Mr D. Samvete

Skrivet i juli -09

Skam, skuld och dåligt samvete. Vi har pratat om det tidigare och det kommer garanterat dyka upp igen på denna blogg. Dessa ligger och lurar på oss i vardagens snårskog, för att kasta sig över oss när vi som minst behöver dras med det.

Jag är själv en riktig tacksam måltavla för Mr D. Samvete. Han vet att jag är dålig på att ducka och parera hans attacker. Om maten jag lagade inte var god, petar han på mig lite stillsamt för att göra sig påmind. Om jag glömmer att ringa en vän, nyper han mig hårt. Om jag lägger mig ned en stund i solstolen och bara slappar, pekar han uppfordrande på allt som borde prioriteras före slappandet. Om jag slarvar ihop ett jobb, klättrar han resolut upp på mina axlar och vägrar lämna sin utkikplats förrän jag gjort jobbet lite bättre.

Känner ni igen er? Kvinnor och män har många gånger dåligt samvete över olika saker. Kvinnor mår dåligt över allt de inte har gjort och borde göra (ringa mamma, vika tvätt, mejla en god vän, fixa i trädgården), medan män får skuldkänslor över sådant de har gjort, men gjorde fel (otrohetsaffären, ringde inte brorsan på födelsedagen, uttryckte sig oproffsigt på senaste mötet).

Samvete

Många gånger använder vi oss själva av Mr D. Samvete för att få andra dit vi önskar, eller för att de ska förstå att vi är missnöjda. Det är inte alltid så att vi gör det med berått mod, utan många gånger sker det omedvetet och invant. Vad beror detta på?

1. Dålig självkänsla: Det är märkligt nog lättare att ge någon dåligt samvete för dennes handlingar, än att säga rakt ut vad vi vill och tycker. Vi drar oss för konflikter, utan smyger snarare in lite skuldkänslor i den andres knä. “Nu satt jag ensam här hela kvällen, eftersom du valde att gå ut med dina vänner.”

2. Kontrollbehov: Vi behöver ha kontroll över något/någon och har redan tänkt ut hur det blir allra bäst. Om det inte blir som vi önskat, eller om denne någon går efter sin egen vilja anlitar vi Mr D. Samvete för att gå vårt ärende och få som vi vill. “Ja, ja jag skjutsar väl mamma själv till vårdcentralen, om du nu är så upptagen.”

Men kom ihåg att man inte bygger en konstruktiv relation på dåligt samvete. En relation ska bestå av två personer – inte tre: Du, jag och Mr. D. Samvete.

Så försök aktivt att komma bort från det dåliga samvetet. Var uppmärksammad på när han kommer smygande, vare sig det gäller något du själv mår dåligt över eller om du är på väg att skicka honom på någon annan. Antingen ställer man upp för någon därför att man är en schysst och god medmänniska, eller för att man VILL ställa upp. Men ställ inte upp för någon på grund av dåligt samvete, det tär bara på relationen och dig själv.

Använd några dagar till att aktivt spåra det dåliga samvetet. När det dyker upp – vare sig du är på väg att använda det mot någon annan eller att det smyger sig på dig – så vrid om näsan på Mr. D. Samvete. Och fortsätt att öva dig på att byta ut MÅSTE mot VILL. Det skrämmer bort alla dåliga samveten.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *