Drömma stort

Jag är väldigt förtjust i sångerskan Lady Gaga, för jag uppskattar människor som vågar gå sin egen väg. I sin låt Born this way, har hon en underbar rad som jag ofta tänker på ”You where born to be brave” – du föddes för att vara modig. Smaka på det. Du föddes modig.

Besök en förskoleklass och fråga barnen ”Är det någon som är bra på att elefanter?” . Med ganska stor sannolikhet kommer hela klassen att räcka upp handen. När jag ställer samma fråga till mina grupper med smarta, begåvade vuxna deltagare – är det aldrig någon som räcker upp handen. Varför? Vad hände med oss mellan förskolan och vuxenlivet? Slutade vi vara bra på saker? Slutade vi att vara modiga?

Det hände massor med saker mellan femårsålder tills idag. Bland annat började du ställa krav på dig själv och din prestation, du började jämföra dig med andra och då ofta de som var bättre än du – inte de som var sämre. Du har också fått dig en del törnar, varit med om en massa besvikelser och hjärtesorger. Din ryggsäck är full med erfarenheter som har format dig till den du är. Men min vän, minns den du var när du var en liten pojke eller flicka. Minns du vad du drömde om, vad du ville bli när du var stor? Var det pilot, astronaut, prinsessa eller som jag – det finaste jag visste var hemmafru – så det ville jag bli. Vad du än drömde om att bli, så hade du förmågan att drömma stort. Den förmågan har du kvar, den kanske bara är lite i skymundan där i din ryggsäck, instoppad långt bakom några besvikelser och några grusade förhoppningar. Se om du kan plocka fram den igen. Damma av den varsamt. Och se att den faktiskt går att använda fortfarande.

Våga drömma igen. Drömma stort och modigt. Vad vill du, vad längtar du efter, vad önskar du dig? Pröva och se vad som händer. Skriv ned dina drömmar och förvara dem på ett ställe där du får ta fram dem då och då och drömma. Att ha drömmar, mål och önskningar hjälper oss hitta stunder av livsglädje.  Släpp loss den lilla modiga tjej eller kille inom dig som vågar drömma stort.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Drömma stort

  1. Mmmm, härligt! Som pedagog har jag upplevt precis det du talar om att det händer något med oss mellan 5 år och när vi faktiskt börjar skolan. Skolan strävar inte efter att bejaka olikheterna, de vill att alla ska vara så följsamma som möjligt så det som barnet hade med sig i drömmar, tro på sig själv, kreativitet, fria tankar och mod att prova och tycka det är som bortblåst när eleverna kommer upp på högstadiet och gymnasiet. Då får jag som pedagog arbete med eleverna så att de börjar tro på sin förmåga, sin tanke, sin kreativitet, sitt mod att prova och vilja. Det är sorgligt och tar mycket kraft att stötta och tro på dem och visa engagemang om att varje enskild individs tanke är bara av godo och kan bringa något nytt till diskussionen.

    Så vad hände? Ja, du goa Maria du svarar på det till viss del men jag tror att det är mer än att vi jämför oss med andra…

    Men visst ska vi drömma och tro på oss själva. Kram kram

  2. Ja, Marie-Louise, det finns nog inget enkelt svar eller ens allmängiltigt svar. Jag beundrar alla lärare och pedagoger som uppmuntrar våra barn att tro på sig själva och att drömma stort. Jag hade en sådan fröken i högstadiet. Ulla trodde stenhårt på att jag skulle bli författare en dag. Hon uppmuntrade alla mina kreativa försök och såg något unikt i den lilla, blyga flickan bakom de stora plastglasögonen. Mycket tack vara henne, som jag vågar skriva ned mina tankar inför er alla idag.
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *