbrott, när hon visste att det är för att hon är älskad som hon får ta skriken. Kanske.

Jag menar inte att du ska stå ut med elände för att det sägs komma ur kärlek. Självklart inte! Det finns kvinnor och män som misshandlar psykiskt och fysiskt och säger att de gör de av kärlek. Nej, vad jag vill säga är att ibland stanna upp och försöka se avsikten bakom en handling. Skrapar man lite på ytan så kanske man hittar en kärlekshandling.

Och innan du blir frustrerad över din älskades handling och utbrister vad du saknar eller inte vill ha – så bekräfta att du ser att den andras kärlek.
– Jag förstår att du visar din kärlek till mig genom att tala om för mig hur jag ska göra med min besvärliga chef. Jag uppskattar det verkligen, men du hjälper mig mer genom att bara lyssna på mig och kanske krama mig lite efteråt.

Så ett gott råd – bekräfta den andre innan du ber om vad du behöver.  Pröva så får du se.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

2 kommentarer till “Vem bestämmer hur äkta kärlek ska se ut?

  1. Så bra och välformulerat!

    Tack.

  2. Hösten är den färggladaste årstiden som finns, njut av den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.