Vad håller dig tillbaka?

Jag har alltid älskat människor. De fascinerar mig, förför mig, gör mig lycklig och nyfiken. Men de skrämmer mig, förvånar och skakar om mig också. Alltid har jag haft förmånen att få förtroenden av andra och många, många gånger fått höra att jag är en bra lyssnare. Det är sant – jag är en bra lyssnare. Jag är så bra att jag till och med har gjort det till mitt yrke – att lyssna på andra människor.

Det var inte så länge sedan jag gjorde en intressant upptäckt när jag satt och lyssnade på en av mina fina vänner. Plötsligt ställde hon frågan -Men Maria, berätta nu, hur mår du egentligen? Jag hörde mig själv svara rätt snabbt och undvikande, för att sedan leda tillbaka samtalet om henne. Då slog det mig – vad håller jag på mig? Min vän bryr sig om mig och vill veta hur jag mår, men jag gömmer mig bakom lyssnarrollen och riktar tillbaka strålkastarljuset på henne. Varför?! Därför att jag är osäker och rädd att bli dömd, avvisad eller bortstött.

Rädslan att inte räcka till eller inte vara omtyckt begränsar och håller oss tillbaka. Vi skapar oss roller som är trygga att gömma sitt rätta jag bakom. Kanske är du som jag – en lyssnare. Eller så är du duktig på att prata och underhålla andra, men det kan också vara en mask för att dölja den du egentligen är. Eller är du den tysta, som gärna vill smälta in i bakgrunden utan att någon lägger märket till dig. Rädslan att inte vara bra nog, gör att vi skyddar oss. Vi gömmer oss för att skydda vår inre sårbarhet. Tillslut har vi tappat vår frihet och vår rörelseförmåga och kanske du en dag ställer dig frågan – vad vill jag egentligen?

Det handlar mycket om att vi inte ger oss tillräckligt med kärlek och bekräftelse inifrån. Så vi blir beroende av att känna andras kärlek och bekräftelse.

Så börja idag med att ge dig själv den kärlek du så innerligt behöver. Då kommer du en dag inte att behöva något att gömma dig bakom. Du behöver inte hålla tillbaka dig själv.

Säg till dig själv – Jag är underbar! Säg det nu. Säg det sen igen och igen under dagen. Och imorgon. Och i övermorgon. Det förtjänar du!

När du är den du är
ger du andra frihet
att vara sig själva.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *