Väljer du att handla vänligt idag?

Ibland behöver jag öva på att säga ifrån, ta lite större plats och sätta gränser. Och jag är stolt över mig själv när jag har gjort det. Fast många gånger blir jag lite trött på allt prat om att vi måste stå upp för oss själva och slåss för vår bit av kakan. Jag hade en arbetskollega som kallade sig själv för bitch och hon var så stolt över sin egen förmåga att bita ifrån och stå på barrikaderna och skrika högst. Sen har jag en väninna som jag beundrar på många sätt, framför allt att hon har ett hett temperament och att hon inte är rädd för att låta sin omgivning se och höra hennes irritation. Hennes temperament i kombination med hennes skarpa intellekt gör att man inte vill hamna i skottelden när hon blir arg. Härliga kvinnor, med mycket eld och styrka att stå upp för sig själva och sina behov.

Fast jag tror att vi kommer långt med vänlighet. Jag gör det i alla fall.  Jag tycker om att vara vänlig, behaglig och snäll mot andra. En annan kollega och vän berättade för mig hur hon satt på bussen när en otrevlig dam trängde sig ned bredvid henne och irriterat började muttra saker om att min vän tog för stor plats, att hon borde banta och att hennes jacka var alldeles för stor. Min fina vän ger den arga damen ett strålande leende och säger ”Ja vet du vad, jag tror att du har rätt. Jag börjar visst bli lite rund om rumpan.”  Arga damen sjönk ihop och bad genast om ursäkt för sitt beteende. Hon berättade att hon hade haft en gräslig dag. Det slutade med att båda två satt och skojade och pratade resten av bussresan.

Många gånger står vi framför ett val. Att handla vänligt eller icke vänligt. Att inte göra något alls är inte vänlig, för vänlighet är en aktiv handling, inte en egenskap som man bara går runt och har. Det är min övertygelse att vänlighet gör  både oss och vår omgivning på mycket bättre humör. Självklart är det viktigt att säga ifrån om någon trampar på oss, men snällheten mitt i vardagen sprider positiva ringar omkring oss och skyddar vårt eget hjärta mot irritation.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat ,

3 kommentarer till “Väljer du att handla vänligt idag?

 1. Tänker och tror likadant.

  Irritation, ilska, åsikter i affekt m.m. ser jag numera ”bara” som uttryck för det ego som styr mänskligheten.
  Men när man har identifierat det i sig själv och andra, så är det lättare att inte REagera på det.

  Tror att bortom/innanför egot finns det som vi verkligen ÄR.

 2. Maria! jag är en ganska ny läsare, hittade din blogg av nyfikenhet för att jag tycker om dina och cathrines böcker. Och jag ville bara säga att dina inlägg är så himla fina och viktiga. Allt som var tryggt i mitt liv rasade samman för några år sedan och jag gick sönder helt inombords. Jag visste inte att man kunde bli så trasig. Nu är den värsta krisen över och jag tar små steg tillbaks mot att må bra. Idag har jag hittat ett litet lugn inuti och nu vill jag bara vara snäll mot mig själv och läka. Och dina inlägg får mig att minnas allt det som är allra viktigast.
  Jag tränar också på att lyssna lite mer på vad JAG vill och behöver och säga ifrån till andra. Och jag kunde inte låta bli att skratta när jag läste det här, för ibland så blir jag med lite trött på att försöka tuffa till mig och tänker att det bara vore lättare om dom som bara kör på utan att lyssna in sin omgivning kanske blev lite ödmjukare istället. Kanske lite mer som nalle puh.
  Så heja heja alla snälla människor, ni behövs verkligen! Hur skulle världen annars se ut?
  Kram och tack för att du delar med dig av dina tankar!
  Julia

 3. SoF, som vanligt levererar du spännande tankar som kräver en stunds eftertanke. Vad glad jag är för det. Det är spännande att bara iaktta sig själv när man blir utsatt för andras ”ego” och inte ge respons. Svår konst, men som du säger, det kanske kräver att man har identifierat det hos sig själv först. Mycket spännande. Tack.

  Julia, tack för att DU delar med dig av dina tankar. Att en gång ha varit trasig är ett ganska smärtsamt trauma och det kräver aktivt arbete av en själv för att laga. Det ÄR tröttsamt att vara på sin vakt. Att vila i vänligheten kan ge lite balsam. Jag gillar också Nalle Puh – han utövar Mindfulness i allra högsta grad.
  Stor kram Julia och glädjande att du hittade min blogg och att du tycker om våra böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *