Lucka 6 – Egentid är en mycket god investering!

Varmt välkommen till lucka nummer 6 i vår julfridskalender.

I min kollega Cathrine och min kurs gick det en gång en förtjusande dam, som ofta tog upp sin kalender och skrev med en speciell penna. Det var en sådan där lite barnslig bläckpenna med flera färger. Tillslut kunde vi inte låta bli att fråga henne om pennan och hon sken upp och berättade att hon hade ett litet system för att må bra. Varje gång hon skrev ned något i kalendern som var jobbigt att göra eller tog energi eller rent tråkigt, så skrev hon med rött bläck. Och varje gång hon skrev ned något roligt hon skulle göra, något som gav henne kraft och energi så skrev hon med grönt bläck. Sedan när veckan var slut, så sammanfattade hon veckan genom att se om det var mest rött, grönt eller jämt mellan färgerna. Om det röda dominerade så var det en signal till henne själv att nästa vecka ta och se till att det blev lite extra grönt.

Visst är det ett härligt system? Hon visste att vi människor är precis som bankomater – plockar man ut för mycket kraft och energi ur bankomaten, så tar det tillslut slut, om man inte regelbundet ser till att fylla på bankkontot.

Vad fyller du på ditt energikonto med? Om du tog en penna och markerade allt energikrävande med rött och allt energigivande med grönt – hur skulle din kalendervecka se ut? Idag är mitt råd till dig att boka in lite egentid. Om schemat är fullproppat (vilket då är ett tecken på att du behöver stryka lite i din att-göra-lista), så se åtminstone till att få 20 minuter som är dina under dagen. 20 minuter som du kan bestämma över helt själv. Gör vad du vill under dessa minutrar. Bläddra i en tidning, meditera, blogga, sitt i en stol och gör ingenting, promenera, titta på snön – vad du vill bara du bestämmer över dessa minuter. Det är en god investering i sig själv. Testa så får du se.

Sträva efter att kalla dina små pauser från krav och andras önskan för – din egentid. Boka in den i kalendern och se till att den poppar upp regelbundet – helst varje dag. Ha inga andra krav på din egentid än att det är du som bestämmer.

Ha en skön tisdag

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *