Hemligheten

Skrivet i oktober -08

I min KBT-utbildning så rekommenderade man boken Hemligheten av Dan Josefsson och Egil Linge. Jag har själv lite svårt för när någon entusiastiskt beskriver en bok och säger att man absolut måste läsa den -”Den är såååååå bra!” Märkligt nog har jag för det mesta blivit besviken  och om det säger något om min smak för litteratur eller något om uppschasade förväntningar låter jag vara osagt.

I vilket fall har jag trots entusiastiska utrop från våra lärare, nu läst Hemligheten trots att jag var lite misstänksam ifrån början. Och jag måste nog konstatera att detta tillhör en av de få böcker som alla borde läsa.

Boken marknadsför sig som en bok för singlar som längtar efter en varaktig relation, men jag vågar påstå att den snarare handlar om alla sorter av kärleksrelationer och varför vi reagerar och beter oss som vi gör när vi är förälskade, kära eller är en del av en stabil relation. Boken beskriver också på ett mycket tillgängligt sätt KBT och hur man själv använder sig av KBT:s verktyg för att utvecklas som människa.

Utgångspunkten är anknytningsteori, som är en modern psykologiskt teori som förklarar hur det kommer sig att vi reagerar olika på närhet. Varför vissa reagerar med flykt när andra kommer för nära och andra kan bli klängiga och kvävande. Varför några av oss aldrig tycks hitta den “rätte/rätta” och hur det kommer sig att en del ständigt går och funderar över hur livet hade tett sig om man varit gift med någon annan.

Hemligheten beskriver också på ett tänkvärt sätt vårt samhälle som bygger på en rädsla för intimitet. Att vi har kopplat ihop närhet till en annan människa med ofrihet och bundenhet. Vi deltar någon slags kollektiv åsikt av att närhet i en relation bör ransoneras och att vi tappar spänningen om vi träffar vår partner för mycket. Istället hävdar författarna att “Den som inte vågar utsätta sig för närhet kan möjligen låtsas vara fri och oberoende, men någon verklig upplevelse av frihet kommer inte att infinna sig. Den gnagande längtan efter närhet kommer alltid att förmörka livsupplevelsen. Det finns bara en väg till äkta oberoende frihet och den går via till andra människor.” (s. 80)

HEMLIGHETEN

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

1 kommentar till “Hemligheten

  1. Jag har just läst ”Hemligheten” och tyckte nog att den inte riktigt var så bra som jag förväntade mig, men så är det nog om man har haft höga förväntningar för att folk har höjt boken till skyarna.

    Hur som helst, jag kan känna igen mig i en del av det som står i boken, men inte i allt. Boken föreslår att man skall möta sina rädslor inför att träffa någon, men det tycker jag att jag redan har gjort många gånger och inte har jag lätt att hitta någon ändå.

    En ”metod” som boken föreslår att man skall använda för att lättare kunna träffa någon, är det som kallas tvärt om-metoden. Man skall ta ett handlingssätt som man brukar utföra när man träffar någon ny och försöka göra tvärt om. Det är bara det, att av alla de exempel som anges i boken, så finns det inget där jag inte redan gör mer eller mindre tvärtom. Jag blev nästan irriterad på boken av den anledningen.

    Nåja, många tycker visst att den är bra och kan den hjälpa folk så är ju det bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *