Det kom en fråga

Skrivet november -08

Det kom en fråga:
Jag kastar mig ut och ställer en fråga. Jag blir inspirerad av din blogg. Jag behöver verkligen jobba med min självkänsla (och vikt). Men var ska jag börja? Jag vill göra alla dina övningar. Suga in allt på en gång, men det blir för mycket. Hur stärker jag bäst min självkänsla? Var börjar jag?

/Cia

Hej Cia!
Tack för din fråga och för att du är med och gör min blogg mer levande.

Jag känner igen mig själv i det du skriver. Du ser framför dig tusen saker som du skulle/borde/måste göra något åt. Sen får du tips och blir inspirerad, som du skriver… men trots att det känns stärkande så blir det också betungande… därför att det också hamnar under alla skulle/borde/måste. Tillsammans med en otålighet (för man vill ju gärna att det ska fixas på en gång!), så blir det som du skriver ”för mycket”.

Det bästa i det läget är att skapa en struktur. Jag skulle kunna ge dig en lång lista på saker du ska göra för att stärka din självkänsla, men du mår bäst om du utgår ifrån dig själv. Att bli sin egen coach och ta kontrollen, genom att själv skapa mål och vägen dit är det första och största stegen till att stärka sin självkänsla.

Börja med att ställa dig frågan ”Vad vill jag?” Skriv ned svaret.

Nästa fråga blir ”Vad kan jag göra för att nå mitt mål? (Vilka strategier vill jag använda?)” Skriv ned svaren (för det finns garanterat många olika verktyg du behöver använda för att nå ditt mål).

Ex: Vad vill jag? Jag vill stärka min självkänsla
Vad kan jag göra för att stärka min självkänsla? Jag vill lära mig att säga nej. Jag vill säga saker på personalmötet. Jag kan varje kväll skriva upp saker som jag är bra på. Göra en rolig sak om dagen mm.

Nu väljer du TVÅ saker på din lista som du vill arbeta med för att nå ETT av dina mål – inte fler än två! Och sedan sätter du upp en tidsgräns, t.ex. en månad eller fram till årsskiftet då du arbetar med dina två strategier. Straffa inte dig själv genom att försöka göra allt på min blogg, eller på din lista eller fler mål än ett. Om du vill laga en trasig självkänsla, så är du bara orättvis mot dig själv om du använder alla verktyg på en gång. Likadant vad det gäller viktnedgång eller andra förändringar i livet.

Så utgå från dig själv – du har massor med klokskap inom dig. Strukturera, genom att skriva mål och strategier. Och välj sedan ut två strategier att arbeta med under en period. När du gjort det har du redan tagit ett steg mot att stärka din självkänsla, för du har börjat investera i dig själv på allvar.

Börja med det, Cia – att utgå från dina egna erfarenheter, din egen vilja och klokskap och din livslånga relation med dig själv. Om du bor i Stockholmsområdet är du självklart välkommen att kontakta mig för personlig coachning eller gå med i en av våra viktgrupper som arbetar både med viknedgång och att stärka självkänslan. Läs mer på min hemsida www.kreativdialog.se

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *