Tacksamhet

Skrivet i november -08

Har du tänkt på hur ofta vi tänker och pratar om saker vi INTE har gjort eller om det vi SAKNAR. Vi lyfter fram frånvaron av något t.ex. ”Jag når inte fram till honom”, ”Jag mår inte bra”, ”Jag har inte hunnit med att skriva en rapport”.  Istället för att ta fram närvaron av ett tillstånd, en känsla eller en tanke. ”Ibland blir han tyst mitt i en diskussion”, ”Jag känner mig orolig inför föredraget”, ”Jag hann med att ta fram en balansräkning idag”. Märker du skillnaden?

När vi lyfter fram en frånvaro är det svårt att hitta en lösning på vårt dilemma. Det blir också oftast mer negativt, både inför oss själva och inför andra. ”Jag hade bara råd med en vecka i Spanien i år.” istället för ”I år ska jag åka en vecka till Spanien!”

En annan sak som jag ofta lägger märket till när jag arbetar med människor är det där lilla irriterande ordet ”men” som hoppar in i meningen och suddar ut det vi sa i huvudsatsen. T.ex. ”Min sambo och jag har det bra tillsammans, men vi bråkar ofta” eller ”Jag är så glad över att jag fick ett nytt jobb, men det verkar stressigt”

Många av oss har en dyster syn på tillvaron. Det kan komma av att vi har en trasig självkänsla, vi tycker inte att vi har förtjänat framgång, lycka och harmoni.  Men det kan också bero på att vi vill verka skrytsamma eller hotfulla i gruppen, vi vill inte sticka ut. ”Ingen tycker om en skrytpelle”.

Det finns så många vinster på att istället känna och visa stolthet och tacksamhet över det vi har. En inre harmoni har sin grund i tacksamhet. Och en befriande förmåga att lättare hitta lösningar på dina problem. Prova att vara uppmärksammad på när och i vilka sammanhang du petar in ordet ”men”. Hur kommer det sig att du gör det? Hur påverkar det ditt budskap?

Övning:
Skriv en tacksamhetsdagbok. Varje dag under några veckor, så skriver du varje kväll ned tre saker du är tacksam över. T.ex. ”Tack för min fina lägenhet”, ”Tack för att samtalet med Skattemyndigheten gick så bra” eller ”Tack för mina fina vänner.” Jag tror att du snart kommer att märka hur du blir gladare och mer positiv.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *