Kreativitet mitt i skrivkrampen

Jag hade sparat den här stunden till söndagskvällen. Gått omkring och myst över att längta. Så när det äntligen var dags, tände jag några ljus, kokade omsorgsfullt en kopp te, satte mig i soffan och svepte en filt över axlarna. Så tog jag fram min lilla bärbara dator, torkade mig om fingrarna och skulle äntligen efter alla månaders uppehåll skriva på min blogg. Då var det plötsligt någon som släckte ljuset på min kreativitetsbank. Det blev blankt och helt tomt på ord och idéer. Jag stirrade idiotiskt på min skärm, medan jag drack upp mitt te och ljusen brann ned.

Jag hade fått skrivblockering, skrivkramp eller kanske kreativitetbrist. Det kändes nästan lite löjligt, jag som hade längtat, planerat och inväntat med andaktig spänning på ögonblicket att få börja skriva igen. Tillslut blev jag irriterad och började surfa runt på ämnena kreativitet och skrivkramp. Ah, vad jag älskar internet – denna källa till inspiration och kunskap om stort och smått. Jag fick lära mig en hel del intressanta saker som jag nu tänker dela med mig till er.

Kreativitet betyder ursprungligen att skapa eller frambringa och idag används det ofta för beteckna nyskapande eller idéskapande. Alla människor tänker kreativt, menar neurologerna, men huruvida vi spottar ur oss originella idéer eller tänker i gamla banor beror på om vi är öppna för förändringar eller inte. Däremot har prestationsångest, stress och dåligt tålamod en kvävande effekt på vår kreativitet.

Så vad ska vi göra när vi kör fast? Så här säger de som vet:

  • Läs på om ditt ämne. Hjärnan associerar när du lär dig nya saker och de bästa idéerna föds fram när du ser ditt ämne ur flera nya synvinklar. (Så alltså gjorde jag rätt när jag snokade reda på information om mitt tillstånd).
  • Brainstorma – hitta på massor av idéer och såga inte de knäppa utan skriv ned allt du kommer på. Då kan prestationsångesten släppa taget om dig. (Jag har alltid en liten anteckningsbok med mig och skulle rodna mig till döds om någon läste alla vansinniga idéer som står där)
  • Prata, bolla, förklara och diskutera med andra. Låt människor omkring dig utveckla det du tänker på. (Min kära sambo blir alltid överöst med mina tankar, han är en grym kritiker och mitt största fan).
  • Sno idéer eller med ett finare ord – låt dig inspireras av andra. Att ta en redan gångbar tanke ur ett sammanhang och gör till din egen kan sätta fart på den kreativa processen. (Grease hade inte kommit till om inte Romeo och Julia skrivits).
  • Tydligen är vi mer kreativa när vi är förälskade – Picasso producerade som mest under sina kärleksförhållanden.
  • Skapa distans till uppgiften genom att tänka dig problemet på någon annan plats eller långt bort i tiden. Forskning har visat att man kommer på fler, bättre och mer varierande idéer om man använder sig av detta knep.

Så trots eller snarare tack vare skrivblockeringen, fick jag skriva en stund igen och lära mig något nytt. Nästa gång någon släcker ljuset på kreativitetskontoret, ska jag tänka mig hur jag sitter i en solstol på en stand och skriver… eller hur var det nu man skulle göra?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *