Vinterbluesen går att bryta på egen hand.

Är det svårt att öppna ögonen på morgonen? Känner du att du går i en dimma under dagen och bara längtar hem till din tvsoffa eller kudde? Du sover tio timmar på natten, men känner dig trots det för trött för att göra något och du drar in på dina aktiviteter för att vila. Då kanske det är vintertröttheten eller en vinterdeppen som har smugit sig på.

Jag har skrivit om det förut för att jag tycker att det är ett viktigt ämne och för att många, många av oss drabbas. Det finns många saker man själv kan göra för att ta sig vidare och erövra sitt gamla jag.

Alla dessa mörka, trötta tankar brukar mana oss att vilja dra täcket över huvudet och helst gå i ide – men just det är en signal på att göra tvärtom. Nu menar jag inte att du ska jobba mer och vara kvar längre  på kontoret. Nej, istället ska du inte undvika aktiviteter, utan göra saker på din fritid. Du mår allra bäst om ditt liv är en balans mellan vila, arbete och lek. Så när du sätter igång med dina aktiviteter, så kan du bryta ditt trötthetsmönster. Så pröva att göra något av detta varje dag

– Göra något nytt – som att gå en annan runda på promenaden, ät på en ny lunchrestaurang, gör tvärt emot vad du brukar, gör en utflykt till ett museum, ring en vän du inte har pratat med på år och dar, boka in en resa till ett nytt resemål. Att utvidga din värld är att öppna upp för nya friska och pigga tankar och intryck.

– Fundera över vad du gör mindre av när du är trött och gör mer av det. Så om du drar ned på träningen eller att träffa vänner eller kanske inte orkar med din hobby, då är det dags att ta tag i det och göra mer av det. Låter paradoxalt, men roliga saker och aktiviteter hjälper dig att hitta tillbaka till glädjen.

– Om du däremot är en person som tar på dig massor av arbetsuppgifter och gömmer dig under högar med Att-göra-saker, så är det dags att börja säga nej till chefen och ta ledigt en eftermiddag då och då. Ta en längre lunch och gå en promenad. Boka in avkopplande aktiviteter och var mycket noga med dina arbetstider – inte jobba mer än åtta timmar om dagen!

– Det kan kännas segt att ta tag i detta när allt känns meningslöst eller enormt jobbigt – men det ger dig nya krafter på sikt. Kanske du får stå ut med tunga ögonlock och ledsna tankar en liten stund till, det blir bättre om du aktivt bryter ditt mönster. Ta inte sats och skjut upp det – utan gör det nu.

Om du är deprimerad så ska du ta dig själv på allvar. Tecken på depression kan du läsa mer om i Vårdguiden. Dessa råd är till dig som vill bryta ett mönster innan du hamnar där, eller som lider av trötthet och hopplöshet när mörkret kommer.

Källa: Modern Psykologi Dec 2011 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Vinterbluesen går att bryta på egen hand.

  1. Intressant och givande artikel om depression. Jag är antagligen deprimerad =( Får se till att börja göra någonting åt det nu.

    //Lina

  2. Mycket klokt – och av egen erfarenhet vet jag att det funkar också. Träningen håller mig på banan, och ju mindre jag känner för det desto mer behöver jag det. Umgänge med vänner prioriterar jag också under nov-feb. Planera in en-två riktigt roliga saker är jätteviktigt under dessa månader.

    mvh//pernilla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *