Lite extra vänlighet, tack.

En kursdeltagare och vän berättade hur han hade en riktigt dålig dag. Tillråga på all hamnade han i en prekär situation på banken där han inte fick den hjälp han behövde, därför att han inte hade rätt dokument med sig. Då sa han tydligt till banktjänstemannen ”Idag har jag svårt att ta motgångar, så är du snäll att göra ditt yttersta för att hjälpa mig.” Och den vänliga bankmannen förstod läget och hjälpte min vän så han fick det han behövde trots allt.

Den här historien talade till mig när jag hörde den. Dels för att jag tyckte att det var så befriande att höra min vän vara öppen med sin dåliga dag. Dels därför att banktjänstemannen som mycket väl hade kunnat satt sig på tvären trots allt gjorde vad han kunde för att hjälpa.

Vi har alla dåliga dagar någon gång. Dagar då vårt tålamod är som en tunn tunn tråd utdragen till bristningsgränsen och om den går av har vi svårt att kontrollera hur vi känner och mår. Istället för att krypa ihop under täcket och vänta på att dagen ska gå över eller explodera eller än värre implodera när någon tränger sig före i bankomatkön, så kan vi vara ärliga med hur vi mår. ”Just idag min vän, behöver jag lite extra förståelse och hänsyn.” Nu menar inte jag att man ska använda sitt dåliga humör eller sitt tillstånd till att få andra människor dit man vill. För det är ren manipulation och det är sådant martyrer ofta ägnar sig åt. Att få folk ditt man vill genom skuld och dåligt samvete är i min mening att våldföra sig på människor. Vad jag menar är att vara ärlig med att man behöver hänsyn, men inte lägga över skuld på någon annan. Det är skillnad på att säga ”Jag mår så dåligt och är så ledsen att om du inte hjälper mig nu så kommer jag att bryta ihop.” och ”Jag förstår att jag kan uppfattas spänd, men min dag har varit eländig, därför vore jag extra tacksam om du kunde hjälpa mig.” I det första exemplet ger personen i fråga den andre ansvaret för sitt välbefinnande. Och i det andra exemplet behåller personen ansvaret över sitt välbefinnande, men ber om hjälp. Ser du skillnaden.

De flesta av oss vet exakt hur en dålig dag kan kännas, därför är vi också villiga att underlätta när någon annan befinner sig där. Därför tycker jag att du ska vara ärlig med din omgivning hur du mår. Även om du inte bör skuldbelägga din omgivning, utan snarare vara öppen mot dig själv och andra. Det kan om inte annat underlätta för din omgivning att förstå att du inte är sur eller arg på något de har gjort, utan det är bara så du känner dig just nu. Och – det går över. En dålig dag tar också slut.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

1 kommentar till “Lite extra vänlighet, tack.

  1. Fiiiint <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *