Idag ska vi vara snälla.

Om jag ger dig rådet att vara snäll mot dig själv, så tittar det fram en disciplinär uppfostran hos de flesta av oss. ”Jo, det kan jag vara, men…” och efter det kommer olika uttryck som vi har lärt oss sedan barnsben om att vara snäll mot sig själv är lika med att bli lat, fåfäng eller dekadent. ”För människan är i grunden lat och odisciplinerad och behöver en rejäl spark i baken för att gå ut och tjäna sitt leverbröd”, anser man. På något sätt har snällhet mot sig själv blivit ett fult ord, som innebär att man tillåter sig själv att missköta arbete och hem.

För mig hör inte de sakerna samman. Jag har brukar hävda att det inte finns lata människor – bara oinspirerade. De allra flesta kan jobba och gno hur mycket som helst för något de tycker om eller känner sig motiverade inför. Så därför tycker jag att det är fel att blanda ihop att vara snäll mot sig själv och att vara lat.

Att vara snäll mot sig själv är viktigt för att kunna balansera upp alla gånger vi tvärtom är riktigt hårda, stränga och rent av negativa mot oss själva. Du vet de där självkritiska tankarna som håller tillbaka oss, får oss att känna oss nedstämda och ledsna. Då behöver du vara snäll mot dig själv, genom att ta hand om dig, vara varsam när det behövs och lika omsorgsfull som du kan vara mot en riktigt god vän. Blanda inte ihop snällhet med att vara mesig eller undergiven. Att vara snäll mot sig själv innebär att sätta gränser, tro på det du gör och inte slösa med din tid och kraft på fel saker. Saker som bränner ut dig eller slösar med din värdefulla energi. Så ibland är det att vara snäll mot sig själv att säga nej och ha integritet.

Vad kan du göra för att vara snäll mot dig själv idag? Känn efter vad som skulle få dig att må bra. Behöver du säga ifrån till en krävande vän, be någon om hjälp eller se till att hinna med en ordentlig promenad på lunchen? Kanske du ska vila ikväll eller är du allra snällast om du går till gymmet? Du förtjänar att vara snäll mot dig själv.

.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Idag ska vi vara snälla.

 1. Vad roligt att komma in till dig här och märka att vi har haft samma tankar. Medans jag gjorde i ordning kaffe så gick mina tankar åt detta håll. Ska skriva ett inlägg om det senare. Jag har blivit mycket snällare mot mig i själv än vad jag har varit. På den punkten har jag kommer en bra bit på väg. Idag säger jag nej till saker som kräver för mycket av mig just den dagen och jag känner efter vad som är bäst för mig innan jag hoppar på något. Det känns bra! Kram Ha en skön måndag.

 2. Kloka ord – precis som vanligt. 🙂

  Tänker på Einhorns boktitel ”K O N S T E N att vara snäll” och att visa det i handling.
  Ordet: Konsten (i boktiteln), antyder ju att det är något som inte är helt lätt.

  Numera har jag insett värdet av att vara snäll mot mig själv – förr visste jag inte att det var (så) viktigt…

  Soliga måndagshälsningar!

 3. Marie-Louise, samma tankar stärker ens egna. Så skönt att läsa att du tänker vara snäll mot dig själv! Kom ihåg att vi gör så gott vi kan, just idag, just nu. Och varje gång det inte går lika bra, så har vi lärt oss hur vi ska göra det lite bättre imorgon. Tack för din hälsning.

  SoF, tack också för din hälsning. Jag går in då och då på din blogg och njuter av dina bilder. Det är som att gå på en utställning hemma i sitt eget arbetsrum. Vilken lyx!
  Jag har inte läst Einhorns bok, men jag har hört mycket gott om den. Jag hoppas att det kommer en trend om att vara snäll. Och det gläder mig att Du har hittat värdet av att var snäll mot sig själv.
  Varma hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *