Att våga vara vacker – utan svält – är självrespekt!

Nej, nu kan jag inte vara tyst längre! Denna vikthysteri och galenskap kring magra ideal gör mig heligt arg. Ni som följer mig på Facebook vet att blev illa berörd häromdagen när jag såg en annonspelare om ett klädesmärke, med en modell med en kropp smalare än flertalet av de kvinnor med anorexi jag har arbetat med. Jag ville både gråta och skrika av ilska. Hur vuxna ansvarstagande människor kan lägga ned miljoner på en reklamkampanj som bidrar till dödliga ätstörningar. För det är precis vad detta leder till. Tusentals unga tjejer ser detta och går sönder lite inuti, därför att de inte ser ut som flickan i de tajta jeansen. De svälter sig, tränar tills det smakar blod i munnen eller gömmer sina kroppar i säckiga kläder. Men framför allt bryter det ned deras självkänsla. Och anorexi är en dödlig sjukdom!

 

 

Läste dessutom på Anna Bäsens Mecicinblogg på Expressen att ”Isabella Löwengrip mobbas för sina former igen efter att hon lagt upp bilder av sig själv från semestern på Bahamas”. Jag surfar reda på bilderna och ser en supersöt Isabella i bikini, smal och fräsch. Vad gör vi kvinnor med varandra?! Nej jag säger tvärtom – stötta ALLA som vågar komma ut oretuscherad och som vågar stå för sin alldeles vanlig kropp!

Här är jag – i bikini – en alldeles vanlig kvinna. Oretuscherad. Med tuttar, rumpa och lår – sunda kurvor – för att låna Anna Bäsens ord.

Fantastiska fotograf Zara Doublet.

Våga vara vacker som du är! Ta ställning för alla dessa flickor som varje år dör i anorexi och vägra gynna modeindustins hysteri kring magra kroppar.

Jag tänker inte handla hos Gina Tricot igen!

Jag tänker fortsätta att vara kurvig.

Och jag tänker fortsätta att hjälpa människor – Att sluta banta! 

Sluta föra krig mot vikten och kroppen och maten. Slut fred med dig själv och se att du är vacker, fin och alldeles bra som du är. Om du av hälsoskäl behöver gå upp eller ned i vikt, så finns det andra sätt än att banta. KBT är ett exempel. Var rädd om dig och din kropp.

Självrespekt! 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , , ,

10 kommentarer till “Att våga vara vacker – utan svält – är självrespekt!

 1. Visst är det tröttsamt? Jag är SÅ glad att jag inte har döttrar, med tanke på att idealen är ännu sjukare nu. Killar har sluppit den värsta hetsen. Jag protesterar också genom att INTE KÖPA kläder där.

  Ps. Vad FIN du är i bikini. Ds

 2. Fast nu tror jag att just Du Kajsa skulle bli en jätte bra mamma till en tjej. Herregud vilken härlig förebild! Men det är nog ett tufft jobb att boosta självkänslan på småtjejer! Så att de känner att de är bra och fina som de är. När dessutom vuxna puckon kan säga elaka saker om unga tjejers kroppar – hörde precis om ett sådant fall på Facebook, där en 13 åring fått höra att hon var tjock av en vuxen tant. Jag blir vansinnig när jag hör sånt!
  Fram för helt vanliga sunda, coola kvinnor – som förebilder för unga tjejer.

 3. Vilket bra inlägg! Idealen idag är helt åt skogen…totalt crazy in the brain! När jag ser en bild som den där Gina Tricot afishen är min såontana tanke ”vem vill se ut sådär? Det är ju ingne kvinnokropp det är en liten flick-kropp….”

  Jag kommer ihåg när jag var cirka 15 år och hade enorma komplex över mina små bröst; jag var väldigt smal just då och började äta upp mig med vilje för att få mer former *host* I alla fall, det jag ville komma till var att när jag gått upp sådär 5 kilo (från 47-52, 1.60 lång)Började folk i min omgivning påpeka att jag nog borde börja tänka på figuren och tänka på vad jag äter!

  Helt galet…

 4. Maria!! Du är vrålsnygg i kroppen, precis som du skriver, du ser frisk och sund ut. Du vet väl att det är fett med LCHF :))…KRAM

 5. Bra rutet! Och fina bilder. Ska faktiskt ta och kolla runt det där klädmärket med min yngsta, 14 år. Hon har börjat på gym två gånger i veckan, går med kompisar och jag tycker det är bra. Men inte att hon säger att hon gör det för att ”inte bli fet”. Och just det klädmärket vet jag hon gillar.
  Så länge jag ser att hon glatt äter Nutella och lördagsgodis så är det nog ingen fara, men nog är man lite orolig. Snacket gick ju balnd tjejerna redan på dagis!!!!
  Försöker av den anledningen inte prata så mycket om min rejäla övervikt (BMI drygt 40) och mina försök att sansat gå ner. För att inte spä på nån bantningsidé.
  Ibland tänker jag att om alla de kvinnor som kanske har upp till fem kilos övervikt eller nåt, tänk om dom använde energin som går åt till att oroa sig för att dom är feta, eller att prova olika sätt att gå ner. TÄnk om dom använde den energin till att ändra på världen istället: på synen på kvinnors kroppar, på det faktum att det fortfarande är män som har högst lön och äger mycket mer mm mm.

 6. Tack, tack, tack Maria för ett jättebra inlägg! Jag är själv verksam inom Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt och vet hur mkt sådana här ideal kan påverka, även om media inte är enda orsaken, men såklart påverkar den värld vi lever i. Värt att nämna är att ätstörningar är så mkt mer än anorexi och att man faktiskt inte ser utanpå allt som oftast, vem som har en ätstörning. Ätstörningar är inte lika med en mager kropp. Det här inlägget kommer jag tipsa om på min blogg under dagen.

 7. Hejsan finaste Maria!

  Vill börja med att skriva att jag blir så glad av att läsa det du skriver! Att stå upp mot denna hysteri.

  Jag har som tonåring själv varit i detta helvete och vet vad det gör för den metala hälsan. År av både träningsnarkomani(ortorixi),aneroxi och bulimi!

  Har idag själv två döttrar, en på 11 och en på 4. Mitt uppdrag som mamma är att i första hand ha en sund inställning till min egna kropp vilket jag idag är glad att säga att jag har för att som mamma är jag deras förebild och tar jag inte hand om mig så är det det som de kommer att se och göra mot sig själva.

  För det andra kan jag inte nog visa och tala om för dem att de är små underverk och att de har underbara kroppar precis så som de är. Att de är fina för att just de är de.

  Lilla tjejen kan komma och fråga om det jag tycker hon är fin när hon tagit på sig en klänning, jag brukar möta det med att jag tycker att hon är fin och att hon är det oavsett med eller utan klänning. Att hon alltid är fin precis så som hon är ovasett vad hon har på sig.

  Tack fina Maria för att jag fick ta del av dina tankar!
  Och även tack till alla er andra för att jag fick ta del av era tankar i era kommentarer!

  Skapa er en underbar lördag!

  Kärlek och respekt ღ Anna

 8. Vilken enorm kraft det ligger i era kommentarer! Om vi kunde samla upp all den frustration och ilska ni delar med mig för dessa galna ideal så skulle vi kunna uträtta under. Men det är underbart – vi reagerar tillsammans!
  Och ni mammor som fostrar starka döttrar som lär sig att värdera inre skönhet istället för det yttre – gör ett fantastiskt arbete! Jag blir så stolt och varm i hjärtat.

  Ge er kropp bekräftelse idag – för att den är vacker som den är!

  Stor varm kram till er alla och tack för era inspirerade och stärkande inlägg!

 9. Jättebra inlägg Maria – underbart ATT du reagerar! Me like a lot! Får dessutom säga att det är underbara bilder på dig, så fin du är! Hejja dig – härligt att du står upp för kvinnlighet och hälsa!

 10. […] på annonspelarna. I februari skrev jag bland annat en upprörd artikel om an annonskampanj som Gina Trico hade med en vacker kvinna, som var lika utmärglad som mina anorexiapatienter är när de mår som […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *