Om MatLust – av min gästbloggare Lina Lanestrand

Lina är en superduktig kollega till mig, som jobbar bland annat som näringsrådgivare och matinspiratör och håller föreläsningar och kurser . Idag har vi den stora glädjen att få ta del av hennes tankar kring Mat och Hälsa. 

 

Har du funderat över varför du äter? Det låter kanske som en lite fånig fråga, som förtjänar svaret ”det är klart att jag vet, att jag behöver mat”.

Ja, det är ju just det; vi behöver mat. Maten ger oss näring och energi, maten är våra byggstenar. Jag brukar tänka att maten jag äter förvandlas till att bli människa, i en fantastisk process, i min kropp. Ibland stannar jag upp och förundras över just detta… att en morot, en bit gurka eller salladen jag äter – faktiskt omvandlas till att bli människa tack vare matsmältningsprocessen. Visst är det fantastiskt, på samma sätt förvandlas gräset i hagen till att bli häst, när hästen betar det.

För mig leder detta resonemang till följdfrågan, vem är jag och hur vill jag må? Jag tänker att om jag skulle bygga ett hus, då skulle jag vilja att det ska bli stabilt, säkert och att det ska hålla länge. Jag skulle välja de allra bästa byggstenarna, för att huset skulle bli så bra som möjligt. Samma sak gäller ju med den mat vi äter, det är våra byggstenar och det är värdefullt att tänka efter hur jag vill bygga min kropp. Hur vill jag må? Hur vill jag känna mig i livet? Vilken energi önskar jag i min vardag? Ja, jag kan påverka detta med min kost, jag har varje dag, varje stund en fantastisk möjlighet att välja hur jag vill bygga mig själv och min kropp.

En möjlighet?
Ja, nu kan det ju vara så att det inte alltid känns som en fantastisk möjlighet att välja sin mat. Ibland kan maten bli något nödvändigt ont, som ska hinnas med i farten. Ibland lockar sötsaker med snabb energi och sin söta smak på eftermiddagen eller kanske till stunden i soffan på kvällen.  Och hur ska man veta vad som är bra mat, för mig? Vad betyder mat av bra kvalitet och vilken mat får mig att må bra?

Inspiration
Det är just av dessa olika anledningar som jag håller inspirerande föreläsningar, konsultationer och kurser om mat och matlagning. För att jag vet hur vardagen ser ut och jag har tillsammans med min familj sett hur maten kan göra en enorm skillnad för kroppen, själen och hälsan. Jag bjuder på min kunskap, mina erfarenheter och många praktiska tips för god, lättlagad och näringsrik kost. Och jag vill locka dig att välja bra byggstenar till din kropp, som är goda och enkla att laga, som går fort att fixa, eller smakar gott som godis – men helt utan socker och fullproppade med näring av god kvalitet. Jag gillar inte pekpinnar och tabun, men jag tycker om det som smakar gott och gör mig pigg & glad och det vill jag gärna dela med mig av! Det är därför jag pratar om matlust, om lusten och glädjen som kan finnas i maten – att laga och äta den.

Föreläsning med smakprover
På min föreläsning Matlust, pratar jag om mat som ger en skön energi – som räcker hela dagen, om mat som stärker hälsan och gör att vi håller oss friska. Föreläsningen Sötsug handlar om vad socker gör med kroppen, hur vi kan äta för att slippa sötsug och om schyssta alternativ som smakar gott och gör gott! Jag bjuder på smakprover av superfruits, nyttiga fröer och schyssta snacks. Vid mina föreläsningar serverar jag raw food fika, fritt från socker, mjölkprodukter och gluten – men rikt på protein, bra fett och antioxidanter.

Blogg
På min hemsida och blogg har jag recept och tankar om mat, välkommen in!
www.linalanestrand.se

Aktuell föreläsningsserie i Stockholm, Vasastan 2012

25 januari kl 18-20.30
MATLUST
Föreläsning om mat som ger hälsa, energi och livslust

29 februari kl 18-20.30
SÖTSUG
Föreläsning om socker, energi och hälsa

Onsdag 28 mars kl 18-20.30
EFFEKTIV ANDNING
Föreläsning om energi, hälsa och balans i livet

Lördag 28 april kl 10-15
LIVSLUST
– en kurs om energi, hälsosam mat och balans i livet

Exempel på recept som gör gott och smakar ljuvligt
Chokladtryfflar – raw
1,5 dl cashewnötter
0,5 dl skalade hampafrön (kan ersättas av samma mängd cashewnötter)
1 msk chiafrön (kan uteslutas)
1 msk gojibär (kan uteslutas)
0,5 dl kakao, gärna raw kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1-1,5 dl kakaosmör(kan ersättas med kokosolja med eller utan kokossmak)
0,5 dl honung alternativt 1 banan eller 1/2 dl björksocker (björksocker kallas också för xylitol, har lågt GI)

Smält kakaosmöret i vattenbad. Mixa cashewnötter och hampafrön till ett fint mjöl, tillsätt gojibär, mullbär, chiafrön och kakao och mixa på nytt. Tillsätt honung/banan/björksocker och kakaosmöret och mixa på nytt. Mixa till en jämn och slät smet. Skeda smeten i små formar tex iskuber, ischokladformar eller små silikonformar (jag har sådana små söta i hjärtformar) och ställ svalt tills det stelnar. Själv var jag så sugen så jag lät dem stelna i frysen i tio minuter. Mmmm…

Lev gott!
Lina Lanestrand
info@linalanestrand.se
www.linalanestrand.se

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *