Ibland behöver vi slänga ut något gammalt, för att få plats med det nya.

Jag hade en lärare en gång som dagarna innan nyår stängde in sig på sitt kontor för att göra ett avslut. Han samlade ihop sina upplevelser, projekt, kvitton och brev som han hade fått under året och skrev ned, sammanfattade och summerade. Om det fanns något som kändes oavslutat, så fattade han ett beslut – ska jag ta med mig det under nästa år eller ska jag avsluta det här och nu?

När jag hörde hans beskrivning av årets avslut, så tyckte jag att det lät lite väl pretentiöst. Men idag kan jag förstå honom. Saker som inte får ett avslut, blir hängande i luften. De tar energi, tankekraft och kan ligga i vägen om man vill starta något nytt. Jag hade en vän en gång, som av olika anledningar inte ville vara min vän längre. Hon slutade att prata med mig, hälsade inte på mig när vi sprang på varandra och jag var plötsligt som luft för henne. För att gå vidare utan ett ordentligt avslut, har jag varit tvungen att själv avsluta. Jag gjorde en affirmation där jag sa ”Jag förlåter mig själv för vad jag gjort xx och jag förlåter xx för vad hon har gjort mig. Med tacksamhet för det som varit, släpper jag henne fri.” Det var effektivt och så skönt. För genom detta kunde jag också glädjas över det som varit, som jag inte kunde när jag kände hur allt hängde i luften.

Om du inte har tid att avsätta det som krävs för att gå igenom 2011 och knyta ihop alla lösa trådar, så ta dig en kort stund och fundera över
– Vad är jag tacksam över i året som gått?
– Vad vill jag ta med mig in i nästa år?
– Vad behöver jag avsluta och lämna kvar?

Varje avslut är en början på något helt nytt. Och ibland behöver vi städa ut det gamla för att det ska kännas rent och fint att sätta in något nytt.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

2 kommentarer till “Ibland behöver vi slänga ut något gammalt, för att få plats med det nya.

 1. Hej !
  Har nyss hittat din blogg genom kostrådgivarnas sida.
  Ville bara lämna ett spår och tala om att jag fann väldigt mycket fint och tänkvärt här !
  Gick med i FB-sidan och inför det nya året som kommer känns dina ord som något jag kan ha väldig glädje av!
  Så Tack och Gott nytt år !
  Vänligen / Birgitta långt upp i norr

 2. Tack Birgitta och välkommen hit! Hoppas att du fortsättningsvis kommer att hitta något som du kan ha nytta av.
  Det gör mig varm i hjärtat att du skrev några rader, för det är så härligt att veta lite ”vem” som sitter där ute och läser det jag skriver. Värmande ord som dina är min lön för det jag gör här på bloggen.
  Tack från mig också och Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *