Snygg och frisk med nypon.

Jag har en favoritdryck så här års. Nyponsoppa. Nu har det väl slagit slint i huvudet på fröken Helander tänker du, nyponsoppa som innehåller mer socker än saft. Nej hu, det skulle mycket till innan jag dricker nyponsoppa från tetrapack som bara innehåller 6% nypon och resten färgämnen, socker och askobinsyra. Jag menar nyponsoppa som jag enkelt gör genom att fylla en kopp med hett vatten och röra ned 1 – 2 msk äkta nyponmjöl – varken mer eller mindre. Det blir syrligt, värmande, mättande och mycket godare än Ekströms sockerblandning.

Dessutom blir jag snygg, stark, pigg och frisk, så det vore ju dumt att låta bli.

Nypon är ett litet bär som man har börjat att intresserat sig för mer och mer inom forskningen. Senast en studie som publicerades i januari i år från Lunds universitet visar att man kan sänka blodtrycket och det farliga kolesterolet LDL i blodet redan efter 6 veckors på några matskedar nyponpulver om dagen.

I nypon finns minst 40 naturliga hälsoämnen – exempelvis aminosyror, A-vitamin, flera B-vitaminer, Biopektin, C- och E-vitamin, Fluor, Fosfor, Jod, Järn, Kalium, Litium samt högvärdiga antioxidanter som Betakaroten, Kisel, Krom, Selen, Magnesium och Zink. Alla ämnen som du behöver för att må bra i både i kroppens leder, muskler och nervsystem.

Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit, forskarna tror att nyponen verkar genom att bromsa de vita blodkropparnas väg mot inflammationen. När blodkropparna rör sig långsammare blir smärtan och svullnaden mindre och ledernas rörlighet ökar.

Andra saker som man bevisat att nypon är bra för är immunförsvaret, hämma delningen av cancerceller i bröst och tjocktarm och sägs dessutom vara lika bra mot urinvägsinfektion som tranbär. Och en stor relativt fåfäng anledning till att jag dricker nyponsoppa är för att jag får så snygg och rosig hud av det.

Strö nyponpulver eller mjöl över filen, drick det som soppa eller gör en god smoothie på sojamjölk, proteinpulver, lite frusna hallon och en matsked nyponpulver. Mmmm…

 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

13 kommentarer till “Snygg och frisk med nypon.

 1. Låter som ett superbär – skall genast testas! 🙂

  Tack för tipset Maria & Trevlig helg!

 2. Åååå, tack för det tipset! Finns så mycket att lära 🙂 Jag var i affären i går och letade efter fiberhusk? Var hittar jag det? Tittade på detta då men tog inget… skulle jag ju gjort 🙂 Ja, men det blir att inhandla så snart jag kan… måste få rosig hud 😉 Ha en skön fredag goa du. kram

 3. Fint tips som jag måte pröva! Marie Louise skulle tro du hittar fiberhusk i glutenhyllan där glutenfria produkter finns!!
  Ha en härlig dag! Kram Aase

 4. Härligt! Nyponkraft åt alla!
  Dessutom fick jag precis veta av min kollega att för er som försöker hålla nere på kolhydrater så innehåller en kopp nypnsoppa med ca en dryg msk nyponpulver 0,8 gram kolhydrater och 62,5 mg C (rekommenderad dagsdos är 60 mg C). Med andra ord mycket lite kolhydrater och massor med antioxidanter.

  Fiberhusk finns även i de flesta hälsokostbutiker om det inte finns i glutenhyllan, som Aase säger.

  Allt gott!

 5. Ska försöka få min livskamrat att börja med nyponkraft i stället för O Boy. Lyckas jag ska jag berätta det i bloggen.
  Håller tummarna. Tack och Ha en trevlig helg! 😉

 6. Låter som det nya blåbäret 😉

 7. GB – lycka till med att omvända din livskamrat! Oboy, är inte så nyttigt för kroppen eller tänderna. Vi väntar med spänning på hur det går.

  Pierre, helt rätt. Blåbär är också ett superbär, men inte rik på c-vitamin. Blåbär innehåller 10 mg C-vitamin per 100 gr och nypon 2000 mg per 100 gr. Dessutom får många trög mage av blåbäret. Men alla våra svenska bär är superbär!

 8. Mmmm va gott det lät!! Måste prova 🙂
  Angående Fiberhusk har jag ett billigare tips fastän det har samma verkan och det är psylliumskal/frö. En påse på Willys med 200gr (jag tror) kostar ca 30 kr. Ganska stor skillnad i pris fastän med samma effekt på/i magen!
  Ha en bra helg!

 9. Hej Hej, Jag älskar nyponsoppa men dricker inte de då ag tänkt att de är för mycket socker…. men finns detta måste de absolut provas. OCH utan socker!!

  Jag har lärt mig om matsmältningssystemet ur skolans kurs material, men också ur en bok som heter ”Anatomy & Physiology” som är skriven av Thibodeau/Patton. Kolla också under kategorin ”Pluggdag” för en bild på boken. =)

  PS. Kul att du gillade det du läste på min blogg, alltid kul att höra.

  Trevlig helg.

 10. Janeth, helt sant. Vill man åt de välgörande fröna så är det en god idé att satsa på psylliumskal. Men är man ute för glutenfri mjölersättning, så skulle nog jag satsa på Fiberhusk. Men stort tack för det goda rådet.

  Spännande bok, Sabine! Den vore roligt och inspirerade att bläddra i. Ska se om jag kan hitta den på biblioteket. Hoppas att du gillar denna variant av nyponsoppa.

  Ha en skön helg!

 11. […] Så vad kan vi göra? Magnus gav oss några grundläggande råd och jag ska ge dig en sammanställning här – Din mat bör bestå av bra råvaror och så lite prefabricerad snabbmat som möjligt. – Se till att maten den är färgglad – det vill säga rikligt med grönsaker och bär. –  Ät tre huvudmål och två mellanmål och hoppa inte över något mål. – Ät Omega 3 -tillskott regelbundet – Ta då och då en fullgod kur med ett vitamin- och mineral tillskott – Ta även en antioxidantkur ibland, som till exempel nypon som jag tipsar om här. […]

 12. […] en sked nyponskalmjöl i din smoothie, strö över frukosten eller gör dig en kopp stärkande nyponsoppa. Det sänker blodtrycket, fyller på med antioxidanter och håller dina leder […]

 13. […] en sked nyponskalmjöl i din smoothie, strö över frukosten eller gör dig en kopp stärkande nyponsoppa. Det sänker blodtrycket, fyller på med antioxidanter och håller dina leder […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *