Vad är det för fel på att vara lat?!

Om jag hör eller läser att ”Människan är av naturen lat” en enda gång till så flyger jag i taket! Vad i hela friden är detta för ett påstående och vilken forskning stödjer den? Jag är inte lat! Inte ens på ett omedvetet, väl undangömt plan är jag lat. Jag känner inga lata människor. Jag känner massor av människor som av olika anledningar skjuter upp saker, eller känner sig oinspirerade eller trötta eller har så höga krav på sig själva att minsta lilla handling känns supersvår att genomföra. Arbetsförmedlingen antar att människor vill ligga på soffan och käka chokladglass istället för att jobba – men jag har mött tusentals arbetssökande och bara tre av dessa ville inte ha ett jobb. Jag känner ingen som bara vill ligga resten av livet på soffan och äta chokladglass, men jag känner massor av utbrända människor.

Min sambo är en mästare på att slappna av, men han kan också arbeta 18 timmar om dygnet sju dagar i veckan när han befinner sig i en skarp arbetssituation. Är han lat? Att vara lat är ett skällsord. Samtidigt som människor går kurser i meditation, antistress och terapi för att få hjälp att sova.

Själv håller jag på att lära mig att vara lat. Jag jobbar på att slötitta på tv, vila på soffan, lägga patiens på datorn, sova länge en söndagsmorgon och bara göra saker som inte gynnar någon annan än mig själv. Om jag hade varit bättre på att vara lat, så hade jag troligtvis inte haft min nack- och axelinflammation sedan tre månader tillbaka. Och jag vet människor som inte hade varit utbrända, haft magsår eller varit deprimerade om de hade varit lata lite oftare.

En känd journalist som gick en utbildning hos mig, fick i hemläxa att vara lat en stund varje dag. Hon hade alltid något för händerna, lät huvudet skapa nya idéer och artiklar eller jobbade framför datorn. Hon behövde jobba på att vara onyttig. Lat.

 Så se till att vara lite onyttig och lat ibland. Till och med Gud vilade sig på sjunde dagen när han skapade världen. Så nu ska jag föregå med gott exempel och vila en stund på soffan.

Ha en lat kväll!

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

4 kommentarer till “Vad är det för fel på att vara lat?!

  1. Ser verkligen skönt ut, ni båda verkar må bra av att ta det lugnt emellanåt. Det jobbar vi vidare på utan samvetskval!

  2. Skulle vilja byta ut ordet lat mot nöjd. För mej är det det det handlar om. Inte lätt att få den känslan genom att knäppa på fingrarna- men så skönt när man väl, nån enstaka gång lyckas!
    Försöker minnas de stunderna, den starkaste när jag håller mitt nyfödda barn i famnen, sittandes i en rullstol på väg till BB. Jag hade klarat det! Det blev inget snitt den här gången, jag gjorde det- stoltheten och kärleken svällde inom mej, helt villkorslöst. Och sen: Nöjd. Nöjd och avslappnad. Tänker jag på det intensivt, så kan jag smaka på känslan, framkalla den.

  3. ett annat ord är loj 🙂
    och ett tredje – snäll! snäll mot sig själv.
    jag är både energisk och lat varje dag.
    på morgon/fm får jag massor gjort och jag är nog att betrakta som flitig.
    men sedan efter mat, disk och kaffe tar jag mig i kragen och riktigt öser på med lathet.
    så har jag lagt upp dagarna nu sedan jag varit arbetslös i ett år.
    kram och tack för ett kanon-inlägg 🙂
    trevlig helg//

  4. Hej. Är själv i situationen utbränd. Tränar vare dag på att va lat. Lyckas väl sådär. Får hela tiden dåligt samvete när jag inte gör en massa. Huset blir skitet och tvätten ligger. Jag är ju bara hemma.. Är så in i h.. trött. Men kan ändå inte sova. Försäkringskassan vill få mig tillbaks i arbete… Vad gör man. Fortsätter kämpa. Jag får säga att din blogg är fantastisk. Kanske det jag skall börja med. Skriva av mig lite. Hur går man till väga? Är inte s haj på detta med datorer och bloggar 🙂
    Kämpar för att i alla fall komma tillbaks så jag kan hålla på med mitt största intresse smyckestillverkning. Men har tappat inspirationen även där.
    Förlåt.. Egentligen tänkte jag bara skriva att jag gillar din blog. 🙂
    Jeanette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *