Må bättre med antioxidanter

Jag läser på Facebook och hör av mina vänner och klienter att det går många envisa förkylningar just nu. Folk äter penicillinkurer, känner sig oändligt trötta, har ont i lederna och är håglösa. Är det ett elakt virus som går eller kan det bero på något annat?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om att det är många av oss som går runt och lider av näringsbrist utan att vet om det. Nu vill jag fortsätta på detta tema och prata om en annan viktig del av vår fantastiska kropp – våra celler. De små minimala delar av oss, livets byggstenar, som bygger upp hela vår kropp och ser till att allt fungerar som det ska. Om de däremot inte fungerar som det ska kan de ställa till med mycket ohälsa för oss.

Liten skola om antioxidanter
Våra celler behöver syre för att kunna fungera. Men i syret finns det fria radikaler, som samtidigt kan skada cellen. Precis på samma sätt som ett skalat äpple blir brunt när det kommer i kontakt med syre. Cellen behöver ett försvar för att skydda sig mot de fria radikalerna i syret, precis som äpplet behöver sitt skal. Det försvaret heter antioxidanter. Om det finns mer fria radikaler än antioxidanter så uppstår ett tillstånd som inom den medicinska forskingsvärlden kallas för Oxidativ stess.

Oxidativ stress gör att de fleromättade fettsyrorna i våra celler börjar att härskna. Och detta kan ställa till en massa problem för oss, främst för vårt immunförsvar, för tidigt åldrande och vårt välbefinnande.
– Men även andra symptom kan uppkomma och även om det ännu inte är bevisat i forskningen, så kan man anta att svårigheter att gå ned i vikt kan komma ur att fettsyrorna i cellerna är härskna, säger Med. Dr. Magnus Nylander när jag intervjuade honom för ett tag sedan. Tyvärr är detta tillstånd väldigt vanligt framför allt hos stressade, elitidrottare och medelålders kvinnor. Detta för att mental och fysisk stress, övervikt och långtidsintag av vissa läkemedel kan leda till både vitaminbrist och Oxidativ stress.

Vad kan vi göra?
Det som är det fina i kråksången är att vi kan göra något åt detta och därmed öka vårt eget välbefinnande radikalt! Idag finns det möjlighet att med ett enkelt blodprov kunna mäta den Oxidativa stressen och fettsyrabalansen i din kropp. Det görs på en klinik i Stockholm www.formochhalsa.se eller av Magnus Nylander.

Men alla har inte möjlighet att åka till Stockholm och göra ett test- då kan du se till att ge dig själv en ordentlig boost av antioxidanter, Omega -3 och ett bra kosttillskott. Se till att få i dig ordentligt med bär och grönsaker under en period och ge dig tid till vila och återhämtning. Kroppen behöver näring och en balans mellan träning och vila. Investera i din kropp och den kommer att ge tusenfallt tillbaka.

 

Börja dagen med en antioxidant smoothie.
2,5 dl sojamjölk
3 msk proteinpulver
frysta bär eller nyponpulver eller blåbärspulver.

Pröva dig fram till din favorit och ge dig en ordentlig energistart på morgonen.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

2 kommentarer till “Må bättre med antioxidanter

  1. tack tack tack, blir så glad när jag får tips och råd på vägen. Jag är så trött på att inte gå ned i vikt trots att jag ger min kropp det den behöver, anser jag. Jag utesluter kolhydrater i stor utsträckning, socker finns inte synligt och jag försöker välja bra mat. Jag jobbar nu med att reglera regelbundna matvanor till sex ggr. per dag. Jag tar inte om. Jag äter sallad, protein och nyttigt fett. Jag tillför kosttillskott, omega-3 och q10. Jag ger mig regelbundet bär så som blåbär, hallon, goijbär och jag dricker nyponskalspulver. Jag gör inte dessa nyttiga godisverk som det görs reklam om överallt. Jag frossar inte och okynnes äter inte. Jag tröst äter inte. Vid ägglossning har jag en stor hunger, men det hanterar jag genom att ge mig måltider och inte gå och småäter. Jag ska inhandla proteinpulver så jag kan tillföra det i mina nyttiga smothis. Ja, vad kan jag mer göra? Jag är uppgiven. Jag har svårt att acceptera att jag är i förklimateriet eller att kroppen lagrar fett för att jag är utbränd eller allt vad min läkare säger, och inte kan förvänta mig viktnedgång.!!!!! Jag vill inte ha övervikt…. Ha en skön dag Maria. Kram

  2. Marie-Louise kära vän. Jag förstår dig fullkomligt. Det känns så orättvist när inget händer, trots att man är duktig och gör vad man kan. Jag har inget annat tröstande att säga än att du behöver invänta din kropp. Det kan ta flera månader innan den är trygg nog att sänka ämnesomsättningen.
    Du har kanske under många år misshandlat kroppen med stress, det kan göra att det tar en stund att hitta balansen, fylla på depåerna, sänka produktionen av stresshormonerna och bekämpa den oxidativa stressen. Krama om dig själv för varje dag du ger din kropp och själ utrymme för läkning och återhämtning. Precis som du inte kan stressa ett brutet ben att läka ihop, kan vi inte stressa oss själva att läka från stress. Men du är på väg.
    Börja jobba med kroppens självkänsla och ge dig i kast med att älska din kropp passionerat för att den är så jäkla fin med eller utan övervikt. Varenda liten kurva är en gåva! Du är fin – så det så!
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *